Çin bütün dünyayı karşısına aldı

Çin bütün dünyayı karşısına aldı
Çin'in Güney bütün dünyanın karşı çıkmasına rağmen Çin Denizi'ndeki adalara askeri havaalanı inşa etti . uydudan ilk kez görüntülenen havaalanlarına savaş uçakları sıralanmış, dev hangarlar ve kuleler bitirilmiş

Çin ile neredeyse dünyanın geri kalanını karşı karşıya getiren Güney Çin Denizi'nde Pekin yönetiminin inşa ettiği uçak pistleri ve diğer tesisler, uydudan görüntülendi.

Center for Strategic and International Studies (CSIS) adlı Amerikan düşünce kuruluşu tarafından paylaşılan uydu fotoğraflarında, havaalanı, hangarlar, savaş uçakları, kuleler açık şekilde yer alıyor.

Uydu görüntüleri, Spratly Adaları'ndaki Fiery Cross Resifi, Subi Resifi ve Mischief Resifi'nde çekildi. ABD'li kuruluş, Subi ve Mischief resiflerine ilk uçakların 12 Temmuz tarihinde indiğini bildiriyor.

24 savaş uçağı, 3-4 büyük uçak

ABD'li kuruluş, resiflere inşa edilen üç ayrı pistte çok yakında 24 savaş uçağı ve 3-4 adet büyük uçağın gizleneceği hangarların yükseleceğini aktarıyor.

Hangarlara J-11 ve Su-30 savaş uçakları, H-6 bombardıman, H-6U tanker uçağı, Y-8 nakliye ve KJ200 uyarı ve kontrol uçağı gizlenebilecek. En büyük hangarlar ise Y-20 ve Il-76 dev nakliye uçaklarıyla Il-78 büyük tanker uçakları için tasarlanmış.

CSIS, kulelerle birlikte henüz ne olduğu anlaşılamayan altı gen tesislerin yükseldiğini de belirtiyor.

Resimlerden birinde, Çin hava kuvvetlerine ait uçaklar Spratly Adaları'ndaki Subi Resifi'ne kurulan pistte görülüyor.

Altı ay önce füze sistemi yerleştirmişti

Pekin, Çin ve çevresindeki ülkelerin birbirine girdiği Güney Çin Denizi'ndeki adalara son olarak füze savunma sistemleri yerleştirmişti. 14 Şubat'ta çekilen uydu görüntülerinde, toplam iki füze bataryası ve sekiz füze rampası konuşlandırılmıştı.

Tüm komşular peşinde

Pekin yönetimi, tartışmalı adalar üzerinde birkaç yıl önce altyapı çalışmaları başlatmıştı. Çin hükümeti bu kararının uluslararası hukuka uygun olduğunu savunuyor ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de bölgedeki adalar üzerinde hak iddia ediyor ve Pekin'i Güney Çin Denizi'ni askeri üsse çevirmekle suçluyor.

Çin, yalnızca komşu ülkelerle değil ABD ile de sık sık Güney Çin Denizi'nde karşı karşıya geliyor.

Filipinler'den Hong Kong'a özel ziyaret

Filipinler'in eski Devlet Başkanı Ramos, mevcut aşkanın özel temsilcisi olarak taraflar arasındaki gerginliği yumuşatmak üzere bugün Hong Kong'da. Pekin yönetimi ise, yaptığı açıklamada sorun yaşadığı Filipinler ile diyaloğa açık olduklarını ilan etti. 

Manila yönetimi, 2013'te BM Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak Çin'in tartışmalı ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmış ve geçen ay davayı kazanmıştı. Lahey'deki mahkeme, Pekin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti.

Çin, mahkemeyi tanımayacağını açıklamış ve kararı 'mesnetsiz' olarak nitelemişti. Pekin yönetimi, söz konusu adalarda herhangi bir güvenlik tehdidi algılaması halinde hava savunma hattı ilan edebileceğini duyurmuştu.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan Güney Çin Denizi, zengin hidrokarbon rezervlerine sahip.

11 Ağustos 2016 11:51
DİĞER HABERLER