Çiftçilere "canavar otu" uyarısı

Çiftçilere "canavar otu" uyarısı
KIRIKKALE (A.A) - İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ayçiçek üreticilerini orobanş (canavar otu) ile mücadele konusunda uyardı.
     İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, ayçiçeğine zarar veren canavar otunun 20-60 santimetre boyunda ve genellikle mavi, mor veya beyaz renkte olduğunu belirtti.
     Otun sapında bulunan kapsüllerde milyonlarca tohum bulunduğuna dikkati çeken Kırbaş, şunları kaydetti:
     "Söz konusu bu parazit tohumlarında yapılan araştırmalarda toprakta canlılığını 10-15 yıl süreyle koruyabildiği tespit edilmiştir. Bu ot ayçiçeği bitkilerinin köklerinde ekimden 4-5 hafta sonra görülmeye başlar. Parazit çiçeklenme öncesi yıldız tabla oluşum döneminden itibaren yoğun olarak toprak yüzüne çıkar. Çiçeklenme döneminde bir kökte yoğun olarak 50nin üzerinde canavar otu sapı görülebilir. Köklerinde yoğun olarak bu ottan bulunan bitkilerin boyu kısalır, yaprakları ve tablaları çok küçük kalır. Dekardan alınan tane ve yağ verimi de oldukça düşer. Özellikle kurak yıllarda orobanşının ayçiçeği bitkisine zararı çok daha etkilidir."
     Bu parazite karşı dayanıklı tohumluğun ekilmesi gerektiğini belirten Kırbaş, şöyle devam etti:
     "Gerek kamu sektörü gerekse özel sektörde tohumculuk yapan kuruluşlarda bu parazite karşı dayanıklı hibrid ayçiçeği çeşitleri geliştirilmiştir. Bu parazit ile kimyasal mücadele de mümkündür ancak yabancı ot ilacı tavsiye edilen zamanda ve dozda kullanılırsa etkili olmaktadır. Kültürel mücadelede ise üst üste ayçiçeği ekiminden kaçınılarak buğday, arpa, mısır, pancar, çeltik, pamuk veya baklagiller gibi bitkilerle ekim nöbetine gidilmelidir."
    
     Muhabir : Ahmet Yaman / Esma Aygün
     Yayıncı: Ersin Altınsoy
11 Mayıs 2013 17:20
DİĞER HABERLER