'CHP ve MHP'nin çözüm sürecine yönelik eleştirileri büyük ölçüde haklıdır'

Çözüm süreci konusunu ağızlarında sakız gibi çiğneyenlere karşı da değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Ta başlangıçtan bu yana bu süreç istismar edilmiştir ve istismar edildikçe de Cumhuriyet Halk Partisinden, Milliyetçi Hareket Partisinden de bazen politik söylemlerle bazen de esasa yönelik eleştiriler gelmiştir. Bugün görüyoruz ki bu eleştiriler büyük ölçüde haklıdır." dedi.

CHP'nin, Meclisi terör gündemiyle olağanüstü toplantıya çağırması sebebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 8. birleşimi saat 15.00'te elektronik yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Şafak Pavey yönetti. CHP'nin toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verdiği Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi görüşüldü.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 29 Temmuz'da 39 ilde operasyon yapıldığı, terör örgütleriyle ilişkili görülen toplam 1.302 kişiye gözaltı işlemi uygulandığını bildirdi. Adalet Bakanlığı verilerini de paylaşan Arınç, "PKK, KCK, DHKP-C, DAİŞ ve diğer terör örgütlerine yönelik yapılan operasyonlara ilişkin bilgiler bugün saat on bir itibarıyla: Gözaltına alınan kişi sayısı 1.061'dir, serbest bırakılan kişi sayısı 156, savcılığa sevk edilen 545, mahkemeye sevk edilen 461, tutuklanan kişi sayısı 172, haklarında adli kontrol kararı verilen kişi sayısı 201, mahkemece serbest bırakılan 66, kollukta hâlen gözaltında bulunan kişi sayısı 360, savcılıkça serbest bırakılıp adli kontrol talep edilen ve mahkemede işlemi devam eden kişi sayısı da 22 olarak görülmektedir. Bunların örgütlere göre dökümleri var, kısaca onları da arz edeyim: Örgüt, PKK, KCK'ysa gözaltına alınan kişi sayısı 847, kollukça serbest bırakılan 120, savcılığa sevk edilen 440, mahkemeye sevk edilen 362, tutuklanan kişi sayısı 140, diğer hâllerde serbest bırakılan veya adli kontrol verilenlerdir; DHKP-C ve diğer örgütlere yönelik gözaltında 77, tutuklanan kişi sayısı 1, hâlen gözaltında bulunanlar 44 ve diğerleri de adli kontrol sebebiyle bırakılanlar; DAEŞ örgütüne karşı yapılan operasyonlarda gözaltına alınan kişi sayısı 137, kollukça serbest bırakılan 18, savcılığa sevk edilen 88, mahkemeye sevk edilen 82, tutuklanan kişi sayısı 31, hâlen gözaltı süresi dolmamış olan 31, diğerlerinin de serbest bırakıldığını söyleyebilirim." dedi.

Bülent Arınç, çözüm sürecinde samimiyetine, kararlarına ve attığı adımlara karşılık hükümetin çözüm süreci boyunca örgütün sürece uygun hareket etmediği, süreci istismar edici söylem ve eylemler içerisinde olduğunun görünmekte olduğunu ifade etti.

2013 yılı Mayıs ayında (Nevruz'da) silahlı unsurların ülke dışına çıkarılmasının söylendiğini dile getiren Arınç, adeta onlar açısından bir talimat gibi, 'Silahlar bırakılacak, bundan sonra siyaset ve fikirler konuşulacak.' dendiğini ancak buna uyulmadığını söyledi.

Öte yandan örgütün, kamu düzenini bozucu veya sekteye uğratma amaçlı şiddet içerikli eylemlerini bu süreçte devam ettirdiğini belirten Arınç, terör örgütü PKK'nın eylemlerine ilişkin şu bilgileri verdi: "2013'ten bu yana örgüt tarafından 202 iş yeri kundaklandı, 113 iş makinası yakıldı, 171 tehdit olayı, vergilendirme, haraç toplama olayı; 10 vatandaş öldü, 17 asker, 10 polis, 5 geçici köy korucusu olmak üzere 32 güvenlik görevlisi şehit edildi. Bu kırılma noktalarından birisi de hiç şüphesiz PKK, KCK ve HDP'nin 'süresiz eylem' çağrısıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri başta olmak üzere pek çok yerde baş gösteren ve 50'ye yakın vatandaşın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan 6-8 Ekim olaylarıdır. 7 Haziran seçimleri sonrasında örgütün üst düzey yöneticilerinin süreci bitirmeye yönelik söylemlerinin ve şiddet içerikli eylem çağrılarının daha da yoğunlaştığı dikkat çekmektedir. Bunun bir sonucu olarak da örgütün şiddet içerikli eylemlerinde ciddi bir artış olduğu görülmektedir. Söz konusu eylemlere bakıldığında, sadece 7 Haziran seçimlerini takiben bugüne kadar geçen sürede 53 silahlı-bombalı saldırı, 35 yol kesme- araç yakma, 139 şiddet içerikli, kanunsuz gösteri yapıldı. Ayrıca sivillere ve koruculara yönelik tehdit, adam kaçırma, haraç alma, erzak temini nitelikte 42 eylem gerçekleştirildi. Bu eylemlerde 6 asker, 4 polisimiz şehit oldu, 8 asker, 24 polis de yaralandı. Maalesef 1 polisimiz de kaçırıldı, hatta 2 polisimiz. Her ne kadar -başta HDP olmak üzere- örgüt bileşenlerinin gerçekleri yansıtmayan çeşitli söylemleri üzerinden tam bir dezenformasyon oluşturulmaya çalışılsa da çözüm sürecini başlatan, ilk günden bu yana samimi bir kararlılıkla devam ettiren, bu noktaya getiren temel irade Hükûmettir."

Çözüm süreci konusunu ağızlarında sakız gibi çiğneyenlere karşı da değerlendirmelerde bulunan Bülent Arınç, "Ta başlangıçtan bu yana bu süreç istismar edilmiştir ve istismar edildikçe de Cumhuriyet Halk Partisinden, Milliyetçi Hareket Partisinden de bazen politik söylemlerle bazen de esasa yönelik eleştiriler gelmiştir. Bugün görüyoruz ki bu eleştiriler büyük ölçüde haklıdır. Dolayısıyla, bu sürece Türkiye'nin ihtiyacı var. Sadece şiddetle, silahla terörle baş etmek mümkün değildir. Mutlaka siyasal, sosyal, psikolojik tedbirleri de almak suretiyle hem PKK terörünü hem de bütün terörleri ancak bitirebiliriz. Dolayısıyla, çözüm süreci, ismi de değişebilir, şartları da değişebilir ama Türkiye'nin son şansıdır, böyle bir sürece ihtiyacımız var. Bugün de yaşadığımız tecrübeleri de dikkate alarak, birilerinin sakız gibi çiğnediği çözüm süreci değil, ayağı yere basan, netice alıcı ve örgütün silah bırakmasına, terörden vazgeçmesine yol açabilecek tüm tedbirleri Hükûmet olarak uygulayacağız." CİHAN
29 Temmuz 2015 19:59
DİĞER HABERLER