Boğaz'da bir restoranda buluşan üç işadamı "Bu iş Kemal Bey'le yürümez" görüşünde birleşti. Karar partinin etkili isimlerine aktarıldı. Partide kazan kaynadı. Yeni isim adayı:
İlhan Toprak'ın haberi
Yeni Şafak gazetesinin manşetten verdiği habere göre; 12 Haziran seçimlerinde büyük bir hezimet yaşayan CHP yeniden dizayn ediliyor. Seçimden 1,5 ay sonra İstanbul'da Boğaz'a hakim bir restoranda buluşan üç iş adamı "Bu iş Kemal Bey'le yürümez" görüşünde birleşti. Karar Ankara'daki etkili isimlere de aktarıldı ve partide kazan kaynamaya başladı.
Kaset skandalıyla genel başkanlıktan ayrılmak zorunda kalan Deniz Baykal'ın yerine geçen Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP'de sular bir türlü durulmuyor.
Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün Dersim çıkışına tepkiler, CHP İstanbul Yönetimi'ndeki istifa depremi, partideki mücadeleyi de gün yüzüne çıkardı. Ancak bu mücadelenin ayrıntıları 12 Haziran genel seçimlerine kadar uzanıyor. Büyük bir hezimetle çıkılan seçimin faturası CHP lideri Kılıçdaroğlu'na kesildi. Seçimden 1,5 ay sonra iş dünyasına yön veren 3 önemli isim Boğaz'a hakim bir restoranda buluşarak CHP'yi masaya yatırdı. Bir durum değerlendirmesi yapan 3 CHP'li iş adamının Kılıçdaroğlu'nun ismini çizdikleri iddia edildi. "Kemal Kılıçdaroğlu ile bu iş olmayacak" fikrinde birleşen işadamları, CHP'nin geleceğini ele aldı. Partinin fotoğrafını çeken işadamları; CHP'de bir liderlik sorunu yaşandığına, Kılıçdaroğlu'nun vatandaş nazarında güven telkin edemediğine, seçimlerde çok yıprandığı ve bu yıpranmanın giderek artacağına, parti tabanının Kılıçdaroğlu'nu kabullenemediğine dikkati çekti.
'TABANA GÜVEN VERMİYOR'
Toplantıda, seçim listeleri, Kürt meselesine bakış açısı, partideki Alevi dengesi, CHP'li olmayan isimlerin Merkez Yönetim Kurulu üyeliklerine getirilmesi gibi konularda tabanın rahatsızlık duyduğunun da konuşulduğu öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun oluşturduğu Merkez Yürütme Kurulu üyeleri için ise CHP'li değil eleştirisi geldi. Emrehan Halıcı, Süheyl Batum, Binnaz Toprak gibi isimlerin ön plana alınması parti tabanında eleştirilere neden olmuştu. Parti içinde Alevi hakimiyetinin arttığına ilişkin tepkiler de örgüt tabanının Kılıçdaroğlu'ndan uzaklaşmasına neden oldu. Kılıçdaroğlu'nu, genel başkanlık koltuğuna oturur oturmaz, iktidarı yıpratmak amacıyla açıkladığı yolsuzluk dosyalarının sağlam temellere dayanmaması da zor duruma düşürdü. eleştiren ancak kendisinin de bir havuzlu evi çıkan Kılıçdaroğlu'nun tezatları vatandaş nazarında güven sorunu yaşamasına neden oldu. CHP'nin geleceği ile ilgili durum değerlendirmesinde partinin liderlik sorunu bulunduğu özellikle dile getirildi. Troykanın görüşlerini Ankara'daki bazı önemli isimlerle de paylaştıkları belirtildi.
