CHP'den Hakan Fidan'a kötü haber

CHP'den Hakan Fidan'a kötü haber
CHP’li Tanal, Hakan Fidan’ın MİT’e yeniden atanmasının MİT Kanunu ile yasalara aykırı olduğunu belirtti. Tanal, “Bu atama hakkında iptal davası açacağım” diye konuştu.

AKP’den milletvekili aday adayı olmak için 7 Şubat’ta MİT Müsteşarlığı görevinden istifa eden Hakan Fidan, 9 Mart’ta aday adaylığı başvurusunu geri aldı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise aynı gün yaptığı açıklamada Fidan’ın eski görevine iade edildiğini belirtti. Ancak muhalafet, Fidan’ın yeniden MİT Müsteşarı olarak atanmasının hukuka uygun olmadığı görüşünde. Taraf'ın haberine göre, Muhalefet vekilleri itirazlarını MİT Kanunu’na ve 298 Sayılı Kanuna dayandırıyor.

MİT yasasına göre, aday adaylığı için istifa eden personelin görevine geri dönmesi için eski görevinde 5 yıl kalması gerekiyor. Fidan ise 25 Mayıs 2010’da MİT Müsteşarı olduğu için görevinde beş yılı doldurmadı. 298 Sayılı Kanun’da ise vekil adayı olup seçilemeyen kamu görevlilerinin seçimden bir ay sonra yeni bir kamu görevine atanabileceği belirtiliyor. Konu hakkında konuşan CHP’nin hukukçu milletvekili Mahmut Tanal, “MİT Kanunu’nun 14. maddesinin Hakan Fidan’ı bağladığını belirtti. Fidan’ın MİT’e geri atanmasıyla ilgili iptal davası açacaklarını belirten Tanal, özetle şunları söyledi: “Fidan’ı da bağlar dedi. Bu kadar aranan özlenen bir elemandıysa Başbakan istifasını baştan kabul etmeyebilirdi diyen Mahmut Tanal, Fidan’ın AKP’den aday adaylığı öncesi patiye üye olduğu gerekçesiyle siyasi kimliği bulunduğunu , göreve yeniden atanma kararının iptali için dava açacağını söyledi.

“TARİHTE BİR İLK”

Tanal, özetle şunları söyledi: “Hakan Fidan’ın yeniden atanmasının birkaç ayağı var: Birincisi; İstifa dilekçesini verirken bağlı olduğu kurum Başbakanlıktı, Başbakanlık istifayı kabul ettikten sonra geri dönmesini gerektirecek hiçbir mazeret uyduramaz. Ancak seçim yapıldıktan sonra görevlendirebilir. Bu olay tarihte bir ilktir. Daha önce kabul edilmeyen istifalar var. Bir kişi kamu görevlisi olduğu halde kurumuna başvuruyor, amiri kabul etmeyebiliyor. Kabul etmeyince de aday olamıyor. Başbakanlık o dönem niye kabul etti. Madem bu kadar aranan, özlenen bir elemandı hayır diyebilirdi. Cumhurbaşkanı olmaz dedi, dinlemedi. Başbakan o dönemde istifayı kabul etmeseydi bugün bu tartışma yaşanmazdı. İkincisi Fidan istifa dilekçesini verince özlük haklarını aldı mı? Özlük haklarını alıp almadığını bilmiyoruz. İstifa edince özlük haklarını alır. Fidan istifa dilekçesini verirken özlük haklarını aldıysa, devletten aldığı bu hakkı göreve başlayınca iade etmesi gerekmez mi? Üçüncüsü burası adı üstünde Milli istihbarat. Eğer Milli ise, başındaki kişinin de bir partinin adayı olmaması lazım. Bu kurum artık bir parti istihbaratına dönüştü. Bir siyasi partinin milletvekili adayı, üyesi milli istihbaratın başına gelirse bu milli istihbarat olmaktan çıkar, ya AKP’nin istihbaratı ya da parti istihbaratı olur. Bu da hukuk literatüründe kabul edilebilecek bir husus değildir. Hani MİT tarafsız, güzide bir kurumdu. Fidan’ın tekrar atanmasıyla artık tarafsızlığı kalmamıştır.

İPTAL DAVASI AÇACAĞIM


Fidan vefat etmiş olsaydı ne olacaktı? MİT çökmüş olacaktı. Türkiye’de MİT’in başına geçecek eleman yok muydu? 78 milyon içinde Fidan’lar yetişmiyor mu? Şahsa bağlı bir devlet olabilir mi demek ki halen kurumsallaşamamış.” CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal bu gerekçelerden dolayı iptal davası açacağını söyledi. Atama kararının resmi gazetede yayımlanmasından sonra mahkemeye gideceğini ifade eden Tanal, “Hakan Fidan’ın yeniden görevlendirilmesiyle ilgili iptal davası açacağım. Bu adam şu anda siyasi bir kişilik. Siz siyasi kişiliği olan birisini MİT müsteşarlığına atayamazsınız” diye konuştu.

TARAF

11 Mart 2015 08:28
DİĞER HABERLER