ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi binasının temel atma

ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi binasının temel atma töreni -Başbakan Yardımcısı Arınç: -Son yıllarda milli eğitime ayrılan bütçemiz ve payımız, milli savunmayı 6 seneden beri geçiyor. Geçmişte birinci öncelik milli savunma olurken, bugün
ÇANAKKALE (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Son yıllarda milli eğitime ayrılan bütçemiz ve payımız, milli savunmayı 6 seneden beri geçiyor. Geçmişte birinci öncelik milli savunma olurken, bugün milli eğitim, sağlık ve diğer konulardaki bütçemiz birinci sıralarda geliyor dedi.
     Arınç, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Çanakkaleye çok hayırlı bir vesile ile geldiğini söyledi.
     İlahiyat fakültesinin temelini atacağını, gün boyunca Çanakkalede halkla birlikte olacağını, akşam da Gelibolu Mevlevihanesinde, geçtiğimiz yıl başlayan, Balkan ülkelerinden gelen misafirlerle Şeb-i Arus, semasına katılacağını belirten Arınç, geçtiğimiz yıl üniversitenin 2011-2012 yeni eğitim öğretim yılı münasebetiyle de Çanakkaleye geldiğini anımsattı.
     Kente, daha önce de meclis başkanlığı dönemimde Çanakkale törenleri için, geçtiğimiz yıl da bu törenlere Başbakan adına katıldığını ifade eden Arınç, Çanakkaleyi seviyoruz, Çanakkalenin sevgili halkını seviyoruz. Bu vesileyle tekrar birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz diye konuştu.
     Hava gerçekten ayaz. Hamdolsun ben daha kötü bir havayla karşılaşacağımızı umuyordum. İstanbulda kar çok fazlaydı, Bursada yollar kapandı denmişti ama akşam geç saatlerde Çanakkaleye indiğimizde güzel bir havayla karşılaştım diyen Arınç, Şimdi bu ayazı da belki bu mevsimde tabii karşılamak gerekir, ama yaptığımız iş çok sıcak bir iş şeklinde konuştu.
    
     -En çok açılan fakültelerden birisi ilahiyat fakültesidir-
    
     Arınç, üniversiteyi kutladığını belirterek, ÇOMÜnün, 20 yıl önce 1992de kurulduğunu anımsattı.
     O zaman 21 üniversitenin kurulduğunu, bunlardan birisinin de Manisada Celal Bayar Üniversitesi olduğunu anlatan Arınç, Benim abim de o zaman kurucu rektör olduğu için o dönemde kurulan üniversiteleri çok yakından takip ediyorum dedi.
     Bu üniversiteler içerisinde Çanakkalenin çok süratle geliştiğini, bugün 40 bine yaklaşan öğrencisi bulunduğunu dile getiren Arınç, Türkiyenin her tarafında saygınlığı olduğunu, binlerce öğrencisiyle 12 fakültesi, pek çok yüksekokulu, ilçelerde de meslek yüksekokulları ile enstitülerinin bulunduğunu kaydetti.
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin adına yakışır bir şekilde, ilim hayatının, yüksek öğrenimin en güzel örneklerinden birisi olduğunu vurgulayan Arınç, ilahiyat fakültesinin de geçmişte kurulduğunu bildirdi.
     Bugün gelirken notlarıma baktım Türkiyede 76 ilahiyat fakültesi var. Son iki yıl içerisinde en çok açılan fakültelerden birisi ilahiyat fakültesidir diyen Arınç, Bu da halkımızın, öğrencilerimizin bu fakülteye karşı ilgilerinin ne kadar çok arttığını gösteriyor dedi.
     Arınç, 2002 sonunda 60 civarında üniversite olduğunu, bugün Türkiyede 170den fazla üniversite bulunduğunu ifade ederek, bunların 105nin devlet, 65-66sının da vakıf üniversitesi olduğunu bildirdi.
     Bugün 3 milyona yaklaşan öğrencisiyle genç nüfusu yüksek Türkiyede, üniversite ve yüksek öğretimde binlerce, yüz binlerce öğrencisi olan bir Türkiye olduğunu vurgulayan Arınç, 75 milyonluk nüfusun yarısından fazlasının, 30 yaşın altında olduğunu, onun da neredeyse 20 milyondan fazlasının öğrenim çağında bulunduğuna işaret etti.
    
