Çiftçi fındığa yöneldi; kavak popülasyonu tehlikede

Çiftçi fındığa yöneldi; kavak popülasyonu tehlikede
Artan fındık fiyatlarıyla birlikte üreticiler fındığa yöneldi, kaliteli kavakta söz sahibi olan Terme de üretim tehlikede. Kavakları söken çiftçiler, boş alanlara fındık dikiyor.

Samsun'un Terme ilçesinde kereste ve sanayide kullanılan kavakların hammadde şehri olan Terme de sanayicileri hammadde endişesi sardı. İki yıldır artan fındık fiyatıyla birlikte para kazandırmaya başlayan fındık, kavak üreticisini de fındığa yöneltti. Düşünmeden kesilen kavaklar çiftçiye ekonomik kayıp olarak geri dönerken, sanayi bitkisi olarak bilinen kavakta hammadde sıkıntısı yaşanabilir. Olgunlaşmasını beklemeden kesilen kavaklar ise sanayiye kazandırılmadan, odun olarak kullanılıyor.

3 YIL SONRA HAMMADDE SIKINTISI YAŞANABİLİR

Terme'de faaliyet gösteren ve kontrplak hammaddesi üreten Sedat Çevik, "Eğer bu şekliyle devam ederse piyasada kavak popülasyonu gerçekten zarar görecek." dedi. Son günlerde adeta kavak kıyımı yapıldığına dikkat çeken Çevik, şu değerlendirmede bulundu: "Herkes fındık dikme yarışına girdi. Kavak ağacının olgunlaşması ve verimli bir kereste olarak kullanılabilmesi için en az 10 yaşında olması lazım ki üretici zarar etmesin. Ama şimdi 6-7 yaşındaki kavaklarını kesenler bize geliyor ama ikna edemiyoruz. Fındık furyası başladı adeta, şimdi fındık kar ettirebilir ama ilerleyen yıllarda arz-talep dengesi oluşunca fındık eski seyrine dönecektir. Üretici acele edip gencecik kavaklarını katlediyorlar, hem kendiler zarar ediyor hem de milli ekonomi bu durumdan zarar ediyor. Eğer önlem alınmazsa Terme ham madde merkezi olan bir yer değil, ithal eden bir yere dönüşür. Bu da kereste sanayisini hammadde sıkıntısına sokabilir."

TERME VE ÇARŞAMBA KAVAKLARININ KALİTESİ HİÇ BİR YERDE YOK

Dünyanın çeşitli ülkelerinde de kavak üretimi yapıldığını belirten Çevik, şunları kaydetti: "Terme ve Çarşamba ovaları zemin suyu bakımından zengin olduğu için kavak popülasyonu için bulunmaz bir coğrafya. Eğer biz bu coğrafyada kaliteli kavak yetiştirmek istiyorsak, insanları biz buna yönlendirmeliyiz. Terme kavağı kaliteli olduğu için iç piyasaya talebini karşılaya biliyor. Biz burada soyma işlemi yaparak kontrplak üreten firmalara hammadde sağlıyoruz. Büyük tomruklar taşıyacaklarına işlenmiş ürünü direk ellerine ulaştırıyoruz. Türkiye kontrplak üretiminde kendi ihtiyacını karşılayacak üretimi dahi şu anda yakalayamadığı için yurt dışından ithal etmekte. Bunun için Terme ve Çarşamba da yetişen bu kavak ağaçları önemli. Eğer biz bu dengeyi bozarsak ilerleyen yıllarda hammadde sıkıntısı yaşarız. Yetkililerden bu değerin kaybolmaması için bir an önce çözüm bekliyoruz. Çiftçilerimizin de bilinçli davranarak fındık dikmek yerine kavak yetiştirmeye devam etmelerini kendi karlarına olacağını öngörüyoruz."

Terme de faaliyet yürüten ve kavak sektörünün önemli ölçüde istihdam sağladığını da vurgulayan Sedat Çevik, "Bu alanlarda iş gücü olarak insanlar çalışıyor, arazide kesim yapıp toplayan hızarcısından taşımacısına, nakliyecisine kadar binlerce kişi bu pazardan ekmek yiyor. Eğer bu katma değerleri Terme'den kaçmasını istemiyorsak bu katliamı durdurmalı ve üretimin devamını sağlamalıyız." ifadelerini kullandı. CİHAN
25 Aralık 2015 10:43
DİĞER HABERLER