Çin, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine karşı çıktı

Kuzey Kore'nin komşusu ve siyasi hamisi konumundaki Çin, Pyongyang'ın bugün duyurduğu ve Çin'in kuzeydoğunda da deprem olarak hissedilen hidrojen bombası denemesine kararlılıkla karşı çıktığını bildirdi.

Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hua Chunying, Çin'in, Kuzey Kore'nin uluslararası tepkileri dikkate almadan nükleer deneme yapmasına kararlılıkla karşı çıktığını belirtti. Hua, Kuzey Kore'yi (DPRK), Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması taahhüdüne sadık kalmasına ve durumu daha da kötüleştirebilecek herhangi bir eylemi durdurmaya çağırdıklarını ifade etti.

ÇİN'İN ÖNCEDEN HABERİ YOK

Konuyla ilgili başka bir soruya verdiği yanıtta da Hua, söz konusu denemeden önce haberlerinin olmadığını ve Kuzey Kore'nin Pekin'deki Büyükelçisini Bakanlığa çağıracaklarını da sözlerine ekledi.

Pekin yönetimi, Pyongyang'ı ilke kez Şubat 2013'teki üçüncü nükleer denemesinde kınamıştı.

Bugün gerçekleşen 4'üncü denemede ise Pekin, kınama yerine "kararlılıkla karşı çıktığını" açıkladı.

KUZEY KORE İLK KEZ 2006'DA NÜKLEER DENEME YAPTI

Pyongyang yönetimi, ilk kez Ekim 2002'de gizli nükleer silah programı olduğunu açıklamış ve Ekim 2006'da ilk yeraltı nükleer denemesini gerçekleştirmişti. Uluslararası toplumun büyük tepkisine neden olan bu denemeden 3 yıl sonra Kuzey Kore, Mayıs 2009'da ikinci, Şubat 2013'te de üçüncü nükleer denemesini yapmıştı.

Kuzey Kore'nin yakın müttefiki konumundaki Çin'in, uluslararası toplumun Kuzey Kore'yi nükleer programından dolayı kınaması karşısında Pyongyang yönetimi ile son yıllardaki ilişkileri daha gergin geçiyor.

Hua ayrıca, Pyongyang'ın hidrojen bombası denemesi iddiasının Çin'in kendisi tarafından da değerlendirileceğini de dile getirdi.

Söz konusu nükleer denemenin yerel saatle 09.30'da Çin'in Kuzey Kore sınırında 4,9 büyüklüğünde deprem etkisi oluşturduğu kaydedildi.

Sözcü Hua, Çinli yetkililerin, denemenin Çin'in Kuzey Kore'ye sınır bölgelerinde çevreye ve halkın sağlığına olumsuz etkisinin araştırılacağını da söyledi.

ÇİN: TEK ÇÖZÜM YOLU "6'LI GÖRÜŞMELER"

Hua, ilgili sorunun, tek pratik çözüm yolunun Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik Pekin'de daha önce yapılan ancak kesintiye uğrayan ve çok uluslu görüşmeler olarak da bilinen "6'lı görüşmeler" çerçevesinde çözülmesi gerektiğini kaydetti.

2003 yılında başlayan ve 2009 yılında somut bir sonuç alınamadan sonra eren 6'lı görüşmelere Güney ve Kuzey Kore, ABD, Çin, Japonya ve Rusya'nın temsilcileri katılmıştı. CİHAN
06 Ocak 2016 12:10
DİĞER HABERLER