Galatasaraylı futbolculardan Bilal Kısa, Jose Rodriguez, teknik direktör Jon Olde Riekerink ve yardımcı antrenör Orhan Atik, Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde kanser tedavisi gören çocukları ziyaret etti. Sarı kırmızılı futbolcular, kanseri yenilgiye uğratan küçük kahramanlara cesaretlerinden ötürü madalya taktı.
Kimi çocuk yaşında kemik iliği nakliyle hayata tutundu, kimi beyin tümörüne karşı savaştı, kimi ise böbrek üstü bezi tümörüyle dünyaya gelip yaşam azmiyle doktorları bile şaşırttı… Hayatta kalmak için kanserle savaşan kocaman yürekler, Medical Park Bahçelievler Hastanesi’ndeki moral partisinde Galatasaraylı futbolcularla buluştu.
1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte, yaşları 1 ila 15 arasında değişen 15 çocuk, yeşil sahalardan hayranlık duydukları futbolcuları ilk kez yakından görüp sohbet etme şansı yakaladı. Etkinliğe Galatasaray kulübünden futbol takımının teknik direktörü Jon Olde Riekerink, futbolculardan Bilal Kısa ve Jose Rodriguez, yardımcı antrenör Orhan Atik; Medical Park Hastanesi Genel Müdürü Metin Arslan, hastane yöneticileri, kanser tedavisi gören çocuklar ve hasta yakınları katıldı.
HER YIL 3 BİN ÇOCUK KANSER OLUYOR
Konferans salonundaki moral partisinde bir konuşma yapan Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kemik İliği Nakli Direktörü Prof. Dr. Tunç Fışgın, kanser tedavisi sürecinde moralin en önemli kriterlerden biri olduğunun altını çizdi. Ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin çocukta kanser görüldüğünü belirten Prof. Dr. Fışgın, sarı kırmızlı futbolcuların onkoloji bölümünde tedavi gören çocuklarla bir araya gelmesinin onların motivasyonunu ve hastalığa karşı direncini artırmaları açısından çok güzel bir örnek olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Fışgın, “Çocukluk çağında en sık görülen kanserlerin başında sırasıyla lösemiler, lenfomalar ve beyin tümörleri gelir. Lösemi hastalarının tedavisinde önemli bir aşama olan kemik iliği nakli konusunda ülkemiz büyük ilerleme kaydetti. Daha önce hastalarımızın önemli bir kısmı kemik iliği nakli olamadıkları için ya hayatını kaybediliyor ya da yurt dışına gitmek zorunda kalıyordu. Artık ülkemizde bizim merkezimizin içinde bulunduğu çok gelişmiş merkezler, üniteler ve alt yapılar var. Avrupa'da Almanya'dan sonra çocuk kemik iliği naklini en çok yapan ülkeyiz. Sadece ülkemizdeki vatandaşlara değil, sağlık turizmi aracılığıyla yurt dışından gelen hastalarımıza hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.
YİĞİT İLİK NAKLİYLE HAYATA TUTUNDU
Etkinlikte daha sonra çocukları kanserle savaşan aileler söz alarak hastalıkla mücadele sürecinde başlarından geçen deneyimleri paylaştı. Kanser tedavisi gören 13 yaşındaki Yiğit’in babası Erdal Yılmaz, ALL tanısıyla Medical Park Hastanesi’ne geldiklerini belirterek şöyle devam etti: “Yiğit yüksek risk grubunda olduğundan mutlaka ilik nakli olması gerekiyordu. TÜRKKÖK’den donörümüz çıktı. Ve oğlum aradan 6 ay gibi bir süre geçtikten sonra ilik nakli oldu. Şu anda ilik naklinin üzerinden de 4 ay geçti. İyileşme süreci içindeyiz. Psikolojik olarak rahatız. Çünkü Prof. Dr. Tunç Fışgın ve diğer değerli hocalarımızın kontrolünde hastalığımızın seyri takip ediliyor. Bu hastalığın üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Kanser insanı belli oranda erken olgunlaştırıyor. Yiğit belki 13 yaşında ama hastalığın psikolojisi ve yaşadıkları belki onu 18 yaşına getirmiştir. Bu süreçte biz anne babaların da hayata bakış açısı ve yaşam tarzı değişiyor. Bu zorlu süreci hep birlikte ailemiz ve diğer dostlarımızla birlikte yenmeye çalışıyoruz.”
“DİLEĞİMİZ TOPLUMUN BU HASTALIĞA BİLİNÇLİ YAKLAŞMASI”
9 yaşındaki lösemi hastası Oğuzhan’ın babası Bekir Sever ise 1.5 senedir Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde tedavi gördüklerini belirterek şöyle devam etti: “8-9 ay boyunca nakil için uygun kemik iliği aradık. Fakat sonra şans yüzümüze güldü. Tedavi olumlu sonuçlandı, Oğuzhan’ın kemik iliği nakline gerek kalmadan iyileştiğini öğrendik. Dünyanın en güzel haberi oldu bu bizim için. Biz aileler olarak çok zorlu günler geçirdik. İşimizden feragat ettik, uykusuz ve stresli günler geçirdik. Buradaki bütün ailelerle birlikte ağladık, birbirimize hep destek verdik. Ama neticede bu mücadeleyi kazandık. İnşallah darısı tedavi gören diğer çocuklarımızın başına. Dileğimiz gelecekte bütün Türkiye’nin bu hastalığa biraz daha bilinçli yaklaşması.”
