Teröre çözüm sürecinde rol alacak 'Akil Adamlar Komisyonu'nda yer alması beklenen isimler belli oldu:
Hükümetin teröre çözüm arayışında gündeminde olan 'Akil Adamlar Komisyonu'nda kimlerin yer alacağı büyük oranda belirlendi. NTV'nin haberine
göre, Hasan Cemal, Oral Çalışlar, Yaşar Kemal, Kadir İnanır, Tarhan Erdem, Ali Bayramoğlu, Rıfat Hisarcıklıoğlu, Jülide Kural, Fazıl Hüsnü Erdem, Vahap Coşkun, Mithat Sancar gibi isimler, komisyonda yer alacak isimlerden bazıları.
Akil Adamlar Komisyonu, 25 ile 30 kişiden oluşacak ve yedişerli gruplar halinde alt komisyonlar kurarak belli bölgeler ile konularda çalışacak. Bu komisyonlar kendi iç mekanizmalarını oluşturacak. Başkan, sözcü gibi görev dağılımını da kendi bünyelerinde kuracaklar. Ayrıca, akil adamlar oluşumunun bir sivil toplum örgütü şemsiyesi altında çalışması da gündemde.
PEKİ KOMİSYON NASIL BİR İŞLEV ÜSTLENECEK?
Akil Adamlar Komisyonu'nun temel işlevi çözüm sürecinin sağlıklı işleyişini temin etmek olacak. Çıkabilecek sorunlar, bu komisyon aracılığıyla giderilecek. Komisyon, sürece toplumsal desteği artırıcı çalışmalar yürütecek. Akil adamlar, PKK'nın sınırdışına çekilme sürecini sekteye uğratacak sorunların yaşanmaması için çalışacak.
KİM KİMDİR?
YAŞAR KEMAL
Türk edebiyatının en önde gelen kalemlerinden biri olan Yaşar Kemal, 1923'te Osmaniye'de dünyaya geldi. Pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanan Yaşar Kemal, Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazarıdır.
HASAN CEMAL
Kürt sorununun barışçıl yollardan çözümü için en çok yazı kaleme alan isimlerin başında gelen Hasan Cemal, 1944 yılında İstanbul'da doğdu. Gazeteciliğe 1969 yılında Ankara’da haftalık Devrim dergisinde başlayan Hasan Cemal, 1979 yılında Cumhuriyet gazetesinin Ankara temsilcisi oldu. 1981-1992 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde genel yayın yönetmenliği yapan Cemal, 1992-1998 yılları arasında Sabah gazetesinin başyazarı olarak görev yaptı. Milliyet gazetesinde uzun süre haftada altı gün iç ve dış politika yazıları kaleme alan Hasan Cemal geçtiğimiz hafta gazeteden ayrılmıştı.
KADİR İNANIR
Türk sinemasının en ünlü aktörlerinden biri olan Kadir İnanır, 15 Nisan 1949'da Ordu’ya bağlı Fatsa ilçesinde doğdu. Türk sinemasında toplumsal sorunların işlendiği "Selvi Boylum, Al Yazmalım", "Bir Yudum Sevgi" ve "Amansız Yol" gibi filmlerde başrol oynayan Kadir İnanır, Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesi yolundaki fikirleriyle tanınıyor.
JÜLİDE KURAL
Tiyatro ve sinema oyuncusu Jülide Kural 1965 yılında Adana'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümlerini bitiren Jülide Kural, bir süre Almanya'da yaşadı.
FAZIL HÜSNÜ ERDEM
1964 Karakoçan doğumlu olan Fazıl Hüsnü Erdem Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1986 yılında mezun oldu. Anayasa hukuku ve insan hakları hukukuna ilişkin yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.
MİTHAT SANCAR
Anayasa profesörü olan Mithat Sancar 1963'te Nusaybin'de doğdu. Başta Birikim olmak üzere çeşitli dergilerde çok sayıda yazısı yayımlanan Mithat Sancar A.Ü. Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi.
TAHA ERDEM
Araştırmacı ve yazar kimliğiyle ön plana çıkan Tarhan Erdem, 1933 Bartın doğumlu. 1959 yılında İTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi'nden mezun olan 1987 yılında KONDA Araştırma ve Danışmanlık Ltd. Şirketini kurdu. 1977 Haziranı'nda güvenoyu almayan Ecevit Hükümeti'nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı idi. Uzun yıllar Radikal gazetesinde köşe yazarlığı yapan Taha Erdem, Kürt sorununun barışçıl yollardan çözülmesinden yana.
VAHAP COŞKUN
Lisans ve yüksek lisansını Dicle Üniversitesi'nde, doktorasını ise Ankara Üniversitesi'nde tamamlayan Vahap Coşkun, “İnsan Hakları: Liberal Bir Tahlil” ve “Ulus-Devletin Dönüşümü ve Meşruluk Sorunu” başlıklı iki kitap yazdı. Coşkun, halen Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıyor ve Taraf gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.
RİFAT HİSARCIKLIOĞLU
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı olan Rifat Hisarcıklıoğlu 1955'de Ankara'da doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olan Hisarcıklıoğlu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi mütevelli heyeti başkanlığını da yürütüyor.
ALİ BAYRAMOĞLU
Gazeteci Ali Bayramoğlu 1956 yılında Çanakkale'nin Geliboli yarımadasında doğdu. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde yüksek lisans yaptı. Ayrıca Yeni Yüzyıl, Star, Yeni Binyıl ve Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Halen Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.
ORAL ÇALIŞLAR
Gazeteci-Yazar Oral Çalışlar 1946 yılında Tarsus'ta dünyaya geldi. Liseyi Tarsus Amerikan Koleji ve Tarsus Lisesi'nde tamamlayan Oral Çalışlar, 1968 Haziran işgallerinde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte İstanbul Üniversitesi'nin işgaline katıldı. İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nin işgal komitesi başkanı oldu. 1978'de yayınlanan günlük Aydınlık gazetesinin genel yayın yönetmeniydi. 12 Eylül 1980 askeri darbesinde tutuklandı. 1990 ve 1992 yılları arasında Hamburg Senatosu'nun davetiyle Hamburg'da kaldı. 2008'de Radikal gazetesinde yazmaya başladı. Taraf gazetesinin "Genel Yayın Yönetmeni" olmasıyla, Radikal gazetesinden ayrıldı.