Çocuklarda yaz ishalleri enfeksiyonlara bağlı gelişiyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Dr. Abdi Jirma Dida, yaz ishallerinin enfeksiyonlara bağlı olarak gerçekleştiğini söyledi.

Uzman Dr. Dida, çocuklarda yaz aylarında görülen ishal vakalarına ilişkin yaptığı açıklamada, ishalin birçok farklı sebebi olduğunu belirtti. Uzun süre bekletilen ve iyi pişirilmeyen yiyecekler, uygun şekilde hazırlanmamış konserveler ve kaynağı belli olmayan içme sularının barındırdıkları mikroplarla ishale neden olduğunu söyleyen Dida, şöyle devam etti: "Saydıklarımız dışında özellikle çocuklarda; Barsak enfeksiyonları: Virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar, gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara karşı hassasiyet (alerji), gereğinden fazla meyve ve meyve suyu tüketimi ve diğer ishal yapıcı gıdalar, antibiyotik tedavisi. Enfeksyon ishallerin en çök virüslere ve özelikle rota virüsüne bağlıdır. Parazitlere bağlı ishallerin en yaygını Entamoeba histolita denilen kanli ishal yapan parazite bağlıdır."

"DİZANTERİ KESİN TEDAVİ GEREKTİRİR"

Dida, dizanteri boyutuna gelen ishalin kesin tedavi gerektirdiğine dikkat çekerek, "Dizanteri, kanlı ishal demektir. Yani ishalin arkasından ya da birlikte kanda gelirse buna dizanteri diyoruz. Genellikle amip dediğimiz bir parazit sonucu oluşur ve kesin tedavi gerektirir." dedi.

Yeni doğan grubunun bağışıklık sisteminin güçsüz olduğunu ifade eden Dida, "Genellikle yeni doğan grubunun bağışıklık sistemi biraz güçsüzdür. Bağırsakları temize yakındır. Anne sütü dışında bir şeyler verilmesi çok ishal yapar, mesela mama verilmesi gibi, emzik verilmesi gibi ya da su verilmesi gibi. Tüm bunlar mikrobu bebeğe bulaştırma yollarıdır. O yüzden bebeklere sadece anne sütü vermek lazım ki ishal olmasın" diye konuştu.

"İSHALİN TEDAVİ ŞEKİLLERİ YAŞ GRUPLARINA GÖRE DEĞİŞİR"

Dr. Dida, ishalin tedavi şekillerinde değişiklikler olduğunu dile getirerek "Tedavi şekillerinde çok olmamakla birlikte bazı değişkenlikler olur. Mesela büyük bir çocuk ishal olduğunda çok fazla susuzluk belirtileri yoksa özel bir tedaviye gerek yoktur, sadece sıvı tüketmesini söyleyip takip etmek lazım. Ama küçük yaşta ishal olan çocuklarda mesela bebeklerde sıvı ihtiyacı daha yoğundur ve sıvı almadıkları zaman daha kolay sıvı kaybına olacakları için serum takılabilir" dedi.

"HİJYEN, İSHALDEN KORUNMANIN EN ÖNEMLİ YOLUDUR"

İsalden korunma yollarının en önemlisi hijyen olduğunu belirten Dida, "Tuvalete her giriş çıkışta elleri yıkamak, ağız yoluyla tüketilen tüm gıdaların yıkanmış ve temiz olduğundan emin olmak yani hijyen kurallarına uymak ishalden korunmada en önemli faktördür. Özellikle de yaz aylarında su kaybının arttığını da söylersek sıvı tüketimini arttırmak ta önemli bir ishalden korunma yoludur. Yani hafif bir İshal başlangıcında tedavinin en önemli ayağı sıvıdır. Sıvı sadece su olmak zorunda değildir. Çocuğun ayran gibi sıvı gıdalar tüketmesi bile bu hastalığı toparlamada yeterli olabilir. Çocuk sıvı tüketemiyor kusuyorsa, serum bağlamak lazım, ishale uygun ilaçları vermek lazım. Antibiyotikler ise bu durumda başvurulabilecek en son çaredir. Çokta gerekli değildir" ifadelerini kullandı. CİHAN
13 Ağustos 2015 17:20
DİĞER HABERLER