'Çölyak hastalarında diyeti aksatmanın sonuçları ağır olabilir'

Karın ağrısı, şişkinlik ve kilo alamamak gibi masum şikayetlerle kendini belli eden çölyak hastalığının genellikle farklı hastalıklarla karıştırıldığı belirtiliyor. Uzmanlar, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten proteininden uzak durarak beslenmenin, çölyak hastalığının tek tedavisi olarak bilindiğine dikkat çektiler.

Memorial Gastroenteroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Koray Tuncer, çölyak hastalığının ince bağırsağın gluten proteinine karşı ömür boyu gösterdiği bir alerji olduğunu söyledi. Çölyak hastalığının, yaşam boyu devam eden bir gıda alerjisi olarak bilindiğini belirten Dr. Tuncer, "Vücudun verdiği tepki neticesinde 12 parmak bağırsak yapısı bozulmakta ve ince bağırsağın özellikle başlangıç kısmı normal yeteneğini kaybetmektedir. Dolayısıyla kişiler bu noktada gelişmesi gereken emilim faaliyetlerinden yoksun kalmaktadır." dedi.

Çölyak hastalığının farklı yaşlarda ortaya çıkabildiğini aktaran Dr. Tuncer, çölyak hastalarının tükettikleri her gıdayı sorgulamak zorunda olduğunu belirtti. "Sağlıklı beslenme alışkanlığı yaşam şekli haline getirilmelidir." diyen Tuncer, şöyle devam etti: "Mısır, pirinç, patates, nohut, mercimek, kestane, soya, fasulye, fındık gibi besinleri ve bu besinlerden elde edilen un ve nişastaları tercih etmek gerekmektedir. Ceviz, fındık gibi kuruyemişler ile incir ve kuru üzümü beslenme zincirinden eksik etmemek önemlidir. Bunların yanı sıra kümes hayvanları ve kırmızı et, tüm sebze ve meyveler, bakliyatların tüm çeşitleri, yumurta, bal gibi gıdalar rahatlıkla tüketilebilmektedir. Buğday ekmeği yerine mısır ekmeği yenilebilir. Hazır alınan mısır ekmeklerinin içine farklı unların karışabileceği ihtimaline karşı mısır ekmeğini evde yapmak daha sağlıklıdır."

'Diyeti aksatmanın sonuçları ağır olabilir'

Çölyak hastalarında en sık görülen sıkıntının bağırsaklardaki emilimle ilgili sorunlar olduğunu aktaran Dr. Tuncer, diyeti aksatmanın çölyak hastalarında ağır sonuçlar doğurabileceğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Diyet aksatma, halsizlik, kemik erimesi, osteoporoz, kısırlık, düşük ve depresyona neden olabilir. Tedavi edilmemiş çölyak hastalığı uzun dönemde ince bağırsak kanseri ve lenfoma gibi rahatsızlıkların ortaya çıkma riskini de artırır. Çocuklarda ise boy kısalığı, davranışsal sorunlar ve gelişme geriliğine neden olabilir. Kişi eğer diyetine gerekli dikkati gösteriyorsa ömrünün sonuna kadar rahatça, yakınmasız yaşamını sürdürebilir. Ancak yine de belirli aralıklarla gerekli tetkikleri yaptırmak önemlidir."

CİHAN
09 Mayıs 2015 11:26
DİĞER HABERLER