ANKARA (CİHAN)- CHP İzmir Milletvekili, Sağlık Bakanlığı eski Müsteşarı Dr. Aytun Çıray, başta bonzai olmak üzere, uyuşturucu madde kullanımındaki korkutucu rakamları açıkladı. Konuyla ilgili resmi verilerden kapsamlı bir rapor hazırlayan Çıray, "AKP'nin hakim kıldığı zorbalık rejimi ve işsizlik gençlerimizi vurdu. Kindar nesil yetiştirme arzusu gençlerimizde uyuşturucu kullanımını arttırdı. Birçok kişinin ve ailenin hayatını karartan alkol ve uyuşturucu kullanımı hızla artıyor" dedi.
"YEDİ KAT KORKUNÇ ARTIŞ"
AK Parti'nin söylemleri dışında tüm bunlara kayıtsız kaldığını ifade eden Çıray, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na 4 ay önce bonzai konusunda verdiği soru önergesinin da hala yanıtlanmadığını söyledi.
2007 yılında 38 bin 61 olan madde bağımlılığı merkezlerinde tedavi görenlerin sayısının, 2013'te 7 kat artarak 258 bin 441'e çıktığını belirten Çıray, "Kalitesiz eğitim sistemi, işsizliğin ortaya çıkardığı gelecek kaygısı ve çocukların yetiştirilme tarzlarına bakıldığında madde/uyuşturucu bağımlılığının neden gittikçe arttığı anlaşılacaktır" diye konuştu.
"TÜRK AİLE YAPISI BOZULUYOR"
Çıray, Türkiye'nin kötü yönetilmesi ile ortaya çıkan olumsuzlukların madde bağımlılığının en önemli nedenlerinden birincisi olan Türk aile yapısını bozduğunu anlatarak şu çarpıcı bilgileri verdi: "TÜİK'in verilerine göre de uyuşturucuyla ilgili suçlardan cezaevlerine girenlerin sayısı 2009-2013 yılları arasında yüzde 355 oranında artış kaydederek 2 bin 605'ten, 11 bin 851'e kadar çıktı. Uyuşturucu madde ticareti yaptıkları için cezaevlerine girenlerin sayısı bu dönemde yüzde 482 oranında artarak bin 576'dan, 9 bin 177'ye, uyuşturucu kullanma ve satın alma suçlarından girenler ise yüzde 160 oranında artarak bin 9'dan 2 bin 674'e çıktı. 2010'da ortaya çıkan ve Bonzai ismiyle bilinen sentetik uyuşturucunun kullanımında bugüne kadar yüzde 300 artış oldu. Adeta bir Bonzai patlaması yaşanmaktadır."
"CEZAEVLERİNİ DOLDURDULAR"
Çıray, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 3 Şubat 2015 tarihi itibariyle cezaevlerinde bulunan 162 bin 261 tutuklu ve hükümlüden 28 bin 312'sinin uyuşturucuyla ilgili suçlardan cezaevlerinde bulunduklarına dikkat çekerek, "Bunların 304'ünü ise çocuklar oluşturuyor." dedi.
"NARKOTİKTE YÜZDE 111 ARTIŞ"
Çıray, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre ise polise yansıyan uyuşturucu olaylarının 2009-2013 yılları arasında yüzde 111,3 oranında arttığını kaydetti. 2009 yılında 46 bin 816 olan uyuşturucuyla ilgili olay sayısının 2013 yılında 98 bin 933'e yükseldiğini açıklayan Çıray, "Uyuşturucuyla ilgili sanık sayısı da aynı dönemde yüzde 90,7 oranında artış gösterdi. 77 bin 654 olan 2009 yılındaki şüpheli sayısı 2013 yılında 148 bin 121'e çıktı" dedi.
"GENÇLERİ HARCATMAYACAĞIZ"
Çıray, CHP olarak, en büyük zenginlik olan genç ve dinamik nüfusun böyle harcanmasına izin vermeyeceklerini belirterek şöyle devam etti: "Onların kötü alışkanlıklar ile geleceklerinin karartılmasını engelleyeceğiz. Bunun en önemli çaresi de onların mutluluğu arayıp bulmalarının önündeki engelleri kaldırmaktır. Bağımlılığın çok kapsamlı, çok bileşenli bir toplumsal sağlık sorunu olduğunun bilincindeyiz. Bunun için makro ve mikro tedbirlere ihtiyaç vardır. "
8 MADDELİK EYLEM PLANI
Çıray, CHP iktidarında uyuşturucuyla mücadelede şu eylem planını uygulayacaklarını belirtti:
"Türkiye'yi doğru yönetecek ve ilk olarak üretim ekonomisine geçerek işsizliği ortadan kaldıracak.
'Bal tutan parmak yalar' ve 'Çalıyor ama çalışıyor' anlayışlarını tarihe gömeceğiz. Üreterek paylaşılan adil bir ekonomik modelle gelir dağılımında adaletsizliği ortadan kaldıracağız.
Başta Aile Sigortası olmak üzere milletimizin ne merde ne namerde muhtaç etmeyeceğiz ve onları başı dik olarak yaşatarak moral değerlerini yükselteceğiz.
Gençlerimizin doğru şekilde eğitim alabilmeleri için eğitim sistemi baştan sona yeniden düzenlenecek, devlet okullarının eğitim kalitesi özel eğitim okullarının üzerine çıkarılacaktır.
Çocukların ve gençleri uyuşturucu batağından korumak için mücadele eden Sivil Toplum Örgütlerini teşvik edip onlarla sıkı bir işbirliği yapacağız.
Psikolojik Danışma Merkezleri'ni ilçelere kadar yayarak madde bağımlılığı konusunda 'gönüllü eğitmenler'i eğiteceğiz. Sadece çocuklarımız değil anne ve babaları da eğitime tabi tutacağız.
Bireysel hak ve özgürlükleri geliştirerek zorbalık rejiminin neden olduğu toplumsal depresyonu ortadan kaldıracağız.
Emniyet Teşkilatlarının uyuşturucu satıcılarını yakalamaları için imkân ve kabiliyetini en üst düzeye çıkaracağız." CİHAN