Çinli ‘hacker’ların ABD Ticaret Bakanlığı’nın bilgisayarlarının kodlarını kırdığı ve kullanıcı bilgilerini sızdırdığı ortaya çıktı.
ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı güvenlik şubesi, bakanlık bilgisayarlarına sızıldığını, kullanıcı bilgilerinin ele geçirildiğini belirledi. Yapılan incelemede bilişim korsanlarının Çin’den kaynaklandığı tespit edildi. Saldırının ‘rootkit’ adı verilen karmaşık bir Truva Atı tipi kullanılarak yapıldığı belirlendi. Rootkit saldırıları, son 1 yılda ‘hacker’lar arasında hızla popülerleşen bir Truva tipi. ‘Rootkit’ler kolaylıkla işletim sistemine gömülebiliyor ve antivirüs yazılımları tarafından saptanamıyor.
ABD Ticaret Bakanlığı sözcüsü Richard Mills, Çinli ‘hacker’ların tüm güvenlik engellerini aşmayı başardığını, ancak ne kadar bilginin ele geçirildiğine dair araştırmanın sürdüğünü ifade etti. Saldırının anlaşılması üzerine ABD’li yetkililer yüzlerce bilgisayarın internet bağlantısını kesti.
BİLİŞİMDE ÇİN-ABD ARASINDA ‘SOĞUK SAVAŞ’
Ticaret Bakanlığı’na yapılan saldırı Çinli bilişim korsanlarının ABD devletine ait bilgisayarlara düzenlediği ilk saldırı değil, daha önce de Temmuz ayında yine Çinli ‘hacker’lar ABD Dışişleri Bakanlığı bilgisayarlarına sızmıştı. Şimdiye dek gerçekleşen en büyük saldırı 2000 yılında Çinli ‘hacker’ların ABD’nin devlete bağlı en önemli bilimsel kurumu olan Los Alamos National Laboratory’ye düzenlenmiş, önemli bilgilerin çalındığı ortaya çıkmıştı.
DİNLEME CİHAZI ŞÜPHESİ
Son aylarda Çinli bilişim korsanlarının saldırılarındaki artış, ABD’de kuşkuyla karşılanıyor. Örneğin, ABD Dışişleri Bakanlığı artık Çinli üretici Lenovo’dan bilgisayar satın almayacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Çinli üreticinin bilgisayarların içine dinleme cihazı koyacağından şüpheleniyordu. Çinli Lenovo önceki yıl, IBM’in bireysel bilgisayar bölümünü satın alarak dünyanın üçüncü büyük bilgisayar üreticisi olmuştu.