Çipras: Mülteci sorunu sadece Türkiye ve Yunanistan'ın sorunu değil

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı ortak basın toplantısında, "Türkiye son yollarda Suriye'deki göçmen akınlarından dolayı çok büyük bir yükün altına girmiştir. Buna ortaklaşa çözüm bulabilmek amacıyla bir yöntem bulmamız lazım. Bu sadece Türkiye'nin ya da Yunanistan'ın sorunu değil." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Ankara'da ortak basın toplantısı düzenledi. Yunanistan Başbakanı Çipras, tüm Avrupa'yı, dünyayı ilgilendiren gelişmelerin meydana geldiği bir dönemde ziyaretin gerçekleştiğini söyledi. Çipras, "Bizim işbirliğimiz geniş anlamda Avrupa'daki dengeleri değiştirebilir. Açık sorunlar mevcut. Bunu samimiyetimle itiraf etmem gerekiyorsa burada bir oluşum meydana gelmesi gerekiyor. Dün bir maç oldu ama bundan bir sonuç ortaya çıkmadı. İki ülke arasındaki güven çerçevesinde bir sonuç meydana gelebilirdi. Bizler atak futbol oynamak isteyen bir tarafız. Zaman geçirmekten yana değil her iki ülke halkının yararına olacak şekilde gelişimlerin olmasından yanayız. Bu ziyaretimin kritik dönemde gerçekleştiğini belirttim. Göçmen sorunu, göçmen akınları, Ege'de meydana gelen insanlık krizleri, terörizm maalesef olumsuz bir atmosfer doğuruyor. Bu konuda işbirliği yapmamız gerekiyor. Türkiye son yıllarda bu konuda, Suriye'deki göçmen akınlarından dolayı çok büyük bir yükün altına girmiştir. Buna ortaklaşa çözüm bulabilmek amacıyla bir yöntem bulmamız lazım. Bu sadece Türkiye'nin ya da Yunanistan'ın sorunu değil." ifadelerini kullandı.

'Yunanistan'ın son 8 ay içinde devasa mülteci akımlarına maruz kaldı' diyen Yunanistan Başbakanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunların nihai hedefi sadece Yunanistan'da kalmak değil Avrupa'ya gitmekti. Türkiye 2,5 milyondan fazla mülteci ağırlıyor. Yunanistan'a 650 bin civarında göçmen geldi. Oradaki halkımız onları büyük bir misafirperverlikle karşıladı. Bu konuda atılması gereken daha fazla adım var. Karşılıklı anlayış ve işbirliği lazım. İnsan tacirleriyle baş edebilmemiz için ortak mücadele etmemiz lazım. Bunları insanlığa bir küfür, bir hakaret olarak değerlendiriyoruz. İnsanların hayatını tehlikeye atmakta hiç tereddüt etmiyorlar. Bu kriz uluslararası kriz. Hiçbir ülke tek başına bununla mücadele edemez. Somut bir eylem çerçevesi içinde Türkiye ve Avrupa'nın işbirliğiyle bir çözüm adımı atılmalı. Göçmenlerin üçüncü ülkelere yasal yollarla yerleştirilmesi gerekiyor. Avrupa da bu konudaki sorumluluğunu yüklenmesi gerekiyor. Bu yerleşim sürecinin net ve sonuç veren bir süreç olması gerekiyor. Bunun için göçmenlere illegal bir şekilde göç yollarını kullanmalarını engellemek için onlara yasal bir yerleşim teminatı vermemiz lazım. Bu çerçevede Türkiye ile ilişkilerimiz çerçevesinde Dışişleri Bakanlıkları arasında göç sorunuyla ilgili bakanlıklar arasında iş birliğinin acilen başlatılmasına karar verdik. Bugün Türkiye'de Yunan Sahil Güvenlik Komutanı Türk mevkidaşıyla iletişimin arttırılması için somut adımları atılması konusunda mutabakata vardılar."

"KIBRIS'TA İKİ TOPLUMUN ADİL VE KALICI BİR BARIŞIN SAĞLANMASI İÇİN CESARETLENDİRMEYİ KARARLAŞTIRDIK"

AB ile Türkiye arasında imzalanmış olan geri iade anlaşmasıyla ilgili detayları değerlendirdiklerini kaydeden Çipras, "Göçmen akımlarının gerçek bir şekilde önüne geçilebilmesi adına çözüm yollarını araştırdık. Uzun yıllardır Türkiye ile Yunanistan arasında devam eden sorunları görüştük. Bu konuda geç kalmamamız gerekiyor. Kıbrıs'ta iki toplumun adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için cesaretlendirmeyi kararlaştırdık. Şu anda karşımızda bir fırsat var. Olması gerekenden fazla olumlu olmak istemiyorum tedbirli olmak istiyorum. Kıbrıs'ta her iki toplumun birleşik bir çatı altında federasyon altında yaşayabilecekleri bir çözümü desteklememiz gerekiyor." diye konuştu.

"EGE'DEKİ GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİNİ SAĞLAYACAK ÇÖZÜMÜ BULMAMIZ GEREKİYOR"

Çipras, şöyle devam etti :"Son 2 yıl içinde Yunan Havasahası'nda yaşanan ihlalleri görüştük. Türk savaş gemilerinin Ege'deki hareketlerini görüştük. Daha samimi bir diyalog çerçevesinde bunların hepsine bir çözüm bulunabilir. Ege'deki güvenlik ve işbirliğini sağlayacak çözümü bulmamız gerekiyor. Güven arttırıcı önlemler konusunda ticaret, ulaştırma, Selanik- İstanbul arasında hızlı bir tren hattı konusunda İzmir'le aramızda sefer hattının oluşması açısında görüşmeler yaptık."

Yunanistan Başbakanı, sözlerini şöyle tamamladı: "Ahmet Davutoğlu'na Brüksel'de yapılacak zirvede Yunanistan'ın kendilerine destekçi olacağını ifade ettim."

CİHAN
18 Kasım 2015 17:12
DİĞER HABERLER