'Çukurova, potansiyel olarak dünya ticaretinin merkezi olabilir'

Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracat Birliği Yönetim Kurulu ve Narenciye Tanıtma Grubu Başkanı Ali Kavak, Çukurova'nın potansiyel olarak dünya ticaretinin merkezi olabileceğini belirterek "Tanıtımımızı iyi yapamamışız." dedi.

AGRİ-VİP Çukurova Tarım Fuarı Etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Çukurova Dünyanın Tarım Ticaret Merkezi Olabilir mi?' konulu panele katılan Ali Kavak, Çukurova'nın uluslararası alanda tarım ticaretinin merkezi haline gelmiş durumda olduğunu nacak tanıtımın yeterli olmadığını ifade ederek, AR-GE'ye ciddi bütçe ayrılması gerektiğini söyledi.

Ülkenin ve bölgenin kalkınmasına yönelik atılan her adımı yürekten desteklediklerini açıklayan Ali Kavak, şöyle konuştu: "Bölgemizde üretimden ticarete, lojistikten limanlarımıza kadar her alanda büyük bir potansiyel olan Çukurova turunçgillerde de çok önemli bir merkez. Hem de çiftlik işletmelerinin büyük oluşu bizim için ciddi bir avantaj. Türkiye'de 3.6 milyon ton narenciye üretimimiz var bunun yaklaşık 1.5 milyon tonunu ihraç etmişiz. Biz ihracatta çok başarılıyız. Dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alıyoruz. Bütün olumsuzluklara rağmen ihracatçılarımız çok başarılı. Şöyle bir baktığımız zaman Çukurova Türkiye'de lojistik anlamda ilk sıralarda yer alır. Kara, demir, hava taşımacılığında bütün imkanlar mevcut."

İhracatçıların narenciyeyi 500-600 liraya aldığında üreticinin 'ben zarar ettim, bizim girdi maliyetlerimiz çok yüksek' dediğini aktaran Kavak, "Bugünkü maliyetlerimizi nasıl aşağı çekeriz? Turunçgilleri biz kasım, aralık, ocak ayında bitiriyoruz. Ondan sonra biz ihraç edecek ürün bulamıyoruz. 3 ayda sezon bitiyor. Rakip ülkeler 9-10 ay narenciye ihraç ediyor." ifadelerini kullandı. Bu sorunu gidermek için Çukurova Üniversitesi'nden bilim insanlarıyla bir araya geldiklerini ifade eden Kavak, "Yeni çeşitlerin üretilmesi noktasında proje geliştirdik. Bu projelerin bütün finansmanını biz karşıladık ve bu projeler yaklaşık 4 seneden beri devam ediyor, artık inşallah 2-3 sene içinde bu projelerin dönüşümünü alacağız. Ama bu sadece 3-5 çeşit geliştirmeyle bitmemeli. Üniversitelerimize çok büyük görevler düşüyor. Diğer ülkelerde Ar-Ge'ye ayrılan pay ile bizim ülkemizde ayrılan pay arasında çok büyük fark var." diye konuştu.

Çukurova tarımının dünyaya açılan üretim ve ticaret merkezi olmasını hedeflediklerini belirten Kırsal Kalkınma ve Kırsal Yaşamı Destekleme Derneği (KIRSALDER) Başkanı Sedat Kolcuoğlu da "Topraktan ürün üretilemez ve üretilen ürünler de uygun uygun koşullarda ulaşamazsa kırsalda kalkınmayı sağlayamayız. Toprağın bereketini, tarımda kalkınmayı sağlayarak arttıracağız. KIRSALDER olarak hazırladığımız projelerimizi Çukurova tarım sektöründe, tarımsal üretim ve ticaretindeki gelişmelere katkı sağlamak, ışık tutmak, bu vesileyle tarafları bir araya getirmek amacıyla uyguluyoruz." dedi.
CİHAN
11 Haziran 2015 10:53
DİĞER HABERLER