"Cizre'de 9 günlük olayların ülkeye maliyeti 400 milyon dolar"

Mardin Sanayici ve İş adamları Derneği Başkanı Nasır Duyan, çatışma ortamının ekonomik dengeleri olumsuz yönde etkilediğini, iş adamları olarak silahların bir an önce susmasından yana olduklarını söyledi. Habur Sınır Kapısı'nın Cizre olayları nedeniyle 9 gün süre ile giriş çıkışlara kapatılmasının ülke ekonomisine 400 milyon dolara mal olduğunu ileri süren Nasır Duyan, "Sadece Mardin'e 40 milyon dolar zararı oldu. Kuzey Irak'ta gıda stokları bitti. Bize talep geldi ama zamanında gönderemedik." dedi.

Mardin Sanayici ve İş adamları Derneği Başkanı Nasır Duyan, yaptığı yazılı açıklamada, bir an önce barış ortamının sağlanması ve 1 Kasım'da çıkan seçim sonuçlarına saygılı olunması, 7 Haziran'daki hatanın tekrarlanmaması çağrısında bulundu. Herkesin barıştan ve insanlıktan yana olması gerektiğini söyleyen Nasır Duyan, silahın, kanın ve ölümlerin kimseye yararı olmayacağını bildirdi. Silahla insanları öldürerek bir yere varılamayacağını ifade eden Duyan, çatışma ortamının son bulması için herkese sağduyulu olma noktasında görevler düştüğünü belirtti.

30 yıldır ülkede savaş sürüyorsa ve kardeşin kardeşi vurduğu bir ortam yaratılıyorsa bu ülkede yaşayan herkesin sorumluluğunu yeteri kadar yerine getirmediğini düşüncesinde olduğunu ifade eden Duyan, açıklamasında şunları dile getirdi: "30 yıldır bu bölgede kardeşçe yaşayıp, bölgenin en zengin ve gelişmiş Türkiye'sinin bir parçası olarak ele ele yaşabilirdik. Bunu başaramadıysak sorumluluğumuzu yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Bölgede ve ülkede herkes barış istiyor. İnsanlar ölmesin, gençler ölmesin, şehit düşmesin. Silahların susmasını bekliyoruz. Ölümler çözüm getirmez. Çatışma ortamının bir an önce yerini huzura bırakması için sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düşüyor."

"CİZRE OLAYLARINDA 9 GÜNDE 400 MİLYON DOLAR ZARAR"

Habur Sınır Kapısı'nın Cizre olayları nedeniyle 9 gün süre ile giriş çıkışlara kapatılmasının ülke ekonomisine 400 milyon dolara mal olduğunu ileri süren Nasır Duyan, "Cizre olayları, Mardin Organize Sanayi Bölgesi'ni ve nakliyatla ile uğraşan diğer bölge insanlarını olumsuz yönde etkiledi. 9 gün Habur kapalı kaldı, taşımacılık sektörüne maliyeti 400 milyon dolar. Sadece Mardin'e 40 milyon dolar zararı oldu. Kuzey Irak'ta gıda stokları bitti. Bize talep geldi ama zamanında gönderemedik. Habur biraz daha kapalı kalsaydı gıda ağırlıklı OSB'deki fabrikalar zor duruma gireceklerdi." dedi.

Batıdan doğuya bakarken teşhisi doğru koymanın gerekliliğine değinen Duyan, "Batıdan doğuya doğru bakmak lazım. İş adamlarını bölgemize yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bahanelerin arkasına sığınmanın bugünlere gelişte az da olsa katkı sağladığını düşünüyorum. Bu ülkenin her tarafına gitmek, yatırım yapmak ve istihdam yaratmak vicdani ve milli bir sorumluluk olarak algılanmalıdır. İnsanları ve bölgeleri ayrıştırmak ülkeye ve insanlara büyük zarar verir." ifadelerini kullandı.

"TABAN KOALİSYON DEDİ, ANKARA BU SESİ DUYMADI"

Herkesin sandıktan çıkan halkın iradesine saygı göstermesi gerektiğine vurgu yapan Duyan, "7 Haziran'dan sonra ne oldu da çatışma ortamı aniden gelişti? Bu soruya kimse net ve inandırıcı bir cevap veremiyor. Halkın, vatandaşın kafasına bu soru yerleşti. Seçim sonuçlarına herkesin saygı göstermesi gerekir. Taban koalisyon dedi, Ankara bu sesi duymadı. Tabanın sesine kulak verilmeli. Önümüzdeki 1 Kasım seçim sonuçlarına herkesin saygı göstermesi gerekir. Erken seçimler ülke ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor. Dolar aldı başını gidiyor. Bunları görmek gerekir." uyarısında bulundu. CİHAN
28 Eylül 2015 11:32
DİĞER HABERLER