'Covid-19 ile yaşama' stratejisi mümkün mü?

Covid-19 etkileriyle geçen 2 yılın ardından bazı ülkeler kısıtlamaları kaldırarak pandemi dönemini geride bırakmak istiyor.
Türkiye de dahil çoğu ülkede Omicron varyantı vaka sayılarını hızla artırırken İspanya, İtalya ve İsrail "virüs ile yaşama" stratejisine geçişin sinyalini veriyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez hafta başında bir radyo programında yaptığı açıklamada, hükümetin Covid-19'u artık bir pandemi olarak değil endemik bir hastalık olarak görmeye başlayacağını belirtti.

Sağlık Bakanı Carolina Darias, bu strateji değişikliğinin şu an ülkeyi etkisi altında bırakan 6. dalganın sonunda hayata geçirilebileceğini açıkladı.

İspanya'nın Covid-19 ile mücadele şeklini değiştirecek bu yaklaşımda, hastalığın mevsimsel grip gibi izlenmesi planlanıyor. Buna göre, tüm Covid-19 vakalarını saymak yerine, örneklemler üzerinden istatistiksel verilere ulaşmak ve virüsün yayılışını takip etmek amaçlanıyor.

Ülkedeki sağlık birliklerinden bir kısmı Omicron varyantının hızlı yayılmasına karşın ölüm oranlarının düşük olduğunun altına çizerek bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunda hükümetin politika değişikliğine destek veriyor. Ancak Covid-19'u sıradanlaştırarak endemik hastalık sınıfına almak için henüz çok erken olduğunu düşünenler de var.

İtalya 'vaka sayısı takıntısından' kurtulmak istiyor

İtalya da İspanya gibi "virüsle yaşama" stratejisine geçmede istekli. Pandeminin başlarında sağlık sisteminde çöküş yaşanan ülkede bazı virologlar günlük vaka sayısı ve Covid-19 testi takıntısına son verilmesi gerektiğini düşünüyor.

Covid-19 aşısıyla vaka-ölüm oranlarının yüzde 0,12'lere kadar düştüğü belirtilirken bazı bölgeler aşılılara karşı önlemlerin hafifletilmesini istedi.

Öte yandan, asemptomatik yani belirti göstermeyen Covid-19 vakalarının günlük vaka sayılarına dahil edilmemesi gündemde.

Lombardiya bölgesi Sağlık Bakanlığı'na başka sebeplerden hastaneye kaldırılan ve sonrasında test sonucu pozitif çıkan hastaların, hastaneye kaldırılan Covid-19 vakası olarak görülmemesi talebinde bulundu.

İsrail yaşlı nüfusu korumaya öncelik verdi

Covid-19 pandemisinde tüm nüfusu aşılama girişiminde bulunan ilk ülke İsrail de Covid-19 ile yaşama stratejisine geçiyor.

İsrail hükümeti Covid-19'le mücadelede 60 yaş üstü ve risk grubundakileri korumaya öncelik vermiş durumda.

Covid-19 PCR testleri sadece 4. doz aşısını olacak yaşlı nüfusa ayrılırken diğerleri evde kullanım için test kitleri veya antijen testlerle yetinmek zorunda. Karantina süreleri kısaltılırken turistler için sınırlar açık.

Vaka sayılarındaki artışa yönelik ise henüz bir önlem alınmadı ve ufukta İsrail için kısıtlama gözükmüyor.
17 Ocak 2022 08:20
DİĞER HABERLER