Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, kapitalizmin gelişmesine paralel olarak kentlerdeki trafik yükünün, zaman ve ekonomik kaybın arttığını, pek çok ekolojik alanın da tahribata uğradığını vurguladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2016 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısı görüşmelerinde CHP grubu adına konuşan Tümer, kentlerimizde, erişilebilirlik, uygulanabilirlik, sürdürülebilirlik sağlayan; kültürel mirası, ekosistemi, çevre duyarlılığını gözeten ulaşım ana planlarına rastlamanın mümkün olmadığını vurguladı. Konuşmasında Adanalıların Hafif Raylı Sistem'den kaynaklanan sorunlarına da eğilen Tümer, bakanlığın Adana'yı borç yükünden kurtarması gerektiğini söyledi.
Çevre koruma ve geliştirme üzerine kurulu olmayan, kentsel değerleri yok sayan, insanı odak noktasına almayan bir ulaştırma sisteminin sürdürülebilir olamayacağını belirten Tümer, şunları söyledi: "Günümüzde kentlerimizin var olan ulaşım dinamikleri bir yenilenmeyi zorunlu kılmaktadır. Oysa, bizdeki yenilenme ve dönüşüm konusu, bütünlüklü bir planlamanın sonucu olarak değil, 'rant eksenli' bir anlayışla eşdeğer hale gelmiştir. Üstelik sadece mekansal ölçekte yapılan düzenlemeler de; ortak akıldan, estetikten, yaşanabilirlik ve sürdürülebilirlikten uzaktır. Plansız kentleşme, bireysel taşımacılığın öne çıkmasını sağlayan yatırımlar, köklü çözümlerin ertelenmesi ile hem kentlerimiz, hem de ülkemiz, maliyeti yüksek, güvensiz, çevreye ve ekolojiye saygısız bir taşıma sistemine mahkum olmuştur."
Kentsel ulaştırma planlaması ve politikaları, araçlara değil, insanlara odaklanması gerektiğini aktaran Tümer, "Yatırımlar, araç trafiği ile tıkanan yolları açmak yerine insanların erişebilirliklerini kolaylaştırmalı, ulaştırma yatırımları tekil olarak değerlendirilmemeli, bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Bu nedenle bir süre için noktasal çözümler getiren ancak sonuçta sorun yaratan katlı kavşak, yol genişletmeleri gibi yatırımlardan kaçınılmalıdır." diye konuştu.
'RAYLI SİSTEMİ BAKANLIK ÜSTLENMELİ'
Adana'daki Raylı Toplu Taşım Sisteminde olduğu gibi kentin geleceğine ilişkin önemli ve büyük projelerin karar verme süreçlerinde ve uygulama aşamasında geri dönülmez yanlışlar yapılmaması gerektiğini söyleyen Tümer, "Aslında, toplu taşımacılığın en önemli ve işlevsel araçlarından biri de metro ya da hafif raylı sistemdir. Dünyanın bütün gelişmiş kentlerinde metro, adeta bir ağ gibi kenti örmektedir. Bir başka ifade ile bir kentin gelişmişliğinde ilk ölçütlerden biri metrodur. Paris'in, Londra'nın Moskova'nın metro sistemlerinin eskiliği ve yaygınlığı, bu kentlerin neden gelişmiş sayıldığının kanıtıdır. Adana hafif raylı sistem süreci, proje ve finansman sorunu ile başlamış, güzergâh yanlışı ile devam etmiş, öğrenci ve personelin yoğun olarak yaşadığı bölgelere ve Çukurova Üniversitesi yerleşkesine ulaştırılamamış ve işletmecilikteki ciddi sorunlarla bir başka kulvara evrilmiştir. Adana hafif raylı sistemin yükü Adanalıların üzerinden alınmalıdır. Yapımına bir türlü başlanamayan ikinci etap için de bir an önce çalışma başlatılmalıdır. Akıncılar-Çukurova Üniversitesi ve Sarıçam'daki yeni stadyumu kapsayan ikinci etap raylı sistem güzergahı bir an önce hayata geçirilmelidir." diye konuştu.
Cihan CİHAN