Kurban Bayramı tatili süresince karayollarında trafik denetimleri yapan polis ekipleri, küçük yaşta çocukların bulunduğu araçları yakın takibe alıyor.
Araçlarda boyu 135 santimetre, kilosu 36 kilogramdan az olan çocukların ''çocuk oto koltuğu''nda seyahat etmediğini gören trafik ekipleri, araç sürücülerini şimdilik uyarıyor.
Samsun'da bayram öncesi trafik kontrolleri yapan ekipler araçları durdurarak, sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadıkları, emniyet kemeri takıp takmadıkları ve evraklarının yanında olup olmadığını kontrol ederken, çocukların bulunduğu araçlarda da ''çocuk koltuğu'' olup olmadığına bakıyor.
Çocukların seyahat ettiği araçların çoğunda çocukların güvenlinin hiçe sayıldığı gözlenirken, bazı ebeveynlerin çocuklarını ön koltukta seyahat ettirmeleri dikkat çekiyor.
Samsun Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Samsun Şube Müdürü Muhittin Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arabalarında ''çocuk oto güvenlik koltuğu'' bulundurmayan ebeveynlerin, çocuklarının can güvenliğini tehlikeye attığını belirtti.
9 Haziran 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 150. maddesinde yapılan değişiklikle, boyu 135 santimetre, kilosu 36 kilogramdan az olan çocukların ancak ''çocuk oto güvenlik koltuğu''nda yolculuk edebildiğini vurgulayan Ayan, uygulamanın 1 Haziran'dan itibaren zorunlu hale getirildiğini hatırlattı.
Pek çok vatandaşın hala bu uygulamadan haberi olmadığını ifade eden Ayan, ''Ne yazık ki yapılan trafik kontrollerinde bu uygulamadan haberi olmayan çok sayıda sürücü olduğunu görüyoruz. Uygulamaya aykırı hareket edenlere 62 lira para cezası ve 15 ceza puanı uygulanması gerekiyor. Ancak şimdilik uyarıyla vatandaşları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ama maalesef uygulamada istenilen seviyeye gelemedik.''
ÇOCUKLAR İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Çocuk koltuklarının minik bedenlerin can güvenliği için hayati önem taşıdığını vurgulayan Trafik Denetleme Samsun Şube Müdürü Muhittin Ayhan, sözlerine şöyle devam etti:
''Boyu 135 santimetreden küçük olan çocukların emniyet kemeri taktığında çapraz gelen kayış çocuğun boynuna ve başına temas ettiği için çarpma anında felakete yol açabilir, emniyet kemerinin hiçbir etkisi kalmaz. Bu nedenle tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de çocuk koltuğu kullanımı zorunlu hale getirildi. Türkiye'de ebeveynler çocukları koruma içgüdüsüyle, yolculuk yaparken genelde kucağında taşır ve bunun nasıl bir sonuç doğuracağını tahmin edemez. Kaza anında çocuğu kendisi ezmektedir. Biz de emniyet kemerinin yanı sıra çocukların can sağlığını korumak için 'çocuk oto güvenlik koltuğuna' oturtulması uyarılarında bulunuyoruz.''
ÇOCUK KOLTUĞU SATIŞLARI DURDU
Samsun'da çocuk oto koltukları satan mağazanın sahibi Cevat Kurubacak ise 1 Haziranda zorunlu hale gelen uygulamanın ilk 45 gününde satışlarının çok yoğun olduğunu ancak sonraki günlerde hiç koltuk satamadıklarını bildirdi.
Sektördeki diğer meslektaşlarının da satış rakamlarının düştüğünü kaydeden Kurubacak, ''Ne yazık ki ebeveynlerin çoğu bu koltukları çocukların can güvenliği için değil genelde ceza yememek için aldılar. Ailelerin biraz daha duyarlı olması gerekir'' diye konuştu.
Çocukları ile seyahate çıkan bazı aileler uygulamanın zorunluluğundan haberleri olmadığını söylerken, kimileri de çocuk koltuğunun araçta yer kapladığı için kullanmak istemediklerini ifade ediyor.