Çiftçiler, tarıma uygun olmayan yerlere lavanta dikimi yaparak geliri artırdı

Çankırı'nın Eldivan ilçesinde, tarıma uygun olmayan, eğimli, taşlı, kireçli toprakları tekrardan tarıma kazandırmak için lavanta dikimi gerçekleştirildi. Eldivan Kaymakamlığı ve Eldivan Belediyesi'nin Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nden temin ettiği lavanta çelikleriyle yaklaşık 10 dekar alanda lavanta dikimi yapıldı.

Eldivan Kaymakamı Sinan İnaltekin, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "İlçede sulanabilir 14 bin, sulanamayan 160 bin dekar arazi bulunuyor ve ilçe genelinde vatandaşları alternatif tarıma yönlendirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlar geçmişten gelen alışkanlıklarla buğday ve arpa gibi bitkilerin üretimine yönelmişler. Fazla para kazanamıyorlar. Onları daha fazla para kazanabilecekleri su tüketimi daha az alternatif ürünlere yönlendiriyoruz. Böylece düşük maliyetlerle yüksek gelir elde ederlerken aynı zamanda su tüketimini azaltarak yeraltı su kaynaklarımızı da korumuş oluyoruz." diye konuştu.

Çiftçilere teknik konuda bilgilendirmeden bulunan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mengücek Fırat Şeker ise "Lavanta Toprak konusunda fazla seçici olmayan bir bitki, kireç bakımından zengin, ph değeri 5,8 ve 8,3 olan süzek, kalkerli ve kuru ilçemiz topraklarda daha iyi yetişir. Sıcağa karşı dayanıklı olan lavanta, soğuk ve kurak iklimlerden de etkilenmez. Bitki iklim koşullarına göre değişim göstermekle beraber genellikle Temmuz ayında çiçeklenme gösterir. Bu dönem bitkinin hasat zamanıdır. Testereli ot bıçağı kullanılarak, hasat gerçekleştirilir. Bazı arazilerde çim biçme makineleri de hasatta kullanılmaktadır." dedi.

Lavanta'nın kullanım alanlarında da bahseden Şeker, "Bitkiden hasat edilen çiçekler ya uçucu yağ üretiminde kullanılır ya da gölgede kurutmaya alınır. Lavantadan uçucu yağ üretimi su ya da buhar distilasyonu ile yapılır. Lavanta baharat torbaları, bitkisel yastıklar, aromaterapi ürünleri ve cilt bakım ürünleri (sabun gibi) gibi katma değerli ürünlerin hazırlanmasında da kullanılır. Lavanta Yetiştiriciliği karlı bir iş fırsatıdır. Üretim 2. yıl başlar. Dönüm başına 500 çelik kullanılmıştır. İş gücü dekar başına çalışma süresi, ekimde yaklaşık 14 saat / yıldır."Cihan CİHAN
21 Mart 2016 14:21
DİĞER HABERLER