Çin ikinci uçak gemisinin yapımına başladı

Çin ordusunun kısa süre önce ikinci uçak gemisinin inşasına başlandığını teyit etmesi ve orduda yeni kuvvet komutanlıklarının kurulması, bölgedeki dengelerin değişeceği şeklinde yorumlandı.

Çin Savunma Bakanlığı, yerli imkânları kullanarak ikinci uçak gemisini inşa edileceğini açıkladı. Çin donanmasının gemilerini modernize ederek uzak hedeflere hızlı bir şekilde ulaşma çabası başta ABD olmak üzere, Japonya ve diğer bölge ülkelerini tedirgin ediyor.

Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Yang Yujun'ün Perşembe günü doğruladığı Çin'in ikinci uçak gemisini yaptığı haberi beklenen bir gelişmeydi. Zira Çinli bir işadamı tarafından 'kumarhane' yapılacak diye Ukrayna'dan alınan uçak gemisi Varyag (yeni adıyla Liaoning), 2001 yılında Karadeniz'den İstanbul boğazını geçerek Çin'e ulaşmış ve Çin ordusu, denizlerde iddialı olacağı sinyalini vermişti. Nitekim eğitim için kullanılan Varyag, Çin'e kendi uçak gemisini üretmesi için önemli bir zaman kazandırdı.

Çin'in ikinci uçak gemisi yapmakta olduğu haberleri daha önceleri de duyulmuştu; ancak Çin'in bunu resmen doğrulaması, bölgedeki askeri dengelerin artık Çin'in etkisiyle değişeceği şeklinde yorumlandı.

YENİ UÇAK GEMİSİ 50 BİN TONAJDA OLACAK

Çin medyasına göre, Çin'in kuzeyindeki Dalian'da bulunan tersanede inşa edilecek yeni uçak gemisi 50 bin tonajda olacak. Yeni yapılacak uçak gemisinin Çin teknolojisi kullanılarak inşa edileceğini söyleyen Savunma Bakanı sözcüsü Yang, ilk uçak gemisi Liaoning'dan elde edilen tecrübelerin yeni uçak gemisinde uygulanacağını belirtti.

Çin Deniz Kuvvetleri son yıllarda yeni savaş platformlarını donanmasına ekliyor. Özellikle nükleer kapasiteye sahip firkateyn, muhrip (destroyer) ve denizaltıları deniz filosuna katmaya devam ediyor.

Son olarak Çin'in 3 Eylül 2015'teki Zafer Bayramı'nda sergilediği silahlardan Doğu Rüzgarı DF-21D uçak gemisi savar füze, ABD'nin korkulu rüyası olarak yorumlanmıştı. Bu füzenin, ABD'nin Asya Pasifik bölgesindeki unsurlarına tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

Çin'in sergilediği yeni silahlardan biri de yine DF serisi füzelerden DF-16. Bu füzenin, "Çin'in başağrısı konumundaki Tayvan'ı tehdit edeceği", 5 bin kilometre menzilli uçak gemisi savar DF-26'nın ise ABD'nin Guam üssünü vurabilecek kapasitede olduğu kamuoyuna yansımıştı.

Çin donanmasının gemilerini modernize ederek uzak hedeflere hızlı bir şekilde ulaşma çabası da, Japonya, ABD ve Asya ülkelerini tedirgin ediyor.

KUMARHANE YAPILACAK DİYE ALINAN UÇAK GEMİSİ

Çinli bir işadamı tarafından 'kumarhane' yapılacak diye Ukrayna'dan alınan uçak gemisi, 2001 yılında Karadeniz'den İstanbul Boğazı'nı geçerek Çin'e ulaşmıştı. Ukrayna'da üretilen, eski adı 'Varyag' olan uçak gemisinin satın alınması, Çin'e kendi uçak gemisini üretmesi için zaman kazandırdığı belirtildi.

Askeri uzmanlar, Çin'in uçak gemisi ve donanmasını artırma çabası, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Batı Pasifik'te hamisi görevi yapan ABD ile rekabete girmesi anlamına geldiğini söyledi.

Çin donanmasında görev yapan Liaoning uçak gemisinin henüz savaşma kabiliyeti olmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, Liaoning uçak gemisinin daha çok "egzersiz yapma, eğitim görme ve teknoloji geliştirme projesi" olarak algılanmalı diyor.

Liaoning uçak gemisinde 24 Shenyang J-15 savaş uçağı, 6 adet Changhe Z-18F denizaltı önleme helikopteri, 4 adet Changhe Z-18J erken ihbar helikopteri, 2 adet Harbin Z-6C kurtarma helikopteri bulunuyor.

