Çukurova'nın 'Bereketli topraklarında' yeni sinemacılar yetiştirilecek

İstanbul Kültür Üniversitesi'nin Kent Film Evi seti bu kez Adana Çukurova'daki bereketli topraklar üzerinde kurulacak. Çukurova Sinema Atölyesi, 4-29 Mayıs tarihleri arasında Çukurova Belediyesi'nde hayata geçirilecek. Türk edebiyat ve sinema tarihine önemli eser ve isimlere kaynaklık eden Çukurova'da, bu atölye ile beyaz perdeye yeni sanatçıların kazandırılması hedefleniyor. İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarı Fakültesi'nden akademisyenler, bir sinema filmi yapım sürecinin temel aşamalarını gözeterek ders verecek.

Kursiyerler, Doç. Dr. Okan Ormanlı'dan 'Sinema Tarihi', Yrd. Doç. Dr. Perihan Taş Öz'den 'Senaryo Yazarlığı', Prof. Dr. Bülent Küçükerdoğan'dan 'Kurgu', Yrd. Doç. Dr. Zeynep Erverdi'den 'Türk Sinemasında Çirkin Kral Fenomeni', Öğretim Görevlisi İbrahim Zengin, Teknisyen Mehmet Tintin ve Araştırma Görevlisi Duygu Atasoy'dan 'Görüntü Yönetmenliği ve Sinema Dili', Araştırma Görevlisi Duygu Nazlı Akova ve Teknisyen Elif Ertürk'ten 'Film Çözümlemesi', Teknisyen Ahmet Bikiç'ten 'Belgesel Sinema' konularında ders alacak.

Öğrenciler, atölye eğitim sürecinin ardından bir belgesel ve bir de kurmaca olmak üzere 2 film çekecek. Yani sadece teorik eğitimle yetinilmeyerek, film çekimi ve kurgulama da yapılacak. Prof. Dr. Bülent Küçükerdoğan'ın danışmanlığındaki Çukurova Kent Film Evi Projesi'nin koordinatörlüğünü Doç. Dr. Okan Ormanlı ile Yrd. Doç. Dr. Perihan Taş Öz üstlenecek.

Çukurova Belediyesi'nin ev sahipliğindeki organizasyon ücretsiz ve gençlerin katılımına açık olacak. Konuyla ilgili basın toplantısında konuşan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, şimdiye kadar gerçekleşen Kent Film Evi Projesi deneyimlerinden başarılı sonuçlar alındığını söyledi. Çetin, atölye yapılan kentlerde sinema kültürünün gelişmesine önemli katkılar sağlandığını kaydetti. Çetin, "Daha önce yapılan atölyelere katılan öğrencilerin birçoğu bugün sinema sektöründe profesyonel anlamda çalışmakta. Diğer yandan bu atölyeler, kentlerin kültür-sanat ortamına da gözle görülür bir değişim ve yerleşik bir katkı sağlamıştır. Atölye çalışmalarına katılacak toplam öğrenci sayısı 30'dur. Eğitim, Çukurova Belediyesi Turhan Selçuk Sanatevi'nde verilecektir." dedi.

İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim ve Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Küçükerdoğan, kursa herkesi beklediklerini ifade etti. Hiç beklenmedik yeteneklerin çıkabileceğine dikkat çeken Küçükerdoğan, "Bir ambulans, bir belediye otobüs şoförü, sokaktan bir dede; herkes olabilir. Yeter ki gelip bir ay boyunca burada bize katlansınlar. Yaklaşık 10 yıldır ülkenin değişik yerlerinde üniversite olarak bu kursu tekrar ediyoruz. İlk Mardin, sonra Gaziantep'te yaptık. Bu kursları birincilikle bitiren öğrencilerimiz üniversitemizde yüzde 100 bursla okudu. Daha sonra mezun oldular, şimdi bu atölyede eğitmenlik yapacaklar. Bu, benim için çok önemli bir şey. Film Evi'ne katılacak tüm hocalarımız yazmış oldukları sinemayla ilgili kitapları buraya armağan edecekler. Belki bundan sonra bir sinema kütüphanesi kurulabilir. Burası bir Film Evi olarak devam eder. Üniversite sınavına giren adaylar bu kurstan çıktıktan sonra eğer üniversitemize gelirlerse kendilerini, yüzde 50'den az olmamak kaydıyla, burslu okutmayı vaat ediyoruz." diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Soner Çetin ile Prof. Dr. Bülent Küçükerdoğan arasında Çukurova Sinema Atölyesi Projesi'ne ilişkin protokol imzalandı.
Cihan CİHAN
29 Mart 2016 14:40
DİĞER HABERLER