CHP'li Erdoğdu tarafından CHP MYK'sine sunulan ekonomi raporunda, piyasalarda erken seçim beklentisinin hakim olduğu belirtildi.
CHP'nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, partisinin Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) son dönemdeki ekonomik gelişmelere ilişkin ayrıntılı bir rapor sundu.
Raporda, "Yabancı yatırımcının Türkiye'ye yatırım yapma tereddüdünde en önemli etken politik belirsizlik. Piyasalarda bir erken seçim belirsizliği nedeniyle 'bekle' duruşu hakim. Sadece bu nedenle bile, AKP rejiminin seçimleri erkene, mesela sonbahara çekerek belirsizliği sonlandırması beklenebilir" denildi.
'TÜRK LİRASI MART AYINDA ERİDİ'
Erdoğdu'nun CHP MYK'sına sunduğu raporda şu tespitler yer aldı:
"Türkiye'nin büyümesinin yüzde 7.4 olarak açıklandığı saatlerde Türk Lirası (TL) dolar karşısında psikolojik eşiği aşarak 4 TL basamağına yerleşti. Normalde, parıltılı bir büyümeden beklenen, yabancı yatırımcıların ülkeye üşüşmeleri, yatırım yapmaları ve bu sayede bollaşan dolar ile yerli paranın değer kazanması olmalıydı. Oysa TL, sadece mart ayında dolar karşısında yüzde 5 eridi.
'TÜRK LİRASI'NIN DEĞER KAYBI DURACAK GİBİ GÖRÜNMÜYOR'
Türk Lirası'nda değer kaybı duracak gibi görünmüyor. Bunun en büyük sebebi de Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı. Yıl içerisinde petrol fiyatlarının artması muhtemel. Bu da cari açığın artmaya devam etmesi demek. Türkiye'nin 12 ay içinde çevrilmesi gereken dış borçları 180 milyar dolara yaklaşıyor. Böylece dışarıdan bulunması gereken kaynak tutarı 220 milyar dolar civarında. Bu Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 25'inin de üzerinde. Önümüzdeki 12 aya yayılmış da olsa bu yük Türkiye'yi zorlayacak.
Yabancı yatırımcının Türkiye'ye yatırım yapma tereddüdünde en önemli etken politik belirsizlik. Piyasalarda bir erken seçim belirsizliği nedeniyle 'bekle' duruşu hakim. Sadece bu nedenle bile, AKP rejiminin seçimleri erkene, mesela sonbahara çekerek belirsizliği sonlandırması beklenebilir.
Dövizde sert tırmanış sürerse, Merkez Bankası'nın faiz artırarak ve/veya diğer para politikası araçları ile etkili müdahalelerde bulunması beklenir. Bu yapılmazsa, dövize özellikle iç aktörlerin yönelişi, kuru daha da yukarı çeker; bu da ekonomide tahribatı artırabilir."