ASYA'NIN DENİZLERİ ANLAŞMAZLIK VE ÇATIŞMA SEBEBİ

Asya'nın denizleri ve adaları, sıkı sık anlaşmazlıklara hatta askeri çatışmalara sebep oluyor. Japonya ve Rusya, Hokkaido üzerinde problem yaşıyor. Japonya ve Çin, Doğu Çin Denizi'ndeki adalarında hakimiyet mücadelesi veriyor. Güney Çin Denizi'ndeki birçok ülke Spratley Adaları üzerinde hak iddia ediyor.

Güney Çin Denizi son dönemde Çin ile ABD arasında güç mücadelesine dönmüş durumda. Çin, söz konusu bölgede sular altında kalan mercan kayalıklarını, toprak doldurmak suretiyle adalara dönüştürüyor. Bu durum, donanmasının yüzde 60'ını Pasifik bölgesine kaydırmakta olan ABD'yi oldukça rahatsız ediyor.

Çin, ABD'ye ait savaş gemilerinin Çin'in yapay adalarının 12 mil yakınına girmesini "sefer özgürlüğü" adı altında "siyasi provokasyon" olarak niteliyor. Washington'un asıl amacının Çin'in bu tür provokasyona nasıl cevap vereceğini test etmek olduğu ileri sürülüyor.

Çin, 2014 yılında söz konusu bölgede yer alan ve sular altında kalan mercan kayalıklarını, doldurma yöntemiyle adalara dönüştürmüştü.

Öte yandan Çin Savunma Bakanlığı'nın Vietnam ve Güney Kore ile doğrudan iletişim hattı kurduğu kaydedildi.

ÇİN ORDUSU: ÇİN'İN DENİZ ÇIKARLARININ KORUNMASI GEREKİR

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Deniz Kuvvetleri Uzman Danışma Komitesi direktörü Yin Zhuo ise Çin'in büyük bir deniz ülkesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olması nedeniyle ikinci bir uçak gemisi inşa etme kararının "doğal" olduğunu söyledi.

Çin'in denizcilik çıkarlarının genişlediğine dikkat çeken Yin, bunların da korunması gerektiğine işaret etti. Yin ayrıca, Çin'in bölge ve dünyanın barış ve istikrarına katkı yapmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, uçak gemilerine sahip olmanın dünya barışını korumak için daha fazla katkıda bulunmak adına yapılan bir seçim olduğunu ifade etti.

ORDUYA YENİ KUVVETLER

Öte yandan Çin ordusundaki yapısal değişiklerin detayları açıklandı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in başkanlık ettiği bir ay önceki Merkez Askeri Komisyonu'nda alınan askeri yönetim ve komuta sistemi revizyonu ile ilgili detaylar, Çin medyasına yansıdı. Ulusal savunma ve askeri reformun derinleştirilmesi üzerine yayımlanan rehberde üç yeni komutanlık kurulduğu kaydedildi. Buna göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na (ÇHKO yada PLA) bağlı Ordu Genel Komutanlığı, Füze Kuvvetleri ve Stratejik Destek Kuvvetleri olmak üzere üç yeni kuvvet kuruldu.

Aynı zamanda Çin ordusunun da başkomutanı olan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 31 Aralık'ta törende yeni kurulan üç birime askerî flamalarını teslim etti. Xi, buradaki konuşmasında yeni kurulan Füze Kuvvetleri'nin Çin'in stratejik caydırıcılık açısından ana gücü olduğunu ve Çin'in büyük ülke konumu için stratejik bir dayanak ve ulusal güvenliği koruyacak önemli bir temel taşı olduğunu vurguladı. Ayrıca, atılan yeni adımın Çin ordusunun modernizasyonu açısından da önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade eden Çin Cumhurbaşkanı, böylelikle "halkın ordusunun tarihine geçeceğini" de dile getirdi.

Resmi Xinhua ajansına göre, Stratejik Destek Kuvvetleri'nin de ulusal güvenliğin sağlanmasında yeni bir güç olduğuna dikkat çeken Xi, bunun aynı zamanda Çin ordusunun modern savaş kabiliyetleri açısından da önemli bir gelişme noktasını simgelediğine dikkat çekti.

Törendeki konuşmasında Cumhurbaşkanı Xi, Ordu Genel Komutanlığı, Füze Kuvvetleri ve Stratejik Destek Gücü'nün kurulmasının Çin'in güçlü ordu hayalini gerçekleştirmek ve Çin'e has özellikleri olan modern bir ordu sistemi kurmak için Çin Komünist Partisi (ÇKP yada CPC) Merkez Komitesi ve Merkezi Askeri Komisyon tarafından alınmış büyük bir karar ve stratejik bir adım olduğunu söyledi.

