Erdoğan hakkında Yüce Divan önergesi Meclis'te!

Erdoğan hakkında Yüce Divan önergesi Meclis'te!
Mersin Milletvekili Fikri Sağlar'ın Erdoğan ve adı yolsuzluğa karışan bakanlarla ilgili 6 ayrı hazırladığı soruşturma önergesi Meclis'te...

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar'ın Erdoğan hakkındaki tüm iddiaların Meclis tarafından araştırılması için hazırladığı önerge TBMM Başkanlığı’na sunuldu...

17-25 Aralık ve MİT TIR’larıyla ilgili iddiaları hatırlattı…

Erdoğan’ın 2 kez Yüce Divan’a sevkini, müebbet ve 75 yıl hapisle yargılanmasını istedi.
CHP, “17-25 Ara­lık yol­suz­luk ve rüş­ve­t” id­di­ala­rı ile, “MİT TI­R’­la­rı­” ko­nu­sun­da, Yü­ce Di­van is­tem­li 6 ay­rı Mec­lis So­ruş­tur­ma­sı açıl­ma­sı­nı is­te­di. CHP Mer­sin vekili Fik­ri Sağ­lar ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan Cumhurbaşkanı Er­do­ğan ile 4 es­ki ba­kan hak­kın­da­ki öner­ge­ler, dün Mec­li­s’­te CHP gru­bu­na ve­ril­mişti.

11 CE­ZA MAD­DE­Sİ­Nİ İH­LAL ETTİ

TBMM Baş­kan­lı­ğı­’na su­nul­mak üze­re ha­zır­la­nan öner­ge­ler­de; Er­do­ğa­n’­ın, Baş­ba­kan ol­du­ğu dö­ne­m­de ya­şa­nan “25 Ara­lık ope­ras­yo­nu­” ve “MİT TI­R’­la­rı­” olay­la­rın­dan do­la­yı, 2 kez Yü­ce Di­va­n’­a sevk edil­me­si is­te­ni­yor. Er­do­ğa­n’­ın Türk Ce­za Ka­nu­nu­’n­da­ki (TCK) 11 ay­rı ce­za mad­de­si­ni ih­lal et­ti­ği, ay­rı­ca Mal Bil­di­ri­mi Ka­nu­nu­’na mu­ha­le­fet­te bu­lun­du­ğu sa­vu­nu­lu­yor. Er­do­ğa­n’­ın Yü­ce Di­va­n’­da iki kez mü­eb­bet ha­pis ve ay­rı­ca 75 yıl ha­pis ce­za­sı ile yar­gı­lan­ma­sı ta­lep edi­li­yor.

Öner­ge­de Er­do­ğa­n’­ın, 25 Ara­lık ope­ras­yo­nu do­la­yı­sıy­la TCK’­nın 257’n­ci mad­de­sin­de­ki “Gö­re­vi kö­tü­ye kul­lan­ma­”, 279’un­cu mad­de­sin­de­ki “Ka­mu gö­rev­li­si­nin su­çu bil­dir­me­me­si”, 277’n­ci mad­de­sin­de­ki “Yar­gı gö­re­vi­ni ya­pa­nı et­ki­le­me­ye te­şeb­bü­s”, 283’ün­cü mad­de­sin­de­ki “Suç­lu­yu ka­yır­ma­”, 255’in­ci mad­de­sin­de­ki “Nü­fuz ti­ca­re­ti­” suç­la­rı ile, Mal Bil­di­ri­mi Ka­nu­nu­’n­da bu­lu­nan “Hak­sız mal edin­me, mal ka­çır­ma, giz­le­me­” suç­la­rın­dan ağır ha­pis ce­za­sı ile Yü­ce Di­va­n’­a gön­de­ril­me­si is­te­ni­yor. “MİT TI­R’­la­rı­” ko­nu­sun­da­ki ikin­ci öner­ge­de Er­do­ğa­n’­ın, “Dev­le­tin bir­li­ği­ni ve ül­ke bü­tün­lü­ğü­nü boz­mak (TCK-302), dev­le­te kar­şı sa­va­şa tah­rik (TCK-304), ya­ban­cı dev­let aley­hi­ne as­ker top­la­ma (TCK-306), si­lah sağ­la­ma (TCK- 315)” mad­de­le­rin­den yar­gı­lan­ma­sı ta­le­bi yer alı­yor.

