CHP'li Tüm: Demokratik ülkelerde hiçbir suç gizli damgasıyla kapatılamaz

CHP'li Tüm: Demokratik ülkelerde hiçbir suç gizli damgasıyla kapatılamaz
CHP Balıkesi Milletvekili Mehmet Tüm, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasına tepki gösterdi. Devletin suç işleme ve yalan söyleme özgürlüğü olmadığını belirten Tüm, "Ülkenin istihbarat teşkilatı kendi görev tanımında olmayan, uluslararası suç olan bir silah naklinin gerçekleştirilmesiydi haber yapılan. Uluslararası ve ulusal hukukta suç işlenmişti. Yani bir suçun haberi yapıldı. Suç işliyordu devlet." dedi.

Gazetecinin devletin emir komuta zinciri içindeki güvenlik görevlisi olmadığını belirten CHP Balıkesir Milletvekili Tüm, şunları kaydetti: "Uluslararası çapta yankısı olan, silah taşındığına dair başka ülkelerin istihbaratında bilgiler olduğu söylenen bir olayı bir gazetecinin haber yapması son derece yasal ve meşrudur. Devletin suç işleme ve yalan söyleme özgürlüğü yoktur. Devletin suç işlediği yönetim biçimi faşizmdir. Demokratik ülkelerde hiçbir suç gizli damgasıyla kapatılamaz. Gazeteci devletin emir komuta zinciri içindeki güvenlik görevlisi değildir. Herhangi bir memurda değildir. Gazeteciler devleti denetler, kamuyu etkileyen her şeyi haber yapar, Susurluk'ta olduğu gibi gazeteciler devletin gizli ve kirli yapılarını ortaya çıkarır. Gazetecinin görevi kamuya haber yapmaktır iktidara değil. Muhalif ya da destekçi olmayan bütün basına ağır baskılar artarak devam etmektedir. Bu kararla bir kez daha görüldü ki halkın haber hakkını yerine getiren gazetecileri ve toplumu susturmaya, korkutmaya çalışıyorlar." dedi.

Türkiye'de evrensel ve demokratik hakların yok sayıldığına dikkat çeken Tüm, "Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğü, halkın haber alma ve basın özgürlüğü her geçen gün yok edilmektedir. Yargı tarafsızlığını yitirmiştir. Sarayın beyanlarına göre karar veren bir yargı vardır. Daha fazla kaygı ve kaosun artarak devam etmesini engellemek için Meclis bir an önce bu konuyu ele almalıdır. Özgür basın için gerekli yasal düzenlemeler uluslararası hukuka ve altına imza attığımız uluslararası sözleşmelere uygun olarak yeniden düzenlenmelidir ve Meclis'ten bir an önce geçmelidir." ifadelerini kullandı.

İktidarın yargı üzerindeki vesayetinin kalkması gerektiğine işaret eden CHP'li vekil, sözlerini şöyle tamamladı: "Yargının bağımsızlığı sağlanmalıdır. Artık yeter. Basına yönelik baskılar son bulmalı Can Dündar ve Erdem Gül serbest bırakılmalıdır. Elbet gerçek suçlular hem uluslararası hem de bağımsız ve tarafsız ulusal hukuk önünde hesap vereceklerdir."

CİHAN
27 Kasım 2015 13:07
DİĞER HABERLER