Çok ilginç bir 'bağış' hikayesi daha!

Çok ilginç bir 'bağış' hikayesi daha!
Artvin’de Cengiz Holding’in çıkarmak istediği madene karşı nöbettekiler dün iş makinelerini engelledi. Bugün ise ‘Valiliğe bağış’ belgesi ortaya çıktı.

Artvin Kafkasör Yaylası, Cerattepe ve Genya dağında Cengiz Holding tarafından çıkarılmak istenen altın madenine karşı 22 Haziran gününden bu yana nöbette olan Artvin halkı güne jandarma baskını ile uyandı. Yola araçlarıyla barikat kuran halk jandarma ve iş makinesi ile konteyneri Kafkasör’den geçirmedi. Eylemcilerin sayısı öğle saatlerine doğru bini aştı. Cengiz iznini aldığı orman sınırlarını Orman Genel Müdürlüğü ile tespit etmek ve gerekli çalışmalara başlamak istiyor.

VALİLİKTEN OYALAMA

Madene karşı nöbette olanların ilk ve net talepleri ise iş makinelerinin bölgeden ayrılması oldu. Fakat Artvin valiliği ile kurulan iletişimde gün boyunca oyalama sürdü, hatta alandan gitmesi talep edilen iş makinelerinden birinin şoförünün ‘kaybolduğu’ iddia edildi. Akşam saatlerinde ise nöbetteki kişilerden oluşan bir heyet Vali Kemal Cirit ile görüşmeye gitti.

TANITIM GÜNLERİ'NE 'BAĞIŞ'
Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Artvin Valiliği ile Cengiz Holding’in yakınlaşmasının gerekçesi ise bir belgeyle ortaya çıktı. İstanbul ve Ankara’da 16-19 Nisan tarihlerinde Valiliğin düzenlediği Artvin Tanıtım Günleri’nin toplamda 104 bin liralık bir kısmının giderini Cengiz Holding ‘yardım ve bağış’ adı altında karşıladığı öne sürüldü. Yeşil Artvin Derneği Üyesi ve davanın avukatı Bedrettin Kalın “Bu faturalar maden için valiliğin nasıl ikna edildiğinin kanıtı. Valilik böylece Artvin halkı nezdinde bütün tarafsızlığını ve güvenirliliğini kaybetmiştir.” değerlendirmesinde bulundu. Bugün dernek konuyla ilgili bir de basın açıklaması yapacak.

İÇERİK DEĞİŞMEDEN ONAY
Yeşil Artvin Derneği’nin 20 yıldır başını çektiği maden karşıtı mücadelenin bu yılın başında Rize İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararıyla sona erdiği düşünülse de, Cengiz Holding süreci yeniden başlattı. İptal edilen Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nun içeriğine dokunmayıp sayfa sayısını artıran Cengiz, böylece içerik değiştirmeden onay almış oldu. Oysa geçen yıl ilk ÇED Raporu’nun iptali istemiyle açılan davada mahkemenin verdiği karar “maden yapılırsa Artvin” biter ifadesiyle özetlenerek, şehre maden yapılmaması gerektiğine işaret ediyordu.

Avukat Kalın, Cengiz Holding’in acelesinin nedenini bu hükümet döneminde aceleyle izin almak istemelerine bağlıyor. Kalın, holding yetkililerinin Bakan Eroğlu ile birebir görüşerek, Ankara’da bir gece vakti Artvin ormanlarına dair ihtiyaç duydukları izni aldıklarını da bildiklerini söyledi. Böylece ormanda maden için ihtiyaç duyulan izin şirketin oldu ve şirketin yeniden hazırladığı ÇED Raporu onay aldı. Yasalara göre bu durum hukuksuz.

BİRGÜN GAZETESİ
30 Haziran 2015 13:05
DİĞER HABERLER