Havaların ısınması ve güneşin etkisini daha fazla göstermesi, cilt hastalıklarının görülme sıklığının da artmasına neden oluyor.
Acıbadem Bursa Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Türker, sıcak havalarda en sık görülen ve en kolay oluşabilen cilt hastalıklarının başında, isilik ve mantar hastalıklarının geldiğini söyledi.
İsilik ciltte karıncalanma ya da kaşıntı hissi veren su kabarcığı benzeri döküntüler olarak ortaya çıkıyor. Derideki küçük ter bezi kanallarının tıkanmasıyla oluşan isilik, en çok alın, yanak kenarı, göz kapağı, gövdenin üst yarısı, giysilerin sıktığı yerler ve iç çamaşırlarının lastik yerlerinde görülüyor. İsiliğin, aşırı nemlendirici kullanımı ve dar giysilerin tercih edilmesinden kaynaklanabileceğini vurgulayan Türker, isiliği önlemek için şu önerileri sıralıyor: "Yaşadığınız ortamı serinletin. Sentetik içeriği olmayan pamuklu iç çamaşırı ve çorapları tercih edin. Yoğun içerikli nemlendiricilerden uzak durun. Çok dar giysileri tercih etmeyin. Her gün ılık suyla duş alın."
Türker isiliğe karşı bebeklerde alınabilecek en etkili yöntemin ise, bebeklerin bezlerinin sık değiştirilmesi olduğunu ifade ediyor. Mantar hastalıkları deride yerleştiği yere göre değişik görünümlerde karşımıza çıkıyor. Özelikle ayak parmak araları, kasık ve koltuk altı gibi kıvrım bölgeleri mantarın sıklıkla yerleştiği bölgeler. Ayrıca saçlı deride, gövdede, el ve ayak tırnaklarında da mantar hastalığı sıkça görülüyor. Mantar enfeksiyonları kolay bulaşıyor. Mantarın kişiden kişiye temasla bulaşabilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Türker, mantar hastalığında özellikle aile içi bulaşmanın çok sık görüldüğünü vurguluyor.
Acıbadem Bursa Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Türker, ayağın devamlı kapalı kalması ve nemin uzaklaşamaması nedeniyle, mantarın ayağa yerleşmesinin kolaylaştığını belirtiyor. Mantar hastalığının tedavi edilmezse diğer ayağa da bulaşabileceğini de hatırlatan Dr. Türker, özellikle ayaktaki enfeksiyonun diğer mikropların ayak yoluyla bacağa yayılmasına neden olabileceğini kaydediyor.
Türker, mantarı önlemek için şu önerileri sıralıyor: "Islandıktan sonra hemen kurulanmak çok önemli. Banyo, duş, deniz ve havuzdan sonra nemli kalmayın, kurulanın. Başkasına ait terlik, ayakkabı, havlu, şort, çorap gibi eşyaları kullanmayın. Islak zeminde çıplak ayakla gezmeyin."
Mantar oluşumu durumunda ise; bölgenin sürekli temiz tutulması gerektiğini belirten Türker, mantarı yok etmek için etkili kremler, pudralar ve mantar spreyleri bulunduğunu söylüyor. Dr. Türker, mantar hastalığının tedavisinin uzun sürdüğünü hatırlatıp hekimin önerdiği süre boyunca ilaçların düzenli kullanılması gerektiğini de sözlerine ekliyor.
CİHAN