Öcalan’ın 30 Eylül’e kadar süre vermesinin ardından çözüm süreciyle ilgili ‘Yol Haritası’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Yol haritasına göre Kandil ve Avrupa’da PKK ile görüşülecek. teröristler affedilerek siyaset yapmaları sağlanacak
Çözüm süreci olarak bilinen PKK ile müzakere edilerek terörün sonlandırılma girişiminin yürürlüğe konulmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. PKK'nın silah bırakmasını, cezaevlerindeki ve dağdaki teröristlerin affı gibi maddeleri öngören yol haritasına göre terör örgütünün yöneticisi Abdullah Öcalan'ın kurulmasını istediği 2 yapı da kuruluyor.
Kamuoyunda "Çözüm Yasası" olarak bilinen "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Kapsamında Yürütülecek Çalışmalara İlişkin Esaslar"ın yürürlüğe konulmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kanunun uygulamasını tarif eden Bakanlar Kurulu kararı önemli yenilikler getiriyor. PKK ile müzakere yürüten tüm kurum, kuruluş ve kişilerin rollerini belirleyen Bakanlar Kurulu kararında, 11 çalışma alanı yer alıyor. Söz konusu adımlarla PKK’nın silahsızlandırılması, cezaevlerindeki ve dağdaki PKK’lıların eve dönüşleri amaçlanıyor. Ayrıca dağdan inen PKK militanlarına sosyal ve psikolojik destek verilmesi de söz konusu kararla resmiyet kazanıyor.
DAĞDAN İNİP SİYASET YAPACAKLAR
Bugün Gazetesi'nin haberine
göre Çözüm sürecinde yeni aşamayı tanımlayan ikili yapının takip edeceği 11 ana başlık önemli değişiklikleri gündeme getirecek. Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar, Hukuki düzenlemeler ve insan hakları, sosyal programlar, ekonomik tedbirler, kültürel programlar, toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları, güvenlik ve silahsızlandırma, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar, eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar, psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları, kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi çalışmaları başlıklarıyla
Resmi Gazete’de yer alan düzenlemeler PKK’nın silahı bırakıp siyaset yapmasını hedefliyor.
Hükümet yetkililerinden alınan bilgiye göre bu başlıklar 2015’te PKK'lı teröristlerin eve dönüşlerinin hızlanmasını amaçlıyor. 2016’da ise sürecin tamamlanmasını hedefliyor. Bu süreçte sadece İmralı ile değil, Kandil’le ve örgütün Avrupa’daki uzantılarıyla da görüşme yapılacak. Aynı şekilde akiller, siyasetçiler, STK temsilcileri, kanaat önderlerinde kurulacak ‘İzleme Heyetleri’ PKK’lıların sınır dışına çekilişleri, silah bırakmaları süreçlerini de birebir takip edecek.
ÖCALAN’IN İSTEDİĞİ 2 YAPI KURULDU
Çözüm sürecinin başından bu yana terörist başı Abdullah Öcalan ve HDP kanadının gündeme getirdiği 2 yapı da hayata geçirildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çözüm Süreci Kurulu oluşturuldu. Başbakan Yardımcıları, Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma Bakanları kurulda yer aldı. Başbakanlık, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarları (KGDM) üyeler arasında bulunuyor. Diğer bakanlar, kamu görevlileri, kişiler de davet edilebilecek. Kurul, strateji ve politikaları belirleyerek koordinasyonu sağlamakla yükümlü olacak. Kurulun sekretaryasını KDGM yapacak.
İkinci yapı olarak ise Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonları oluşturulacak. Sorumlu kuruluşlardan en az müsteşar yardımcısı düzeyinde temsilci komisyonlarda görev alacak. Bu komisyonlar, kendi görev alanlarıyla ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, STK’lar, özel sektör temsilcileri ve uzmanların katılımıyla çalışma grupları oluşturabilecek. KGDM, kendisine gelecek raporları derleyerek Çözüm Süreci Kurulu’na verecek.