     -Eğitime ayrılan pay milli savunmayı geçti-
    
     Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, böylesine genç ve dinamik nüfusunun öğrenim çağında olduğu Türkiyede, ilkokuldan üniversitesine kadar eğitim kurumlarına fakültelere, yüksekokullara yurtlara ihtiyaç olduğunu söyledi.
     Arınç, şöyle konuştu:
     Son yıllarda milli eğitime ayrılan bütçemiz ve payımız, milli savunmayı 6 seneden beri geçiyor. Geçmişte birinci öncelik milli savunma olurken, bugün milli eğitim, sağlık ve diğer konulardaki bütçemiz birinci sıralarda geliyor. Ne kadar pay ayırırsak ayıralım, unutmayalım. 2002 bütçesinde eğitime ayrılan pay 6,5 katrilyon civarında iken, bugün 50 katrilyonu geçmiş durumda. Yeni rakamlarla 50 milyarlık bütçemiz, katrilyonluk bütçemiz eğitime ayrıldı. Bu kadar yüksek nüfus, çağdaş imkanlar, yüksek öğretimde yeni gelinen aşamalarda, devletimiz bütçesine ne kadar koyarsa koysun, milli eğitimin tamamen ihtiyaçlarını karşılamak mümkün değil. Dolayısıyla Türk milletinin yapısında, haysiyetinde var olan hamiyet, yardım severlik duygusu, milli eğitimde de kendisini gösterdi. Unutmayalım, 5-6 yıl önce Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası başlatılmış ve genel bütçeden yapılamayın imkanları, halkımız yapmaya gayret etmişti.
     Bugün her ilde pek çok hayırseverin, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, fakülte yaptığını belirten Arınç, Hatta bazı hamiyetli insanlarımız bir üniversitenin bütün imkanlarını, kendisi karşılayacak durumda. Mesela Ağrı Üniversitesi böyledir, Bitlis Üniversitesi böyledir, Bolu Üniversitesi böyledir. Ama pek çok iş adamımız, hayırsever insanımız kendi ölçüsünde fakülte yapıyor, yüksekokul yapıyor, üniversiteye yurt yapıyor, veya laboratuvarlarını yapıyor. Ne mutlu böyle güzel milletimizin böyle güzel duygularının hala yaşıyor olması ve güçlü olması diye konuştu.
    
     -Hepimiz Çanakkaleliyiz-
    
     Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çanakkalenin de bunun güzel örneklerinden birisi olduğunu söyledi.
     Gelirken önünden geçtim, ilahiyat fakültesi basit bir binada hizmet görüyordu diyen Arınç, Ama şimdi burada neredeyse 40 dönümlük bir arazi içerisinde, maketlerini de gördüm iftihar ettim. Mükemmel bir ilahiyat fakültesi ve eklentileri yapılacak. Öğrencilerimiz, çok daha rahat bir fakültede eğitim görecekler dedi.
     En son Fırat Üniversitesinin İlahiyat Fakültesinin açılış törenine katıldığını, geçtiğimiz mayıs ayında Elazığa gittiğini hatırlatan Arınç, Elazığdaki İlahiyat Fakültesini de Ankaradaki Güven Hastanesinin sahiplerinin yaptığını dile getirdi.
     Burada da Kolin İnşaatla İÇDAŞ birlikte çok yüksek bir maliyetle mükemmel bir ilahiyat fakültesi yapıyorlar diyen Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Bu güzel ülkenin bu güzel insanları, kazanıyorlar, gayret sarf ediyorlar, insanlara istihdam sağlıyorlar, ihracat yapıyorlar, ülkeye kazandırıyorlar. Ama sosyal sorumluluk duygusuyla da böyle güzel fakülteler, güzel üniversiteler meydana getiriyorlar. Hiç mecburiyetleri yok ama onlar kendilerine böyle bir ihtiyaç gördüler ve bu ihtiyacı karşılamak için kazançlarından çok önemli bir bölümünü buraya harcıyorlar. Belki Çanakkale ile doğrudan bir irtibatları yok. Burada sadece işleri var, burada sadece kazanıyorlar. Ama bunun için Çanakkaleli olmak da gerekmiyor. Aslında hepimiz Çanakkaleliyiz. Burada binlerce şehidimizin yattığı yerde, bütün Türkiyenin kalbinin attığı Çanakkalede, 75 milyon insan kendisini Çanakkalenin fahri bir hemşehrisi olarak rahatlıkla görebilir.
     Ayaz yüzlerimizi kavurmaya başladı. Böyle soğuk günde sıcak bir iş yapıyoruz. Sıcaklık nedir, bu güzel işin yapılmasıdır. Burada da okuyacak öğrencilerimizin, mezun olacak yavrularımızın hem manevi hayatımıza, hem Türkiyenin bilimi hayatına nice güzel insanlar yetiştirecek.
     ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Arınça Şehitler Abidesinin maketini hediye etti.
     Arıç, daha sonra okunan duanın ardından ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi binasının temelini attı.
     Törene, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Çanakkale milletvekilleri Mehmet Daniş İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve diğer yetkililer katıldı.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
22 Aralık 2012 13:59
DİĞER HABERLER