Çin'den stratosfer katmanında görev alacak hava gemisi

Çin, atmosferin stratosfer katmanında hizmet edecek ilk bağımsız hava gemisini başarıyla test ettiğini duyurdu. Söz konusu teknolojinin sivil ve askeri servislerde önemli etkiye sahip olacağı vurgulandı.

Çin medyasına göre, ülkenin kuzeydoğusundaki İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde yaklaşık yüz Çinli bilim insanı, Eylül ayında bağımsız olarak geliştirdikleri yüksek irtifalı hava gemisini denedi. Hava gemisinin 22 saat boyunca, 22 kilometrelik alanda yaptığı uçuşun ardından başarılı bir şekilde yere indiği belirtildi.

Haberde, projenin Pekin Uzay Üniversitesi ve Havacılık ile Çinli şirket Nanjiang Space tarafından ortaklaşa geliştirildiği ifade edildi.

Yetkililer, uyduların yerden 100 kilometre yukarıda faaliyet gösterdiğini, uçakların ise yerden 20 kilometrelik bir alanda uçabildiklerini söyleyerek, bunların ortasında stratosfer denilen aralığın ise insanlar tarafından henüz kullanılmadığına dikkat çekti.

Öte yandan stratosfer katmanında yatay hava hareketleri görülüyor ve bu katmandaki muhtemel bir kirlilik dikey hareketlilik olmamasından dolayı kalıcı olabiliyor.

Son yıllarda, Japonya ve ABD de dahil olmak üzere bazı ülkelerin, bu alanı fethetmek için yarıştığı da kaydedildi.

HAVA GEMİSİNİN FAYDALARI

Rüyayı gerçekleştirmek manası gelen Çin'in hava gemisi Yuanmeng'ın 75 metre uzunluğunda, 18 bin metreküp hacminde ve 24 metre çapında olduğu, 300 kilogram ağırlığı taşıyabildiği belirtildi.

Uzmanlar, havada yüzmesi için geminin çevresinin ince olması gerektiği, Çin'in hava gemisinin de bundan dolayı helyum ile kaplandığını ifade etti. Çinli yetkililer, yük dengesini sağlayabilmesi için de hava gemisini yüksek mukavemetli fiberden yaptıklarını kaydetti. Yetkillier ikinci olarak da hava balonunda kullanılan malzemelerin çok düşük seviyedeki helyum kaçağını önlemesi gerektiğini söyleyerek, geliştirdikleri hava gemisini de bu özelliklere göre inşa ettiklerini dile getirdi.

Hava gemisinin gücünün ise güneş pilleriyle sağlandığı da aktarıldı.

Hava gemilerinin, uçak ve uydulara göre daha az maliyetli olduğu, havalimanına ihtiyaç olmadığı ve tekrar kullanılabildiği, en önemlisinin ise spesifik bir konumda uzun bir zamanda kalabildiği vurgulandı.

Ayrıca, bu gemilerin, trafiği ve çevreyi gözlemlemede kullanılmasının yanında, iletişim, istihbarat toplama, elektronik önleme ve erken uyarı sistemleri sunma noktasında önemli olduğuna dikkat çekildi.

Hava gemisinin ayrıca, iletişim baz istasyonları taşıyabildiği ve kıyı veya bazı diğer alanlarda devamlı 4G hizmetleri sağlayabildiği açıklandı.

Çin medyasına göre, ilk gemiyi yapan ekip, 2016 yılında 3 tane daha hava gemisini yollamayı planlıyor. CİHAN
07 Aralık 2015 16:22
DİĞER HABERLER