JON OLDE RIEKERINK: ONLARIN BAŞARISI KUPADAN DAHA ÖNEMLİ
Bu etkinliğin bir parçası olmaktan dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan Galatasaray Teknik Direktörü Jon Olde Riekerink, Fenerbahçe ile zorlu bir mücadeleye hazırlandıklarını belirterek kanser haftasıyla ilgili şu mesajları verdi:
“Profesyonel bir takım olarak her hafta farklı bir rakiple karşılaşıyoruz. Gelecek hafta da Fenerbahçe ile oynayacağız. Bu derbi bizim için çok zorlu geçecek. Ancak buradaki çocukların mücadele ettiği rakip, bizim hayal bile edemeyeceğimiz kadar zor bir rakip. Bu açıdan bugün burada tedavi gören çocuk hastaların yanında olmak, farkındalık anlamında bizim için çok yararlı oldu. Kanseri mağlup eden cesur yüreklerin başarısı, belki de bizim Fenerbahçe’yi yenmemiz veya şampiyon olmamızdan daha büyük bir başarı. Böylesine zor bir olayın üstesinden geldiğiniz için kendinizle gerçekten gurur duymalısınız. Galatasaraylı, Fenerbahçeli, Beşiktaşlı ya da Trabzonsporlu olmanız hiç fark etmez, biz bugün burada gelecekte sağlıklı bir ömür geçirmeniz için sizlere moral vermeye geldik. Bizler azminize tanık olarak verdiğiniz bu mücadeleyi takdir ediyoruz. Bu duygular içinde minik kahramanlarımıza cesaretlerinden ötürü madalya vermek bizim için ayrı bir mutluluk kaynağı. Minik cesur yüreklere şöyle sesleniyorum; rakibinizi yenin! Bunu başarabilirsiniz!”
BİLAL KISA: BEN DE BU SÜRECİ ANNEMLE YAŞADIM
Galatasaraylı futbolcu Bilal Kısa ise takım arkadaşlarıyla birlikte çocuklarla buluşmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi:
“Öncelikle hepinize geçmiş olsun diyorum. Buraya gelmeden önce bana Medical Park Hastanesi’ne böyle bir ziyarette bulunacağımız söylediğinde biraz duygulandım. Çünkü daha önce de annem bu hastanede tedavi görmüştü. O yüzden ben farklı duygular içinde buraya geldim. Çok zor bir süreçten geçtiğinizi biliyorum. Çünkü annem hayattayken bu zor sürece 2 yıl boyunca ben de tanık oldum. Tabii ki bu hastalıkta moral çok önemli. Sizin çocuklarınıza vereceğiniz moral hastalığın iyileşmesinde çok faydalı olacaktır. Allah inşallah hepinize en kısa sürede şifalar verir. Buradaki kardeşlerimiz de bir an önce sağlıklı bir şekilde koşmaya ve oynamaya başlarlar.”
JOSE RODRIGUEZ: AİLELERİN ROLÜ ÇOK BÜYÜK
Galatasaray’ın İspanyol futbolcusu Jose Rodriguez ise “Ailelerin bu hastalığın yenilmesindeki rolü çok büyük, kesinlikle çocuklarımıza destek olmamız lazım. Bu herkesin başına gelebilir. Sadece büyüklerin değil küçük yaştaki çocuklar da bu hastalığa yakalanabilir. O yüzden bilin ki biz her zaman sizin destekçiniz olmaya devam edeceğiz. Hocamızın da belirttiği gibi bu hastalık moralle yenilecektir. Onlara bugün bir nebze de moral kaynağı olabildiysek ne mutlu bize” dedi.
ÇOCUKLARA CESARET MADALYASI TAKTILAR
Konuşmalardan sonra Galatasaraylı futbolcular kanserle savaşan 15 çocuğa sırasıyla gösterdikleri azimden ötürü “cesaret madalyası” taktı. Renkli dakikaların yaşandığı madalya töreninden sonras ise çocuklar sarı kırmızılı oyuncular ve aileleriyle birlikte üzerinde “cesur yürekler” yazan pastayı kesti.
Galatasaraylı futbolcular ve teknik direktör Riekerink, etkinlik sonunda Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nin 7. katındaki Çocuk Hematoloji servisinde kanser tedavisi gören çocuk hastaları odalarında ziyaret etmeyi de ihmal etmedi. Hastane koridorlarında neşeli dakikaların yaşadığı ziyaret sırasında, futbolcular minik hayranlarına imzalı formalarını hediye ederek bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.