Çocuğunuz hiperaktif mi?

Çocuğunuz hiperaktif mi?
Çocuklarının hareketli olması kimi aileleri hiperaktivite ve dikkat eksikliği konusunda kaygılandırıyor. Oysa 7,5 dakikalık bir testle çocuğun hiperaktif olup olmadığını öğrenmek mümkün.
Okul ve aile hayatını, sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilen hiperaktivitenin, erken teşhis ve tedavisi çok önemli.

Bilhassa erken çocukluk döneminde kendini gösteren dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu pratik bir testle belirlenebiliyor.

ATAKLIK VE HUZURSUZLUK GÖRÜLÜR
Uzman Psikolog Sevda Sevimli Yurtseven, rahatsızlığın temel özelliklerini; kalıcı ve sürekli dikkat süresinin kısalığı, engellenmeye yönelik deneyim eksikliği nedeniyle davranışlarda beliren ataklık ve huzursuzluk diye sıraladı.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ
Hastalığın 3 yaşında belirti verdiğini ve genel olarak teşhisin ilkokul yıllarında konulduğunu kaydetti. Tabii son dönemde testlerin gelişmesi ile erken teşhis imkânının ortaya çıktığını söyledi.

Gereksiz zorlamamalı
Dikkat eksikliği sıkıntısı bulunan çocukların önemli kısmı “İsteyerek yapıyor” diye düşünüldüğü için gereksiz zorlamalara ve baskıya maruz kalabiliyor. Problem, okul hayatının başlaması ile belirginleşiyor. Erken teşhis, çocuğa nasıl yardım edileceğini anlama ve destek açısından önemli.

Bu belirtilere dikkat
l Aşırı hareketlilik ve kıvranma
l Yerinde oturmada güçlük
l Dikkatini sürdürmede güçlük
l Dikkatin kolay dağılması
l Sıklıkla bir şey kaybetme
l Sorulara birden atlayıp cevap verme
l Kuralları takip etmede güçlük
l Sessizce oynamada güçlük
l Oyunlarda sırasını beklemede güçlük
l Bir aktiviteden diğerine kayma
l Sıklıkla ne söylediğini bilememe
l Tehlikeli aktivitelerle uğraşma

İnatçı ve düşük toleranslı
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite hastası çocuk, genellikle sinirli oluyor ve kaygı bozukluğu yaşıyor. Karşı gelme davranışı yüksekliği, düşük toleranslı olma, inatçılık ve azalmış güven duygusu en belirgin özellikler. Bu vasıflar nedeni ile arkadaşlarınca reddedilebiliyorlar.

Test öncesi aç olmamalı
Rahatsızlık, bilgisayar ile uygulanan kısa süreli bir testle tespit edilebiliyor. 4 ila 7 yaş arası çocuklarda teşhis daha kolay oluyor. Test yaklaık 7,5 dakika sürüyor. Ancak başlamadan önce ebeveynle görüşülüyor. Test uygulanacak çocukta şu hususlara dikkat edilmeli:
- Kesinlikle aç olmamalı
- Grip ve benzeri bir hastalığı olmamalı
- Tuvalet ihtiyacı giderilmiş olmalı

Özgür Düşünce
31 Ocak 2016 07:32
DİĞER HABERLER