Güney Amerika'nın Şampiyonlar Ligi olan Libertadores Kupası'nın final maçı iki kez ertelendikten sonra Pazar günü İspanya'nın başkenti Madrid'de oynandı.
Real Madrid'in Santiago Bernabeu Stadyumu'nda oynanan maçta, Boca Juniors'ı uzatmalarda attığı gollerle 3-1 mağlup eden River Plate kupanın sahibi oldu.
Boca Juniors-River Plate, bir başka deyişle "Superclasico" dünyanın en büyük futbol derbisi olarak nitelendiriliyor.
Final maçında ilk gol 44'üncü dakikada Boca Juniors'ta oynayan Dario Benedetto'dan geldi.
68'inci dakikada Lucas Pratto ile River Plate beraberliği yakaladı.
Maçın 90 dakikalık süresinde karşılaşma 1-1 bitti.
Uzatmaların ilk dakikalarında kırmızı kart gören Wilmar Barrios, Boca Juniors'ı 10 kişi bıraktı.
River Plate rakibi karşısında aradığı golü 109'uncu dakikada Juan Quintero ile buldu.
Öne geçen River Plate, 120'inci dakika Gonzalo Martinez ile maçı tamamladı ve kupanın sahibi oldu.
Final maçı neden Madrid'de oynandı?
Arjantin'in başkenti Buenos Aires'in iki takımı, kupanın 58 yıllık tarihinde, iki maçlık finalde daha önce hiç karşı karşıya gelmemişti.
2-2 biten ilk maçın rövanşı öncesinde şiddet olayları yaşanmıştı.
Bunun üzerine Buenos Aires'te oynanması planlanan maç, Madrid'e alınmıştı.
24 Kasım'da oynanması planlanan final maçı öncesi Boca Juniors oyuncularına yapılan taşlı saldırı sonucu otobüsün camlarının kırılması nedeniyle oyuncularda kesikler oluşmuştu.
Oyuncular, polisin taraftarları dağıtmak için kullandığı biber gazından da etkilenmişti.
Bu olayın ardından maçın 25 Kasım'da oynanmasına karar verilmiş, ancak oyuncuların maça çıkmaya hazır olmamaları nedeniyle Libertadores Kupası finali rövanş maçı bir kez daha ertelenmişti.
Madrid'deki Santiago Bernabeu Stadyumu'nda oynanan maçta izleyiciler arasında ünlü futbolcular Lionel Messi, Antoine Griezmann ve Diego Godin de yer aldı.
Madrid'deki maç için her iki takıma 25 biner bilet ayrıldı.
Avrupa'daki futbol hayranları için 20 bin bilet, diğer Arjantinli futbol sevdalıları için de 5 bin bilet ayrıldı.
İspanya, yurt dışında yaşayan Arjantinlilerin sayıca en fazla oldukları ülke.
Ancak son dakika maçın Madrid'e taşınması ve bazı taraftarların kıtalar arası seyahat edememesi tartışmalara da yol açtı.
Final maçının kıta değiştirmesine yol açan bu rekabetin nedenlerini BBC Dünya Servisi'nden Mark Shea ve Fernando Duarte yazdı:
Tarih ve yakınlık
İki takım arasındaki düşmanlık, klüplerin Buenos Aires'in aynı mahallesinde, liman bölgesindeki işçi sınıfı La Boca'da kurulmasına kadar gidiyor.
İlk olarak 1901'de River Plate kuruldu. Buenos Aires'in yanı başında akan Plata Irmağı'na atfen verilen İngilizce ismin, limanda bırakılan vinçleri gören kulübün ilk oyuncuları tarafından görülmesiyle verildiği söyleniyor.
Daha sonra 1905'te Boca Juniors kuruldu. İtalya'nın Cenova kentinden gelen göçmenler kulübün kuruluşunda büyük rol oynadı ve "Los Xeeneizes- Cenovalılar" takma ismini aldılar. Sarı-Lavicert renklerinin ise limandaki İsveç bandralı geminin bayrağından esinlendiği söyleniyor.
Arjantinli futbolseverler iki kulüp arasında, kazananın mahalleyi kontrol edeceği, kaybedenin ise gideceği doğruluğu biraz şüpheli bir maçtan bahseder. Bu maç gerçekten yapılmış olsa da olmasa da, River ve Boca pek uzun süre aynı mahallede kalmadı.
