Çıldır'da balık ve atlı kızak keyfi

Ardahan ve Kars sınırları içinde yer alan Çıldır Gölü, buz tutan yüzeyi, balık avı ve atlı kızaklarıyla kulvarında tek olmanın avantajıyla yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor.

Kaşar peyniri, tereyağı, kaz ve kayak tesisleriyle ismini duyuran Doğu Anadolu Bölgesi'nin kışın en çok bilineni ise kuşkusuz Çıldır Gölü. Şu sıralar Türkiye'nin her bölgesinden ziyaretçi akınına uğrayan ve misafirlere 'iyi ki gelmişiz' dedirtiyor.

120 kilometrelik alanıyla Van Gölü'nden sonra bölgenin ikinci büyük gölü pozisyonundaki Çıldır Gölü, yaklaşık 60 santimetre (cm) kalınlığında buzun kırılarak çıkartılan aynalı sazan balığı ve atlı kızaklarla ziyaretçilere hizmet veriyor.

Geçiminin büyük bir kısmını gölden sağlayan yöre sakinleri ise avlanan balıktan atlı kızağa ve çekilen fotoğrafa kadar gölden ekonomik kazanç sağlıyor. Gölde balık avının heyecanı ve atlı kızak turu ziyaretçileri hayli memnun ederken, üzen taraf ise yol boyunca gölün faal yerlerini gösterecek bir yön levhasının olmayışı ve göl çevresinde gönüllerince ağırlanacak türden sosyal tesislerin bulunmayışı.

Hafta sonunu bölgede geçirmek üzere Denizli'den gelen bir grup, buzla kaplı göl üstünde yürümenin heyecanını yaşadı. Attıkları her adımda, 'Buz kırılırsa batarsak ne olur' endişesini taşıyan grup, güneşe rağmen dondurucu soğukta çıkartılan sazan balıklarını görmenin, atlı kızağa binip buz üstünde tur atmanın keyfini yaşadı. Grup adına konuşan Zekeriya Arıcıoğlu, "Ege'de ne kadar rahat bir hayat yaşadığımızı şimdi daha iyi anladım. Bölgede verilen hayat mücadelesinin zorluğunu yakından müşahede etmiş olduk. Ama yine de buraları gelip görmek lazım." dedi.

ÇILDIR HAKKINDA

En eski Türk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Çıldır, aynı zamanda Ardahan'ın bir ilçesi. Adını Oğuzhan'ın Çavuldur boyundan aldığı rivayet ediliyor. Yöre halkının meskuniyeti, 1071 Malazgirt Zaferi'nden çok daha gerilere giderken, zaferden sonra Sultan Alparslan'ın ordusunun Çıldır'a geldiğinde Akçakale mevkiinde üç gün ağırlanması ve kendisine buradan takviye birlikler sağlanması ile biliniyor.
Cihan CİHAN
29 Şubat 2016 14:39
DİĞER HABERLER