Çin, tartışmalı adalarda havaalanı yaptı

Çin, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adaya havaalanı yaptığını ve deneme uçuşu gerçekleştirildiğini duyurdu.

Çin'in Nansha Adaları olarak adlandırdığı tartışmalı adalarda inşa ettiği havaalanında test uçuşu yaptığını ve bunun tamamen Çin'in içişlerine ait bir mesele olduğunu bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hua Chunying, söz konusu adalarda hak iddia eden Vietnam'ın, Çin'in gerçekleştirdiği test uçuşu protestosuna ilişkin olarak, inşası yeni tamamlanan Nansha Adaları'na ait Yongshu Jiao Havaalanı'nın sivil havacılık standartlarına uyup uymadığını kontrol etmek için sivil bir test uçuşu gerçekleştirildiğini söyledi. Hua, bu konunun tamamen Çin'in egemenliği dâhilindeki bir mesele olduğunu ifade etti. Çinli sözcü dünkü açıklamasında, Çin'in Güney Çin Denizi'nde tartışılmaz bir egemenliği bulunduğunu ve Çin hükümetinin Vietnam'ın "mesnetsiz suçlamalarını" kabul etmediğini de kaydetti.

Hua ayrıca, mevcut Çin-Vietnam ilişkilerinin gelişme eğilimi gösterdiğine işaret ederek, Çin-Vietnam ikili ilişkilerinin "sürdürülebilir, sağlıklı ve istikrarlı" gelişme elde etmesi için bu doğrultuda çalışmasını arzuladıklarını kaydetti.

Çin, 2014 yılında söz konusu bölgede yer alan ve sular altında kalan mercan kayalıklarını, doldurma yöntemiyle adalara dönüştürmüştü.

Çin, Güney Çin Denizi'ndeki Subi ve Mischief mercan kayalıkları ile Çin'in Nansha olarak adlandırdığı Spratly Takımadaları çevresinde 12 mil kuralı getirmiş ve bölgeye yaklaşılmamasını istemişti.

Güney Çin Denizi son dönemde Çin ile ABD arasında güç mücadelesine dönmüş durumda. Çin, söz konusu bölgede sular altında kalan mercan kayalıklarını, toprak doldurmak suretiyle adalara dönüştürüyor. Bu durum da, donanmasının yüzde 60'ını Pasifik bölgesine kaydırmakta olan ABD'yi oldukça rahatsız ediyor.

Güney Çin Denizi, dünya deniz ticaretinin en yoğun güzergahları arasında gösteriliyor ve bu bölgedeki ticari taşımanın yıllık değeri 5 trilyon doların üzerinde. Bunun dışında bölgenin jeopolitik konumu ve petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu göz önünde bulununca Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'nde yapay adalar oluşturması ve bölgenin büyük bölümü üzerinde hak iddia etmesi başta komşu ülkeler olmak üzere ABD yönetimini de rahatsız ettiği belirtiliyor.

Zengin enerji kaynaklarının olduğu bölgede, Vietnam, Malezya, Brunei, Filipinler ve Tayvan da hak iddia ediyor.

Öte yandan Çin Savunma Bakanlığı'nın geçen gün Vietnam ve Güney Kore ile doğrudan iletişim hattı kurduğu kaydedildi. CİHAN
03 Ocak 2016 18:01
DİĞER HABERLER