River Plate mahalleden taşındı ve 1938'de daha üst sınıf bir mahalle olan Nunez'e yerleşti. Ancak Boca'nın La Bombonera Stadı ve River'ın Monumental de Nunez stadı arasındaki mesafe sadece 13 kilometre.
Sınıf savaşı mı?
Belki taşınması, belki de klübün 1931'de 10 bin pezoluk bir servet ödeyerek Carlos Peucelle'yi satın alması nedeniyle River "Los Millonarios-Milyonerler" lakabını aldı.
Taraftarlar arasındaki sosyal sınıf farklılığı algısı, birbirlerine karşı tezahüratlarına da yansıdı.
River taraftarları, Boca taraftarlarına "Bosteros-Dışkı toplayıcıları" diyor ve stadyumlarının hayvan dışkısı koktuğunu söylüyor.
Boca taraftarlarının evlerini temizleyen hizmetçiler olduklarını söyleyen şarkıları var. Ancak River Plate'in işçi sınıfından da büyük bir destek aldığı gerçeği de var.
Boca ise sosyal açıdan alt sınıf olarak tanımlanmalarından hoşnut ve popülerliğiyle övünüyor. Ülkenin yarısından fazlasının - la mitad mas uno (yüzde 50 artı 1) Boca taraftarı olduğunu iddia ediyorlar.
Gerçekte ise bu, Boca ve River'ın taraftar gruplarını çok basite indirgenmiş bir şekilde tanımlıyor. Her iki takımında toplumun tüm kesimlerinden taraftarları var. Örneğin, Arjantin Cumhurbaşkanı Mauricio Macri güçlü bir sanayici aileden geliyor ve 12 yıl boyunca Boca Juniors'ın başkanlığını yaptı.
Aslında aileler de Boca ve Rivers söz konusu olduğunda ortadan ikiye bölünüyor. Yeni bir kız arkadaş ya da erkek arkadaş ilk kez bir aile toplantısına götürüldüğünde sorulan ilk soru büyük ihtimalle "Boca mı? River mı?" oluyor.
Arjantin futbolunun hakimleri
İki kulüp Arjantin futbolunun mutlak hakimi. Boca ve Rivers'ın toplam 69 şampiyonluğu var (36 kez River, 33 kez Boca). En çok şampiyon olan üçüncü kulüpse 17 kez kupayı kaldıran Racing.
Boca taraftarları, takımlarının Arjantin birinci liginden hiç düşmemiş olmasıyla övünüyor. River ise 2011'de ligden düşmüştü.
İki takımın birlikte geçirdiği yıllar ve "dostluk maçları" hariç, bir sezonda 4 kez karşılaşmaları rekabetin dozunu da artırdı ve oynanan her maç, bir sonraki karşılaşmanın kinini üretiyor.
Rekabet uluslararası futbola da uzanıyor. Mesele Libertadores Kupası olunca hava atma hakkı Boca'nın. Boca 6, River ise 3 kez bu kupayı kazandı.
Ancak Boca son Libertadores Kupasını 2007'de alırken, River 2015'te "Amerika'yı fetheden" son Arjantin ekibiydi.
Şiddet
Boca Juniors-River Plate maçlarındaki tutku, çoğunlukla saha dışına şiddet olaylarıyla yansıyor. "Save Our Football - Futbolumuzu Kurtarın" kampanyasına göre, 1922'den bu yana Arjantin'de taraftarların ölümüyle sonuçlanan 320 olay yaşandı.
Arjantin futbolunda süregiden şiddet nedeniyle, deplasman taraftarlarının maçlara alınması 2013'te yasaklandı. Daha sonra yasak biraz yumuşatılsa da, Arjantin futbolunun beş büyük kulübü, Boca, River, Independiente, Racing ve San Lorenzo taraftarları hala deplasman maçlarına giremiyor.
Yasak, Libertadores finalinde de uygulandı. 10 Kasım'da La Bombonera'da 10 Kasım'da oynanan ve 2-2 beraberlikle sonuçlanan maça da deplasman taraftarı alınmadı. Madrid'teki maça da Boca Juniors taraftarları alınmayacak.