"Çocuğunuzu dinlerken göz temasını kaçırmayın"

Medical Park Samsun Hastanesi, Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, çocuklarla iyi bir iletişim kurmanın en güzel yolunun onları dinlemek ve dinlemeye alıştırmak olduğunu söyledi. Bekaroğlu, "Çocuklarınızı dinlerken kesinlikle göz temasını kaçırmayın. Göz teması iletişimin, değer vermenin ve etkili dinlemenin en önemli parçasıdır." dedi.
Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu çocukların olumlu tavırlardaki yönergelere daha iyi uyum sağladığını belirterek, "Çocuğunuza söylediğiniz şey zihinde söylediğinizin tersi halinde canlanıyor ise istediğinizi netçe ifade etmemiş olursunuz. Çocuklar bu tür durumlarda sözlerinizi farklı yorumlayabilir." uyarısında bulundu.

GÖZ KONTAĞINDAN KAÇINMAK
Göz kontağının iletişimin, değer vermenin ve etkili dinlemenin en önemli parçası olduğunu söyleyen Bekaroğlu "Yetişkinler günlük hayatlarında bir hayli meşgul olabiliyor. Ancak çocuğunuz ile konuşurken onun seviyesine inmediğinizde söylediklerinizi anlama olasılığı daha düşük olacaktır. Bu nedenle çocuğunuzla iletişim kurarken onun seviyesine inin, gözlerinin içine bakın, fiziksel temasta bulunun. Mümkünse bulunmadığı ortamda önce yanınıza çağırıp sonra isteğinizi veya paylaşmak istediklerinizi ifade edin. Göz kontağı iletişimin, değer vermenin ve etkili dinleme/anlamanın en önemli parçasıdır." diye konuştu.

BAĞLANTI KURMAYI UNUTMAK
Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu "Çocuklarınızın sizi dinlemesini istiyor iseniz önce onları önemsediğinizi hissettirmeniz gerekiyor. Çocuğunuzun duygularını fark edin ve onlara değer verin ve espri – hikayeleştirme gibi farklı araçlar kullanın. Örneğin: 3 kardeşten, büyük olanı tahta bloklar ile bir şey inşa ediyor ve diğer 2 kardeşi oyununu bozuyor. İlk tepkiniz kardeşlerini de oyuna dahil et demek olabilir. Bu noktada çocuğunuz bu durumda kendini hatalı gördüğünüzü hissedecektir. Çocuğunuza kardeşlerinin oyununa müdahale etmemesine yardımcı olacak çözümler üzerine düşünmesine teşvik edebilirsiniz. Mümkün olduğunca çözümü siz değil çocuk üretsin. "kardeşlerinin oyununu bozmamak için ne yapabilirsin? Peki sen kardeşinin senin oyununu bozmaması için ne yapabilirsin?" gibi hem düşünmeye yönlendirici hem de ortamı sakinleştirici müdahalelerde bulunabilirsiniz. Düşünen, hatalarını gören, hatalarından ders çıkaran ve çözüm arayan bireyler yetiştirmek için bu kıymetli anları etkili kullanmak çok yerinde bir yaklaşım olacaktır." şeklinde konuştu.

EVET VE HAYIRLARINIZI NETLEŞTİRİN"
Medical Park Samsun Hastanesi, Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, "Davranışlarımız eksik olduğunda sözcüklerinde anlamları eksilir. Çocuğunuza bir sınır koyarsınız (ev içinde topla oynamak yok), fakat daha sonra bu oyunu görmezden geldiğinizde ebeveyn olarak çocuğunuz sizi yok saymaya başlayabilir. İleri de koyduğunuz her sınır zorlanabilir. En baştan bir kural belirlediğinizde uyguladığınıza emin olun. Çocuğunuza masaya çıkmak yok dediğinizde mutlaka her masaya çıktığında onu aşağı indirin. Evet ve hayırlarınızı netleştirin ve koruyun." diye konuştu.
CİHAN
20 Nisan 2015 15:01
DİĞER HABERLER