Doğu Akdeniz Alt Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından, 11 yıllık çalışma sonunda ince lifli, verimli, lif kopma mukavemeti ve maddi getirisi yüksek pamuk çeşidi üretildi.
Ziraat Mühendisi Güven Borzan yaptığı açıklamada, 11 yıldır üzerinde çalıştıkları yeni pamuk çeşidinin verimli, lifi ince ve boyu uzun, lif kopma mukavemeti yüksek ve solgunluk hastalığını tolere eden özelliğe sahip olduğunu söyledi.
Dünyada genel olarak orta uzun lifli pamukların tercih edildiğini dile getiren Borzan, ''Orta uzunluktaki 'aplant grubu' dediğimiz pamuğu melezleyerek lif kalite özellikleri daha iyi, verim ve randıman bakımından da daha yüksek yeni bir çeşit elde ettik. Melezlemede 4 adet 'barbadansa' grubunu ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan pamuk çeşidini ana hat olarak ele aldık'' dedi.
1999 yılında bir melezleme programı oluşturarak çalışmalara başlandığını ifade eden Borzan, tespit ettikleri ıslah yöntemiyle 11 yıl sonra çalışmanın tamamlandığını belirtti.
Borzan, yeni pamuk çeşidinin lif kalitesinin mükemmel, veriminin ise üst düzeyde olduğuna dikkati çekti.
''Piyasa değeri yüksek olacak''
Uzun lifli pamuğun yüzde 32 olan çırçır randımanını yüzde 40'a çıkarttıklarını anlatan Borzan, yeni pamuk çeşidinin verim değerinin ise 350 kiloya yaklaştığını kaydetti.
Yeni çeşit pamuğun piyasada yüksek fiyata alıcı bulmasını beklediklerini anlatan Borzan, ''Normal orta uzunluktaki pamuk 4 lira civarında pazarda alıcı bulurken, bu çalışmanın sonucunda elde edilen uzun lifli pamuklarda fiyat yaklaşık 8 lira gibi rakamlara yükselmektedir.
Verim ve randımandan meydana gelen kayıp, büyük ölçüde telafi edilmektedir. 11 yıllık çalışmanın sonucunda üretilen pamuk çeşidi ülkemiz ekonomisi için büyük katkı sağlayacak'' diye konuştu.
29-30 milimetre civarındaki orta uzunluktaki pamuğun lif uzunluğunu 32-33 milimetreye çıkartıldığını belirten Borzan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ürettiğimiz pamuğun lif incelikleri daha iyi. İplik sanayinde daha ince lifli pamuklardan daha mukavemetli iplikler elde edildiği için bir avantaj getirecektir. Bunların testlerini yaptık. Çok iyi sonuçlar aldık.
Bu çalışmayla daha kaliteli lifler elde ettiğimiz için iplik sanayisinin istemiş olduğu kalite ölçülerinde ham madde temini sağlayacağız. Daha kaliteli ham madde elde edildiği için daha kaliteli daha kaliteli kumaşlar ve buradan daha kaliteli ürünler elde edilecek.''
Çiftçiler de kazanacak
Pamuk çeşidinin tescil çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Borzan, yeni pamuk çeşidinin çiftçiler için de çok önemli bir değer olduğunu belirtti.
Çiftçilerin bu pamukla aynı maliyetle daha yüksek gelir edeceğini vurgulayan Güven Borzan, ''Daha uzun lifli pamuklar daha fazla fiyata alıcı bulacağından dolayı bu çeşit çiftçilerin kayıplarını da ortadan kaldıracak. O zaman çiftçi daha çok kazanacak.
Önemli olan kaliteli ürünler elde etmek. Ekimi yapılmaya başladıktan sonra bu çeşidin pamukta dünyada söz sahibi bir ülke olmamıza katkı sağlayacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'nin dünya pamuk üretiminde dünyada 4. sırada yer aldığını kaydeden Borzan, bu pamuk çeşidinin yayınlaşmasıyla birlikte ekim alanının artmasını beklediklerini ifade etti.
Borzan, yeni pamuk çeşidinin tescil çalışmalarından sonra gübre aşamasına geçileceğini, ardından da Türk çiftçisine sunulacağını sözlerine ekledi.