CHP'li Purçu: AB ile mülteci anlaşması, Türkiye'nin aleyhinedir

CHP'li Purçu: AB ile mülteci anlaşması, Türkiye'nin aleyhinedir
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Avrupa'ya mülteci akınının durdurulmasıyla ilgili anlaşmaya tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, "Bu anlaşma, Türkiye'nin aleyhinedir. Türkiye, karışık bir sisteme dahil edilerek bir kaos ülkesi yaratılmaya çalışılıyor." dedi.

AB ile Türkiye arasındaki anlaşmaya tepki gösteren Purçu, şunları kaydetti: "Bir kere mesele şöyle bir önem taşıyor, Kopenhag kriterlerine göre Türkiye'nin AB'ye girmesi süreci ne durumda? Başlıklar ne durumda? Hangi başlıklar, ne zaman açılacak? Bunlarla ilgili açılım ne zaman yapılacak? Yoksa bunlar askıya mı alındı? AB'nin de bir yanlışı vardı, 'Suriyeli mültecileri Türkiye'de tutarsanız, efendim işte biz birkaç başlık açarız.',Tabii Türkiye'deki hükümet de meseleyi farklı bir alana taşımaya çalışıyor. İşte, 'Başlıkların gereğini yerine getirmeden başlıkları açtıralım.' şeklinde. Bu çok saçma. Hem AB'nin Türkiye'ye olan samimiyetsizliği, AB'ye girme sürecindeki samimiyetsizliği, hem de Türkiye'nin bu konuyla ilgili ne kadar dağınık ve sistemsiz çalıştığı ya da hiç bir şey yapmadığı ortaya çıktı. Suriyeli mülteciler meselesi, Türkiye'nin önüne bir pazarlık meselesi olarak koyuldu."

TÜRKİYE'DE KAÇ MÜLTECİ VAR, KİMSE BİLMİYOR

Hükümetin, bu sistemi planlamadan böyle bir anlaşma imzalayamayacağını söyleyen CHP Milletvekili Purçu, "Suriyeli mülteciler bir savaş, bir dramı yaşıyor. Onlara kucak açacağız tabii ki insanlık olarak ama Türkiye'de eğer kalıcı olursa bu mesele, Türkiye'deki birçok dengeyi altüst eder. Şu an 2,5-3 milyon diyorlar ama belki de daha fazla mülteci var. Göç İdaresi kuruldu Türkiye'de ama hiç işlerliği yok. Bir cümle, bir sayfa dahi raporları yok. Türkiye'de ne kadar mülteci var, kaç tane çocuk var, bunların kaçı okula gidiyor, kaçı dil biliyor, kaçı bilmiyor? Açık söyleyeyim, Türkiye'yi farklı bir kaosa sürüklemeye çalışıyorlar. Hükümet de buna zemin hazırlıyor." diye konuştu.

KAOS ÜLKESİ OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR

Türkiye'nin karışık bir sisteme dahil edilerek, bir kaos ülkesi oluşturulmaya çalışıldığını ileri süren Özcan Purçu, "Bu da maalesef hükümetin yüzünden oluyor, çünkü planlı, projeli bir şekilde hareket edilmiyor. İleriye dönük, hem bizim ülkemize ekonomik olarak çok büyük sıkıntılar doğuracak hem de bizim vatandaşlarımızın huzuru ve çalışma hayatı, ekonomik hayatı bakımından çok büyük olumsuzluklara neden olacak bu süreç." dedi.

HÜKÜMET İLERİDE VATANDAŞLIK VEREREK, OY POTANSİYELİNE DOĞRU ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYOR

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların iş hayatına etkilerini de değerlendiren Purçu, şunları kaydetti: "Şu anda gerek Adana, Mersin, gerek İzmir, Ankara gibi illerimizde bizim kardeşlerimizin 50 lira yevmiyeyle çalıştığı, örneğin ayakkabı sektöründe şu anda Suriyeliler 15 liraya çalışıyor. Şu anda bizim kendi vatandaşlarımız, birçok iş kolundan çıkarılmış durumdalar. Ekonomik sıkıntı ve darboğaz içiresindeler. Hükümet, bunu bilmiyorum, ileride vatandaşlık da vererek, hiçbir altyapı hazırlamadan bir oy potansiyeline doğru çevirmeye çalışıyor diye düşünüyorum."

AB'nin kendi mantığında çok güzel bir şey yaptığını dile getiren CHP Milletvekili Purçu, şöyle konuştu: "AB, 'Suriyelileri Avrupa'ya sokmayın, bizim huzurumuzu bozmayın, alın size para.' dedi. 'Sizde kalsınlar, alın size para.' dedi. Hükümet de şunu dedi: 'Biz Türkiye'de herkesin huzurunu kaçırabiliriz, yeter ki para olsun. Vatandaşın huzurunu kaçırabiliriz.' Bu anlaşma tamamen Türkiye'nin aleyhine. Şu anda İzmir'de kaç tane mülteci var bilinmiyor, Ankara'da kaç tane mülteci var bilinmiyor. Bunların hepsi mülteci değil ki. Yasadışı, hukukdışı, illegal faaliyetler yapacak kurumlar da giriyor onlarla birlikte. Hiçbir şekilde kontrol yok; hem sınırlarımızda yok, hem iç denetim mekanizmalarında yok. Yarın Allah göstermesin nerede bomba patlayacak, öbür gün ne kadar IŞİD üyesi girmiş, ne kadar terör örgütü girmiş Türkiye'ye, hiç kimse bilemeyecek." CİHAN
01 Aralık 2015 17:11
DİĞER HABERLER