4 bakanın da dosyasını açtı

CHP’­li Sağ­la­r’­ın öner­ge­sin­de adı yol­suz­luk id­di­ala­rı­na ka­rı­şan ba­kan­lar­la il­gi­li id­di­alar da yer al­dı. AK­P’­li İçiş­le­ri es­ki Ba­ka­nı Mu­am­mer Gü­ler, Eko­no­mi es­ki Ba­ka­nı Za­fer Çağ­la­yan, Çev­re eski Ba­ka­nı Er­do­ğan Bay­rak­tar ve AB es­ki Ba­ka­nı Ege­men Ba­ğış hak­kın­da ay­rı ay­rı ha­zır­la­nan Yü­ce Di­van is­tem­li so­ruş­tur­ma öner­ge­le­rin­de­ki suç­la­ma­lar ve yar­gı­lan­ma­la­rı is­te­nen mad­de­le­ri şöy­le:

MU­AM­MER GÜ­LER: Sah­te bel­ge dü­zen­le­mek (TCK-204), so­ruş­tur­ma­nın giz­li­li­ği­ni ih­lal (TCK-285), nü­fuz su­iis­ti­ma­li (TCK-255), suç­lu­yu ka­yır­ma (TCK-283), bir­den çok rüş­vet (TCK-252).
ZA­FER ÇAĞ­LA­YAN: 5607 sa­yı­lı Ka­çak­çı­lık­la Mü­ca­de­le Ka­nu­nu­’na mu­ha­le­fet, TCK 204. mad­de­sin­de dü­zen­le­nen res­mi bel­ge­de sah­te­ci­lik, TCK 252. mad­de­de dü­zen­le­nen rüş­vet.
EGE­MEN BA­ĞIŞ: Türk Ce­za Ka­nu­nu­’nun 252. mad­de­sin­de dü­zen­le­nen bir­den çok rüş­vet al­mak.
ER­DO­ĞAN BAY­RAK­TAR: Türk Ce­za Ka­nu­nu­’nun 252. mad­de­sin­de dü­zen­le­nen bir­den çok ke­re rüş­vet al­mak ve İmar mev­zu­atı­na ay­kı­rı uy­gu­la­ma­la­rı ne­de­niy­le TCK’­nın 257. mad­de­sin­de yer alan gö­re­vi kö­tü­ye kul­lan­mak.

Süreç nasıl işleyecek?

- Soruşturma önergelerinin işleme alınabilmesi için öncelikle tatilde olan TBMM’nin toplantıya çağırılması gerekiyor. 110 milletvekilinin imzası ile TBMM olağanüstü toplanabiliyor. 131 milletvekiline sahip CHP, bu istemi tek başına yapabiliyor ve çağrı üzerine de TBMM toplanıyor.

- Meclis, bu istemi olağanüstü toplantıda görüşüyor ve çoğunluk oyuyla karara bağlıyor. Soruşturma açılmasına karar verilirse, Meclis’te siyasi partilerin, güçleri oranında 15 kişiden oluşan TBMM Soruşturma Komisyonu kuruluyor. TBMM’de muhalefet çoğunlukta olduğu için komisyon da, muhalefet ağırlıklı olacak.

- Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis’e sunuyor. Komisyonun raporu Genel Kurul’da ele alınıyor ve 276 oy çıkarsa, ilgili Başbakan ve Bakanlar Yüce Divan’a sevk ediliyor. TBMM’de halen AKP’nin 257, muhalefetin ise 292 oyu var. Muhalefetin oyları Yüce Divan için yeterli bulunuyor.

- Ancak TBMM seçim sürecine girdiği için bu önergeler olağanüstü toplantıda ele alınıp kabul edilse bile, işlemler yeni döneme kalacak ve önergelerin de 26. Dönem Meclisi’nde tekrarlanması gerekecek.

21 Ağustos 2015 09:57
DİĞER HABERLER