CHP'nin Mısır'dan dönen heyeti basın toplantısı düzenledi

CHP'nin Mısır'dan dönen heyeti basın toplantısı düzenledi
Askeri darbenin ardından Mısır'a ikinci ziyaretini gerçekleştiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti, temasları hakkında basın toplantısı düzenledi.

Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz başkanlığında, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyeleri İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın'dan oluşan üç kişilik heyet, 26-27 Mart 2016 tarihlerinde Kahire'deki temasları hakkında bilgi verdi.

Heyet başkanı Milletvekili Yılmaz, CHP Genel Merkezi'ndeki açıklamalarında, dış politikada sıkıntılar yaşayan Türkiye'nin dışarıdaki manevra alanını genişletmek, yeni kanallar açılması noktasında hükümetin işini kolaylaştıracak nitelikte Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı doğrultusunda Mısır'a gittiklerinden söz etti. Yılmaz, Mısır temaslarının detaylarını ilk olarak maslahatgüzara anlattıklarını belirterek, kendilerini çok iyi karşıladıkları için teşekkür etti.

İlk olarak Mısır parlamentosunda başkan yardımcısı ve grubu bulunan 6 siyasi parti temsilcileri ile 1,5 saat yakın çok samimi bir görüşme yaptıklarını ifade eden CHP'li Yılmaz, şunları aktardı: "Türkiye'de maalesef Mısır farklı tanıtılıyor; orada büyük bir istikrarsızlığın olduğu, iç çekişmenin ve siyasi çalkantının mevcut düzeni etkilediği algısı oluşturuluyor. Halbuki biz burada normaliz. Türkiye ile işbirliği yapmak istiyoruz işbirliğini geliştirmek istiyoruz. Mısır halkı Türkiye'nin dostu. Siyasi ilişkiler nedeniyle halklar arasındaki dostluk kesintiye uğramamış. Türkiye'deki mevcut siyasi iktidarın, siyasi algısının değiştirmesi meşruiyeti sorgulamaması, bunun Mısır halkının tercihi olduğunu belirttiler. Algıların değişmesi halinde ilişkilerin gelişmesi için her türkü ortamın olduğunu ifade ettiler."

CHP heyeti başkanı Öztürk Yılmaz, ticaret ve sanayi bakanlığına gittiklerini, bakan yardımcısı ve bürokratların, ticari ilişkilerin siyasi ilişkilerden etkilenmediğini dinlediklerini kaydetti. Ticari ilişkilerde bir gelişme olduğunu aktaran Yılmaz, "Mısır'ın içinde bulunduğu ekonomik zorluklar dikkate alındığını Türk şirketlerinin yatırım yapmasını teşvik ettiklerini, Türkiye'ye karşı bir yaptırım uygulamadıklarını vurguladılar. RO-RO anlaşmasının yenilenmemesi konusu dışında iptal edilen bir ticaret anlaşması bulunmadığını ifade ettiler." dedi.

Kritik görüşmenin ise Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştiğini dile getiren Milletvekili Yılmaz, bakan yardımcısının, siyasi iktidarın kullandığı ifadelerin Mısır yönetiminde ciddi rahatsızlık yarattığını, sadece yönetime değil Mısır halkınaymış gibi algılanmaya başladığını ve kabul edilemez olduğunu, özellikle Müslüman Kardeşlerle ilişkiler konusunda Türkiye'nin çok özdeşleştiğini, özellikle iç işlerine Türkiye'nin karışmaması, Mısır'ın geleceğinin Mısır halkının kararına bırakılması vurgularına işaret ederek, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için her türlü potansiyelin olduğunu dinlediklerini aktardı.

Yılmaz, Mısır'da askeri darbe olduğu zaman ABD ve AB'nin Türkiye ile birlikte buna karşı tutumu olduğunu hatırlatarak, ancak yönetimin kalıcı olacağı anlaşıldıktan sonra ABD ve AB'nin tutum değişikliğine gittiğini ancak Türkiye'nin değiştirmemekte ısrar ettiğini, bunun da Mısır yönetiminde hayal kırıklığı oluşturduğunu söyledi.
Ziyaretlerinde Mısır'daki Türk işadamları ile de bir araya geldiklerindi kaydeden Öztürk Yılmaz, "İşadamlarımızın sorunlarını dinledik, onların anlattıkları Mısır yönetiminin anlattıklarını teyit etti. Türkler bu darbeden önce ayrıcalıklı bir statüdeydi ama biz bu ayrıcalığı ve önceliği kaybettik. Bunun dışında fazla sorunla karşılaşmadıklarını aktardılar" diye konuştu.

Cihan CİHAN
30 Mart 2016 12:24
DİĞER HABERLER