Mersin Milletvekili Fikri Sağlar'ın Erdoğan ve adı yolsuzluğa karışan bakanlarla ilgili 6 ayrı hazırladığı soruşturma önergesi Meclis'te...
CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar'ın Erdoğan hakkındaki tüm iddiaların Meclis tarafından araştırılması için hazırladığı önerge TBMM Başkanlığı’na sunuldu...
17-25 Aralık ve MİT TIR’larıyla ilgili iddiaları hatırlattı…
Erdoğan’ın 2 kez Yüce Divan’a sevkini, müebbet ve 75 yıl hapisle yargılanmasını istedi.
CHP, “17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet” iddiaları ile, “MİT TIR’ları” konusunda, Yüce Divan istemli 6 ayrı Meclis Soruşturması açılmasını istedi. CHP Mersin vekili Fikri Sağlar tarafından hazırlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 4 eski bakan hakkındaki önergeler, dün Meclis’te CHP grubuna verilmişti.
11 CEZA MADDESİNİ İHLAL ETTİ
TBMM Başkanlığı’na sunulmak üzere hazırlanan önergelerde; Erdoğan’ın, Başbakan olduğu dönemde yaşanan “25 Aralık operasyonu” ve “MİT TIR’ları” olaylarından dolayı, 2 kez Yüce Divan’a sevk edilmesi isteniyor. Erdoğan’ın Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) 11 ayrı ceza maddesini ihlal ettiği, ayrıca Mal Bildirimi Kanunu’na muhalefette bulunduğu savunuluyor. Erdoğan’ın Yüce Divan’da iki kez müebbet hapis ve ayrıca 75 yıl hapis cezası ile yargılanması talep ediliyor.
Önergede Erdoğan’ın, 25 Aralık operasyonu dolayısıyla TCK’nın 257’nci maddesindeki “Görevi kötüye kullanma”, 279’uncu maddesindeki “Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi”, 277’nci maddesindeki “Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs”, 283’üncü maddesindeki “Suçluyu kayırma”, 255’inci maddesindeki “Nüfuz ticareti” suçları ile, Mal Bildirimi Kanunu’nda bulunan “Haksız mal edinme, mal kaçırma, gizleme” suçlarından ağır hapis cezası ile Yüce Divan’a gönderilmesi isteniyor. “MİT TIR’ları” konusundaki ikinci önergede Erdoğan’ın, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak (TCK-302), devlete karşı savaşa tahrik (TCK-304), yabancı devlet aleyhine asker toplama (TCK-306), silah sağlama (TCK- 315)” maddelerinden yargılanması talebi yer alıyor.
4 bakanın da dosyasını açtı
CHP’li Sağlar’ın önergesinde adı yolsuzluk iddialarına karışan bakanlarla ilgili iddialar da yer aldı. AKP’li İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre eski Bakanı Erdoğan Bayraktar ve AB eski Bakanı Egemen Bağış hakkında ayrı ayrı hazırlanan Yüce Divan istemli soruşturma önergelerindeki suçlamalar ve yargılanmaları istenen maddeleri şöyle:
MUAMMER GÜLER: Sahte belge düzenlemek (TCK-204), soruşturmanın gizliliğini ihlal (TCK-285), nüfuz suiistimali (TCK-255), suçluyu kayırma (TCK-283), birden çok rüşvet (TCK-252).
ZAFER ÇAĞLAYAN: 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, TCK 204. maddesinde düzenlenen resmi belgede sahtecilik, TCK 252. maddede düzenlenen rüşvet.
EGEMEN BAĞIŞ: Türk Ceza Kanunu’nun 252. maddesinde düzenlenen birden çok rüşvet almak.
ERDOĞAN BAYRAKTAR: Türk Ceza Kanunu’nun 252. maddesinde düzenlenen birden çok kere rüşvet almak ve İmar mevzuatına aykırı uygulamaları nedeniyle TCK’nın 257. maddesinde yer alan görevi kötüye kullanmak.
Süreç nasıl işleyecek?
- Soruşturma önergelerinin işleme alınabilmesi için öncelikle tatilde olan TBMM’nin toplantıya çağırılması gerekiyor. 110 milletvekilinin imzası ile TBMM olağanüstü toplanabiliyor. 131 milletvekiline sahip CHP, bu istemi tek başına yapabiliyor ve çağrı üzerine de TBMM toplanıyor.
- Meclis, bu istemi olağanüstü toplantıda görüşüyor ve çoğunluk oyuyla karara bağlıyor. Soruşturma açılmasına karar verilirse, Meclis’te siyasi partilerin, güçleri oranında 15 kişiden oluşan TBMM Soruşturma Komisyonu kuruluyor. TBMM’de muhalefet çoğunlukta olduğu için komisyon da, muhalefet ağırlıklı olacak.
- Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis’e sunuyor. Komisyonun raporu Genel Kurul’da ele alınıyor ve 276 oy çıkarsa, ilgili Başbakan ve Bakanlar Yüce Divan’a sevk ediliyor. TBMM’de halen AKP’nin 257, muhalefetin ise 292 oyu var. Muhalefetin oyları Yüce Divan için yeterli bulunuyor.
- Ancak TBMM seçim sürecine girdiği için bu önergeler olağanüstü toplantıda ele alınıp kabul edilse bile, işlemler yeni döneme kalacak ve önergelerin de 26. Dönem Meclisi’nde tekrarlanması gerekecek.