Çin'de yolsuzluk depremi: Eski 'güvenlik çarına' rüşvetten müebbet hapis

Çin'de, iç güvenlikten sorumlu Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) üst düzey liderlerinden Zhou Yongkang'a rüşvet suçundan müebbet hapis cezası verildi.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua, ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi eski üyesi Zhou'un, Pekin'e komşu Tianjin şehrinde görülen davada, rüşvet almak, devlet sırrını ifşa ve yetkisini kötüye kullanmak suçlarından bugün ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Haberde, söz konusu suçlamalardan ayrı ayrı yargılanan Zhou'un yetkisini kötüye kullanma suçundan 7 yıl, devlet sırlarını sızdırma suçundan 4 yıl, rüşvet alma suçundan ise ömür boyu hapis cezası aldığı belirtildi. Ayrıca, Zhou'un siyasi hakları ve bireysel varlıklarından da yoksun bırakıldığı belirtildi.

Mahkeme, Zhou'un 20 milyon doların üstünde rüşvet aldığına hükmetti.

Çin'in devlet medyası, 73 yaşındaki eski güvenlik şefinin, hakkındaki karara itiraz etmediği ve temyize de gitmeyeceğini ileri sürdü.

Zhou'un daha önce de görevini kötüye kullanarak akrabalarına, arkadaşlarına yardımcı olarak dev kazanç sağlamalarına neden olduğu, bunun da kamu varlıklarında ciddi kayıplara sebep olduğu iddia edilmişti. Zhou'a yapılan suçlamalar arasında ülkenin ve ÇKP'nin sırlarını ifşa ettiği de yer almıştı. Zhou'un ayrıca kendi disiplin kurallarını ihlal ettiği ve bizzat kendisi ya da ailesi aracılığıyla yüksek miktarda para ve mülkiyet kabul ettiği de ileri sürülmüştü.

Geçen yıl temmuz ayında Zhou Yongkang'a soruşturma başlatılmıştı. Zhou böylelikle, hakkında soruşturma yürütülen en üst düzey yetkili olmuştu. Yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından yargılanan ve Çin'in gelecekteki lideri olarak görülen ÇKP'nin eski politbüro üyesi ve Chongqing şehrinin parti sekreteri Bo Xilai ise, daha önce müebbet hapis ve siyasi haklarından ömür boyu mahrumiyet cezasına çarptırılmıştı.

Zhou gibi yetkililerin cezalandırılmasının Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in parti içinde kendisine karşı olanları uzaklaştırma operasyonu olarak da görenler var. Xi'nin böylelikle reformlarını rahatça yapabileceği ve iktidarını sağlamlaştıracağı ifade ediliyor. Bo Xilai vakası da buna bir örnek olarak gösteriliyor.

Xi, 2013'te göreve geldiğinde, ülkede ayyuka çıkan yolsuzlukların üzerine sıfır müsamaha ve kararlılıkla gideceğini açıklamıştı.

Öte yandan Çin, ABD'den, rüşvet ve yolsuzluk zanlısı Çin vatandaşı Yang Xiuzhu'yu bir an önce iade etmesini istedi. CİHAN
11 Haziran 2015 16:50
DİĞER HABERLER