Çin'deki heyelanda çelişkili rakamlar

Çin'in güneydoğusundaki Guangdong eyaletinin Shenzhen şehrinde, dün yaşanan heyelan sonucunda kayıp sayısı ile ilgili çelişkili rakamlar geliyor.

Dün öğle saatlerinde oluşan heyelanda ilk olarak, Çin'in resmi haber ajansı Xinhua, çöken bina sayısını 18, kayıp sayısını ise 41 olarak açıklamıştı. Ancak sonrasında ise heyelanda 33 binanın çöktüğü, kayıp sayısının ise 91 olduğu kaydedildi. Shenzhen belediyesi tarafından bugün düzenlenen ikinci basın toplantısında, haber alınamayan kayıp sayısının 57 olduğu duyuruldu.

Ancak Çin'deki Sina adlı haber sitesinde son dakika olarak verilen haberde, yerel saatle 18.00 itibariyle kayıp sayısının 85'e düştüğü, 7 kişinin ise enkazdan sağ olarak kurtarıldığı kaydedildi. Haberde, hastanede tedavi görenlerin sayısının ise 16 olduğu, bunlarında hayati tehlikesi bulunmadığı ifade edildi.

Haberde ayrıca 6 yüz kişiye barınacak yer ayarlandığı, güvenli şekilde tahliye edilen kişi sayısının ise 9 yüz olduğu belirtildi.

Yağmurun, arama ve kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığı, yetkililerin arama ve kurtarma çalışmalarına aralıksız devam ettiği bildirildi.

Devlet medyasına yansıyan görüntülerde, toprak altında kalan binalara ulaşabilmek için dozer ve kepçelerle toprağın açılmaya çalışıldığı görülüyor.

HEYELANIN NEDENİ KONUSUNDA FARKLI GÖRÜŞLER

Heyelanın nedenleri hakkında da farklı görüşler bulunuyor.

Xinhua, heyelana bir doğal gaz borusundaki patlamanın neden olduğunu belirtti. Halk da heyelan esnasında büyük bir patlama duyduklarını daha önce söylemişti. Xinhua ayrıca, yetkililere dayanarak, zarar gören söz konusu boru hattının 4 yüz metrelik bölümünün temizlendiğini ve tamirin sürdüğünü yazdı.

Çin medyasına yansıyan haberlerde, heyelana neden olan moloz tepesinin ruhsatsız bir alan olabileceği üzerinde duruluyor. Bölge halkının yerel medyadaki ifadelerine göre, inşaat artıkları ve çeşitli molozların yasadışı olarak söz konusu bölgeye boşaltılması, heyelanı başlatan bir neden olarak görülüyor.

Yerel medya ayrıca, hızlı tahliye nedeniyle birçok kişinin iki yıldır kazılan ve inşaat yakınlarına yığılan toprağın altına kalmaktan kurtulduğunu yazdı. 60 bin metrekarelik bir alanın yer yer 10 metreye varan çamurla kaplandığı belirtiliyor. 14 fabrikanın, 16 evin ve 3 yurt binasının toprak altında kaldığı kaydedildi.

Bu arada Çin Komünist Partisi'nin ağzı konumundaki Halkın Günlüğü gazetesi ise heyelana neden olan inşaat atık alanının, bir sanayi bölgesine bakan eski bir taş ocağı olduğunu duyurdu.

Halk ve yetkililer, inşaat artıkları ve çeşitli molozdan oluşan büyük bir tepenin kaydığını söylüyor.

KÜÇÜK BALIKÇI KASABASINDAN GELİŞMİŞ BİR ŞEHRE UZANAN HİKAYE

Hong Kong'a sınır Shenzhen'ın şehir merkezi kilometrelerce uzunluğundaki sanayi parklarıyla çevrili bulunuyor. Fakat Çin'i dışa açan efsanevi lider Deng Xiaoping, 30 yıl önce küçük bir balıkçı kasabası olan Shenzhen'ı 1 mayıs 1980'de ülkenin ilk başarılı "özel ekonomik bölgesi" haline getirilmesinin adımını atmıştı. Özellikle Hong Kong'a sınır olması nedeniyle kısa sürede gelişen ve yaklaşık 11 milyon nüfusu olan Shenzhen, Çinlilerin yüksek maaşla iş bulabildikleri bir şehir haline gelmişti. Ancak hızlı sanayileşmeyle birlikte son yıllarda Shenzhen gibi sanayide ileri giden şehirlerdeki sanayi güvenlik standartları eleştiri alıyordu.

Geçtiğimiz Ağustos ayında da, başkent Pekin'in doğusundaki Tianjin şehrinin limanındaki bir lojistik deposunda bulunan yanıcı ve patlayıcı maddelerin infilak etmesi sonucu 160'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti. Bu olayın ardından ülkedeki sanayi bölgelerinin güvenlik standartları sorgulanmış ve yetkililer, gerekli önlemleri alacakları sözü vermişti. CİHAN
21 Aralık 2015 15:33
DİĞER HABERLER