Diş bakım eğitiminin çocukluktan itibaren başlaması gerektiğini söyleyen Diş Hekimi Ahmet Metin Bal, erken yaşta alınan tedbirlerin dişlerin daha uzun ömürlü olmasını sağladığını belirtti.
Türkiye'de ağız ve diş sağlığının gelişmiş ülkelere oranla çok geri durumda bulunmasının sebebinin eğitimsizlik olduğunu belirten uzmanlar, bunu önlemek için çocuklara küçük yaşta diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerektiğini vurguluyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kırsal kesimlerde bu durumun daha da vahim bir hal aldığı ifade ediliyor.
Özel Diş Kliniği bulunan Diş Doktoru Ahmet Metin Bal, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının 2, 3 ve 5 yaşlarında süt azı dişleri çıkmaya başladıktan sonra kazandırılması gerektiğini belirterek, günde en az iki defa sabah ve akşam dişlerin yaklaşık 3 dakika fırçalanması gerektiğini bildirdi.
Çocuk yaştaki grubun düzenli kontrole gitmesini sağlamak ve periyodik muayenelerini yapmak gelecek kuşakların diş sağlığı açısından önem taşıdığına vurgu yapan Dr. Bal, şöyle konuştu:
''Ağız hijyenine yeterince özen gösterilmemesi ve sağlığı bozulan dişlerin tedavi edilmemesi diş aralıklarının kaybolmasına neden olmakta ve sürekli dişlerin daha çabuk çürümesine yol açmaktadır. Ağız içerisinde ülser ve iltihaplar oluşabilmekte, diş çürümesi ve diş eti çekilmesi gelişebilmektedir. Çürük diş, ağız ve dişeti hastalıkları, septisemi, aritmi gibi başta kalp ve böbrekler olmak üzere pek çok organda hastalıklara yol açabiliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) durum diş tedavi hizmetleri için, yılda 451 milyon dolar harcanmaktadır. ABD'de diş çürükleri 2-5 yaş arasındaki çocukların yüzde 19'unda görülürken, bu hız 5-9 yaş arasındaki çocuklarda yüzde 52'ye ulaşmıştır. Brezilya'da ise bu değer yüzde 43.8'dir. Oysa gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer alan ülkemizdeki diş çürüğü prevalansı 6 yaş grubu çocuklarda yüzde 88'dir. Ülkemizde ise doğu illerinin çürük prevelansı daha yüksektir. Diş çürümesi pek çok etmenden etkilenmektedir. Yetersiz ebeveyn ilgisi, yetersiz eğitim, aşırı soğuk, sıcak yeme ve içme, sert kabuklu yiyeceklerin dişle kırılması, şekerli yiyeceklerin bol miktarda tüketilmesi, kalsiyum, flor ve D vitamininin yetersiz alımı bunların başında gelmektedir.''
Hijyen pek çok hastalıkta olduğu gibi ağız-diş sağlığında da büyük öneme sahip olduğunu belirten Bal, 'Özetle yapılan çalışmalarda bir grup ilkokul öğrencisinde diş çürüğü durumunu ve bunun bazı sosyo demografik özelliklerle ilişkisini saptanmıştır. Veri toplanması ve öğrencilerin tarama işlemi 15 Mayıs 2003 tarihinde doğu illerinde bir ilköğretim okulunda gerçekleştirilmiştir. Annesi ev hanımı olanlarda çürük oranı yüzde 96.6 iken, annesi memur olanlarda bu oran yüzde 45.0 olarak bulunmuştur.'' dedi.
Çocuk parmaklarının yeteri kadar gelişmeye başlayıncaya kadar bütün mesuliyetin anne ve babada olduğunu söyleyen Dr. Bal, bakımın da yine ebeveyn tarafından yapıldığını kaydetti.
(FY-İZ-MHD)19.07.2011 16:34:55