ÇOMÜde "Genetiği Değiştirilmiş Mikroorganizmalar ve Gıda

ÇOMÜde "Genetiği Değiştirilmiş Mikroorganizmalar ve Gıda Güvenliği" paneli
ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından -Genetiği Değiştirilmiş Mikroorganizmalar ve Gıda Güvenliği" konulu panel gerçekleştirildi.
     Mühendislik fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Caner, Troia Kültür Merkezinde düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, GDOnun insan sağlığına olan etkilerinin günümüzde en çok tartışılan konulardan birisi olduğunu belirterek, panelin amacının GDOnun iyi ya da kötü olduğuna ikna etmek değil, bilimsel kriterler eşliğinde konuyu tartışmak olduğunu bildirdi.
     Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin de bilim insanının taraf olmadığını, olayın resmini çektiğini ifade ederek, bu konuda iki farklı görüşün olduğunu dile getirdi.
     GDOnun insan sağlığını tehdit eden, biyolojik çeşitliliğe zarar veren çok ciddi risklerinin olduğunu savunan olumsuz görüş ile insan ve çevre sağlığını koruyan bir teknoloji olduğunu savunan olumlu görüşlerin bakış açılarını anlatan Şahin, ABDde mısırın yüzde 85, soyanın yüzde 91, pamuk üretimin ise yüzde 88nin GDO üretimi olduğunu, dünyada, 16.7 milyon çiftçinin GDO ürettiğini kaydetti.
     Sabancı Üniversitesi Biyoloji Bilimleri ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Çetiner ise biyoteknolojinin yeni ürün ve canlıların ortaya konması olduğunu belirterek, insanların bilgi birikimi arttıkça olayın karmaşıklaştığını ve modern biyoteknoloji yöntemlerinin kullanıldığını bildirdi.
     Gelişmemiş ülkelerde ve özellikle de Türkiyede GDOya karşı duygusal bir patlama olduğuna değinen Çetiner, Türkiyenin aslında önemli bir kısmının çorak olduğun ve abiyotik çeşitliliğe dayanıklı ürün çeşitlerinin arttırılması gerektiğini vurguladı.
     Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Koordinatörü Birgül Güner de Biyogüvenlik Kanunu ve Biyogüvenlik Kurulunun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiyede GDOlu ürün üretilmediğine işaret eden Güner, GDOnun, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleriyle bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılmasının yasak olduğunu açıkladı.
    
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Harun Kaymaz
03 Mayıs 2013 10:10
DİĞER HABERLER