Çin'de yayımlanan '2014 Uyuşturucu Gözden Geçirme Yıllık Raporu'nda, uyuşturucu kullanımının özellikle gençler arasında arttığı belirtildi.
Çin'de, hükümetin yayımladığı ilk kapsamlı uyuşturucu kullanımına ilişkin raporda, ülkedeki uyuşturucu kullanımının aralarında eğlence sektörü ve hatta devlet memurların da olduğu yeni şehir sınıfında yayıldığına dikkat çekildi.
Çin Milli Narkotik Kontrol Komisyonu'nun yayımladığı '2014 Uyuşturucu Gözden Geçirme Yıllık Raporu'nda uyuşturucunun herkesime yayıldığı gözler önünü seriliyor. Uyuşturucu kullanan grupların başında; geçmişte işsizler kalanlar, çiftçiler, serbest çalışanlar, göçmen işçiler, girişimci ve enstitülerde çalışanlar ve eğlence sektöründe faaliyet gösterenler geliyor.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping uyuşturucu ile mücadelede daha kapsamlı ve koordineli çaba gösterilmesi çağrısında bulundu. Xi Jinping, 'kapsamlı bir zafere kadar istirahat etmeme' taahhüdünde bulundu.
Bu yılın başında dünyaca ünlü Kung-Fu yıldızı Çinli oyuncu Jackie Chan'ın 32 yaşındaki film yıldızı oğluna uyuşturucudan 6 ay hapis cezası verilmişti. Çin'deki diğer bazı ünlüler de uyuşturucu kullanımından dolayı hapis cezası almıştı. Ayrıca Hunan eyaletinin Linxiang şehir valisinin de uyuşturucu kullanmak suçundan nisan ayında görevine son verilmişti. Geçen kasım ayında da Yunnan eyaletindeki dokuz yetkili, uyuşturucu kullanmaktan partideki görevlerine son verilmişti.
EKONOMİK ZARAR 80 MİLYAR DOLAR
Söz konusu raporla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Çin Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Liu Yuejin, Çin'deki uyuşturucu kullanımının ülkeye verdiği ekonomik zararın ise 500 milyar Yuan (80,5 milyar dolar) olduğunu söyledi.
Raporda, 2007 ve 2014 yılları arasındaki uyuşturucu suçlarında ortalama yüzde 15 artış oldu. 2007'de uyuşturucudan hükümlü olanların sayısı 43 bin iken, bu rakam 2014 yılında 100 bine çıktı.
Raporda ayrıca, Asya'nın 'Altın Üçgeni' olarak bilinen Myanmar (Burma), Tayland ve Laos'un Çin'in ana kıtasındaki uyuşturucunun ana kaynağı olmaya devam ettiği belirtildi. Çin'e sokulan uyuşturucunun kaynaklarından birinin de 'Altın Ay' olarak adlandırılan hattaki Pakistan ve Afganistan olduğu kaydedildi.
Yine Çin'de geçen yıl yakalanan uyuşturucunun yüzde 90'ının Altın Üçgeni'nde üretildiği bildirildi. Çin'e uyuşturucunun güneyden Yunnan eyaleti ve Guangxi bölgesinden sokulduğu ifade edildi.
Çin'de met kristaller ve ketaminin yapımında da güneydeki Guangdong eyaleti ile güneybatıdaki Sichuan eyaletlerinin yerel ana kaynak olduğu belirtildi.
BM: ÇİN, SENTETİK UYUŞTURUCU ÜRETİM ÜSSÜ OLDU
Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin geçen yılki raporuna göre, Çin'in ana kıtasının sentetik uyuşturucu üretiminin ana üslerinden biri haline geldiği vurgulanmıştı.
Geçen yıl ocak ayında Guangdong eyaletinin Lufeng kentinde yapılan baskında bir uyuşturucu fabrikasında 2,9 milyon ton met ele geçirilmişti. Öte yandan Çin'de 'tasarımcı ilaçlar' yapmak için kullanılan kimyasalların bazı internet sitelerinde satıldığı da saptanırken, internet üzerinden yapılan uyuşturucu ticaretinde nisan ayından beri 832 internet sitesinin kapatıldığı kaydedildi.
HER 100 ÇİNLİDEN BİRİ UYUŞTURUCU KULLANIYOR
1,3 milyarla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de 14 milyondan fazla uyuşturucu kullanıcısı olduğu açıklandı. Çin hükümetinin yayımladığı raporda ayrıca, 2014'ün sonunda Çin'de 1,2 milyon metamfetamin kullanıcısı olduğu ve bu rakamın bir önceki yıla oranla yüzde 41 arttığı belirtildi.
Çinli yetkililere göre geçen yıl 49 bin kayıtlı uyuşturucu kullanıcısı hayatını kaybetti. 2014 Uyuşturucu Gözden Geçirme Yıllık Rapor'unda ayrıca, geçen yıl uyuşturucu suçlarından dolayı yakalanan 169 bin kişinin yüzde 60'ının 35 yaşın altında olduğu ve ortaokulu bitirmediği açıklandı.
Raporda, her 100 Çinli'den birinin uyuşturucu kullanıcısı olduğu, özellikle 2008 yılından beri uyuşturucu kullanımında yüzde 40'a varan artış olduğu, bu artışın önümüzdeki birkaç yıl devam edeceğine dikkat çekildi.
Çin'in bu durumla mücadele için Afganistan, Pakistan, Myanmar ve diğer ülkelerin kolluk kuvvetleriyle işbirliğini güçlendirdiği ifade edildi. Uyuşturucu kaçakçılığının yaygın ve daha çık organize ve profesyonel olduğu, ayrıca bunun çoklu ve sürekli değişen kanallar aracılığıyla gizli ve kurnaz yollarla yürütüldüğü de vurgulandı.
Çinlilerin zenginleşmesiyle birlikte uyuşturucunun özellikle bar ve gece kulüplerinde daha çok yaygınlaştığına işaret edildi.
Raporda yabancılara yönelik operasyonlar da yer alıyor. 2014 yılında yabancı uyrukluların gerçekleştirdiği bin 479 uyuşturucu kaçakçılığı olayının Çin polisince engellediği ve binden fazla yabancının yakalandığı belirtildi. Söz konusu yabancıların Batı Afrika, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya'da yer alan 44 ülkeden oldukları da dile getirildi.
Bakan yardımcısı Liu Yuejin, Çin'de uyuşturucu maddelerinin yasaklanması için Şanghay İşbirliği Örgütü'nü devreye sokacaklarını sözlerine ekledi. Öte yandan dünya çapında madde bağımlısı sayısının 200 milyonu aştığı da belirtiliyor. CİHAN