ORDU ÜZERİNDE PARTLİ LİDERLİĞİ GÜÇLENDİRİLİYOR

Çin ordusunun tarihindeki en büyük reform olma özelliği taşıyan reformların detayları da 1 Ocak'ta ortaya çıktı. Çin ordusundaki yeni yayınlanan kılavuza göre, söz konusu yeni yapı ile birlikte tüm ordunun yönetim sorumluluğu, başkanlığı Xi Jinping'de olan Çin Merkezi Askeri Komisyonu'nda (CMC) olacak.

Söz konusu reformların amacının, başkanlığını yine Cumhurbaşkanı Xi'nin sürdürdüğü Çin Komünist Partisi'nin ordu üzerinde liderliğinin güçlendirilmesi ve modern askeri sistemin kurulmasıyla ordunun savaş kabiliyetlerinin güçlendirilmesi olarak açıklandı.

ÇKP'nin yayın organlarından Huangqiu gazetesine göre, Çin ordusundaki reformların genel amacının, 2020'den önce askeri yönetim ve ortak operasyon komutasında somut sonuçlar elde etme, askeri yapıyı optimize etme, politika sistemleri ve sivil-asker entegrasyonunu artırma ve Çin'e has özellikleri olan modern bir ordu tesis etme olduğu ve böylelikle bilgi çağındaki savaşların kazanabileceği vurgulandı.

Xi Jinping, flamaları sırasıyla, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na bağlı (PLA) Ordu Genel Komutanı Li Zuocheng'a ve siyasi komiseri Liu Lei'e, Stratejik Destek Kuvvetleri Komutanı Gao Jin'e ve Siyasi Komiseri Liu Fulian'e, Füze Kuvvetleri Komutanı Wei Fenghe'ya ve Siyasi Komiseri Wang Jiasheng'a takdim etti.

FÜZE KUVVETLERİ

Yine Çin medyasına göre, yeni kurulan Füze Kuvvetleri, daha önce stratejik olmasının yanı sıra geleneksel füze silahlarını yöneten İkinci Topçu Kuvveti'nin yenilenmiş ya da yükseltilmiş hali.

Huanqiu gazetesine göre, askeri uzman Song Zhongping, Füze Kuvvetleri bölümümlerinin kara, hava ve deniz kuvvetlerinde eşit olarak güncellendiğini söyledi.

Uzman Song, İkinci Topçu Kuvveti'nin adının Füze Kuvvetleri olarak değiştirilmesinin Çin'in askeri şeffaflığı arttırmak için kararlılığını gösterdiğini savundu ve bunun aynı zamanda güçlü stratejik caydırıcılığı empoze edeceğini de kaydetti.

Çin Savunma Bakanlığı da Füze Kuvvetleri'nin kurulmasının, Çin'in nükleer siyasetinde değişiklik anlamına gelmediğini bildirdi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang, ülkesinin nükleer savunma stratejileri ve nükleer silahları "hemen kullanmama" politikasını yineledi ve Çin'in nükleer politikasının tutarlı olmaya devam ettiğini ifade etti. Sözcü Yang, ülkesinin nükleer kapasitesini her zaman ulusal güvenliğini korumak için gerekli olan minimum düzeyde tuttuğunu dile getirdi. Yang ayrıca, güçlü ve modern Füze Kuvvetleri kurmak için gayret göstereceklerini de ifade etti.

SİBER VE UZAY KUVVETLERİ

Sözcü Yang, Stratejik Destek Kuvvetleri hakkında fazla bilgi vermezken, bu kuvvetin sadece, ülkenin yeni tip savaş kuvvetleri olan stratejik, temel ve destek kaynaklarından oluştuğunu belirtti.

Askeri uzman Song, bu yeni gücün ağırlıklı olarak Çin'in siber ve uzay ve güvenliğini koruma yeteneğine sahip kaynakları sağlama amaçlı olduğunu söyledi.

ORDU GENEL KOMUTANLIĞI

Yeni kurulan Ordu Genel Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Genel Siyasi Bölüm, Genel Lojistik Bölümü ve Genel Silahlanma Bölümü olmak üzere dört merkez tarafından denetlenecek. Çin medyasına göre, Ordu Genel Komutanlığı'nın kurulmasının, Başkanlığını Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in yürüttüğü Merkez Askeri Komiyonu'nun altında doğrudan yönetim imkânı getirdiği kaydedildi.

Çin Savunma Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada, bunun liderlik ve komuta sistemini geliştirmek için önemli bir ölçü olduğunu bildirmişti.

Askeri uzman Song, bu konuda ise şunları söyledi: "Ortak bir komuta ve mücadele sistemi sayesinde, Merkez Askeri Komisyonu, savaş sırasında büyük ölçüde verimliliği artıracak kara, deniz ve hava kuvvetleri ile roket gücünü doğrudan yönetmesine imkân sağlayacak." CİHAN
03 Ocak 2016 13:35
DİĞER HABERLER