Cizre Emniyet Müdürlüğü, Toplum Destekli Polislik Projesi kapsamında okulları gezip öğrencileri kötü alışkanlıklardan arındırmaya çalışıyor. 'Taş Atma Okul Oku' sloganıyla başlatılan projede, öğrenciler fahri polis ilan edildi.
Şırnak Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü, her gün çocukları sokak olaylarından ve diğer kötü alışkanlıklardan kurtarmak için yeni projelerle öğrencileri geleceğe kazandırmaya çalışıyor. Birçok okulu gezip ders anlatan Toplum Destekli Polisler, öğrencilere taş atma okul oku diyor.
Öğrencilere, üzerinde adı, soyadı ve okulun ismi bulunan broşür dağıtan polisler, öğrencileri fahri polis ilan ediyor. Özellikle polis ve devlet dairelerine taş atan çocuklarla ilgili nasihatte bulunan Toplum Destekli Polisler, öğrencilerden o tür olaylardan uzak durmalarını ve sadece okullarına bakmalarını istedi.
Cizre'de toplumsal olaylarda hep çocukların kullanıldığını söyleyen polisler, Toplum Destekli Polisler olarak bu sorunu aşmak için neler yapabileceklerini ve çocuklara gidip dertlerini nasıl anlatacaklarını düşündüklerini söylediler. Toplum Destekli Polisler şunları söyledi:
"Çocuklar, bakın şu olaylara karışırsanız şu suçlarla karşılanırsınız diye muhabbet etmek için düşündük taşındık. Çocuklara bu broşürleri bastırdık ve şu ana kadar 5 okulu ziyaret edip 5 bin öğrenciye ulaştık. Okuldaki öğrencilere gidiyoruz, sadece dertleşiyoruz. Çocukların dertlerini dinliyoruz ve onlara nasihatte bulunuyoruz. Çocuklar kesinlikle taş atma olaylarına, molotof atma olaylarına, toplumsal olaylara karışmayın. Kim size para veriyorsa, sizi kullanıyorsa onlara inanmayın. Çocuklardan şunu rica ediyoruz. Toplumsal olaylara karışmayın ve karışanları da uyarın, onları engellemek için bize de yardımcı olun. Çocuklara, olaylara karışanlar ilerde hiçbir işte çalışamaz diyoruz. Onlar da bizi çok iyi karşıladılar. Öğrenciler bize şunları söyledi. Şimdiye kadar hiçbir polis gelip bize böyle nasihatte bulunmadılar. Bu okul ziyaretlerimiz hep devam edecek. İnşallah çocuklar artık toplumsal olaylarda kullanılmayacak, sadece dersleriyle okullarıyla ilgilenecekler. İnşallah, Allah bize yardım eder, Allah bizi utandırmasın."
Öğrencilerden Emine Dalgı da polislere karşı olan ters düşüncelerinin bu ziyaretten sonra silindiğini belirterek, polis hakkında arkadaşlarının ona söylediği kötülüklerle artık polisi anmayacağını söyledi. Emine Dalgı şöyle dedi:
"Genelde birçok kişi, büyüdüğümde burada meslek sahibi olmak istemiyorum başka yerde olmak istiyorum diyor. Ama ben burada büyümek ve meslek sahibi olmak istiyorum, burayı geliştirmek istiyorum. Birkaç kişiye niye taş atıyorsunuz diyorum, bana diyorlar ki eğlence için. Ama keşke batı tarafında olduğu gibi burada da çocukların eğleneceği birkaç eğlence yeri olsaydı. Çocuklar bu kadar polise taş atmazdı. Çünkü taş atma olayını eğlence olarak görüyorlar.
Başka bir öğrenci Bişenk Geçgel ise broşürler için polislere teşekkür etti. Geçgel, kendilerinin elinde olsaydı kimsenin taş atmaması için herkesi uyaracaklarını söyledi.
Bir diğer öğrenci Mehmet Karakoyun ise bu ziyaretten sonra polislerin çocukların dostu olduğunu belirterek, çocukları taş atmamak için artık uyaracaklarını söyledi.