Sarıgül sesleri
Boğaz'daki zirvenin ardından yeni bir ismin arayışı için düğmeye basılmasıyla CHP krizlerle gündeme geldi. Kılıçdaroğlu'nun TESEV üyeliğinin Tekin'e yakın bir site tarafından kamuoyuna duyurulmasının ardından 12 vekil, "Dersim krizi" çıkardı. Bu süreçte yeni isim olarak Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün isminin ön plana çıktığı belirtildi. Bir süre önce yetkileri tırpanlanan Tekin'in ise Sarıgül ile yakınlaştığı, İstanbul eksenli yeni bir güç merkezi oluşturmaya çalıştığı öne sürüldü. 12 Hazıran seçimlerinden önce mayıs ayında Adile Sultan Sarayı'nda bir araya gelen işadamları Vehbi Koç'un damadı İnan Kıraç ve Rahmi Koç'un Sarıgül'ün CHP'ye katılması telkininde bulundukları ortaya çıkmıştı.
YENİ ŞAFAK
CHP'DE 5 AYDA CADI KAZANI KAYNADI
A. Rezzak Oral'ın haberi
12 Haziran genel seçimlerinde yüzde 26 oy oranında kalarak sol için 'kritik eşik' olan yüzde 30 barajını aşamayan CHP'de tartışmalar 5 ayda yeniden alevlendi.
135 milletvekilinden 100'e yakınının Kemal Kılıçdaroğlu'na 'her koşulda' sonuna kadar desteğini sürdürdüğü ancak yaklaşık 35 milletvekilinin ise yönetime 'eleştirel bir tutumla' yaklaştığı ifade ediliyor.
- İLK KRİZ, YEMİN: İlk kriz 'tutuklu milletvekilleri'nin' durumu ile ilgili olarak çıktı. Yemin etmeme kararına bir grup milletvekili karşı çıksa da bu kararı uyguladı.
- MYK DEĞİŞİKLİĞİ: 7 Ağustos'ta yapılan MYK değişikliğinde örgütlerin başındaki isim Gürsel Tekin bu görevinden alındı.
- DERSİM KRİZİ: CHP'de ayrışmayı ortaya çıkaran en sert tartışma ise CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün 'Dersim'in sorumlusu devlet ve CHP'dir; Atatürk de katliamdan haberdardı' sözleri CHP'de tartışmaları alevlendirdi. Bu açıklamalar geçtiğimiz hafta yapılan kapalı grup toplantısında da gündeme geldi.
- VİCDANİ RET KRİZİ: CHP'nin seçim bildirgesinde de bedelli askerlik ve vicdani ret konularının yer almasına karşın görüş ayrılıklarını ortaya çıkardı. Bolu Milletvekili Tanju Özcan, 'Vicdani ret projesi, Türk milletine ve Türkiye Cumhuriyeti'ne ihanet projesidir' dedi. CHP liderinden vicdani ret çalışmasına olumlu baktıkları açıklaması geldi.
- KÜRT SORUNU VE KCK: Ekimdeki PM toplantısında Sezgin Tanrıkulu'nun hazırladığı Kürt raporu tepki çekti. Vatandaşlık tanımı ve anadilde eğitimin yer aldığı raporu eleştiren bazı PM üyeleri raporun ilk sayfasını yırttı.
- İSTANBUL YİNE KARIŞTI: İstanbul İl Başkanlığı'na 19 Eylül'de atanan Oğuz Kaan Salıcı son 16 aydaki, 5. İl başkanı oldu. Son olarak İstanbul il yönetiminin, Kadıköy ve Kağıthane ilçe yönetimlerini görevden alma girişimi iki üyenin sözlü istifasına neden oldu.
GERÇEK GÜNDEM KAVGASI
CHP'ye yakın sitelerden Gerçek Gündem'in sahibi Barış Yarkadaş'ın eleştirel yazıları ve Kılıçdaroğlu'nun TESEV'in kurucusu olduğunu iddia etmesi ortamı gerdi. Gürsel Tekin'in yakın arkadaşı Yarkadaş'ın iddiaları CHP tarafından resmi açıklamayla yalanlandı. Ancak Yarkadaş'ın Kılıçdaroğlu - Süleyman Demirel yakınlaşmasını eleştiren yazısı örgütün bir kesiminde ciddi destek buldu.
AKŞAM