Çift görme tümör belirtisi olabilir

Genellikle gözdeki kırma kusurundan kaynaklandığı zannedilen çift görme, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Çift görmenin kafa içinde ve göz etrafında oluşan kitlelerden, göz ve beyin sinirlerinde meydana gelen damarsal sorunlara kadar birçok önemli rahatsızlığın belirtisi olabileceğine dikkat çeken Dünyagöz Bursa'dan Prof. Dr. Selim Doğanay, "Çift görme önemli bir belirtidir, mutlaka bir göz doktoru tarafından muayene edilip tehlikeli bir durumun olup olmadığı değerlendirilmelidir." uyarısı yaptı.

Uzmanlar dikkate alınmayan, önemsenmeyen ve geçeceğine inanılan çift görmeye karşı uyarıyor. Özellikle beyin ve göz tümörlerinde çift görmenin ilk belirtiler arasında yer alabildiğini söyleyen Prof. Dr. Selim Doğanay, "Çift görme, başlı başına bir rahatsızlık olarak değil, ciddi hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkıyor. Çift görme sık olarak diyabet ve hipertansiyona bağlı damar tıkanmalarının, kafa travmalarının, tiroit ve guatr hastalarında belli evrelerin göstergesi olabiliyorken, daha az sıklıkta da olsa beyin ve göz tümörlerinin habercisi olabilir." diye konuştu.

En sık hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklara bağlı olarak küçük damarlarda oluşan tıkanıklıkların etkisiyle veya kafa travmasına bağlı çift görmeyle karşılaştığını söyleyen Prof. Dr. Selim Doğanay, şunları söyledi: "Gözden beyine giden sinirlerin geçtiği kanallarda oluşan kitleler de çift görme ile belirti verebilir. Çift görmeye ek olarak hasta aşağı ve yukarı bakamıyor ve göz kapağı düşüyorsa, bu belirtiler tümörle karşılaşma ihtimalini kuvvetlendirebilir."

Çift görmenin tek gözde mi yoksa çift gözde mi olduğunun çok önemli olduğuna dikkat çeken Doğanay, "Bu hastalar tarafından sıklıkla karıştırılan bir konudur. Bazı hastalar tek gözlerini kapattıklarında diğer gözlerinin çift gördüğünden yakınır. Aslında bu tam bir çift görme olmayabilir, gölgeli veya eğik görme gibi bir durumdur. Bu tip şikâyetler genellikle gözlük ihtiyacından veya görme noktasındaki sorunlardan kaynaklanan şikâyetlerdir. Oysa önemli olan hastanın tek gözü ile değil iki gözü de açıkken çift görmesidir. Tek göz kapanınca görüntü tek oluyor, ikisi açıkken çift oluyorsa bu ciddi bir durumu gösteriyor olabilir." ifadelerini kullandı.

Çift görme vakalarında vakit kaybedilmemesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Selim Doğanay, sözlerini şöyle tamamladı: "Hasta ivedilikle bir göz hastalıkları uzmanına gitmeli ve altta yatan neden araştırılarak, teşhis ve tedavi süreci geç kalmadan başlatılmalıdır."
CİHAN
22 Aralık 2015 11:23
DİĞER HABERLER