Türkiye'nin önde gelen bilim insanları, bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla dünyanın en soğuk ve ulaşılması zor kıtası Antarktika'ya gidiyor. '2016 Türk Antarktik Bilim Seferi'ne katılacaklar arasında Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanı Dr. Sinan Mavruk da bulunuyor. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler-Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı öğretim elemanlarından Dr. Mavruk, 7 üniversite ve TÜBİTAK'ta görevli 13 uzman ile 15 gün boyunca beyaz kıtada kalarak bilimsel araştırmalar yapacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın desteğiyle 2012'de başlatılan Antarktika'da üs kurma çalışmalarında '2016 Türk Antarktik Bilim Seferi' rotası belirlendi. Farklı bilim dallarından bilim insanlarının katılacağı sefer nisan ayında gerçekleşecek.
Türkiye ve Ukrayna'nın ortaklaşa yürüttüğü sefere Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Türkiye Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM), TÜBİTAK, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nden bilim insanları katılacak.
SEFERLERİN AMACI ANTARKTİKA'DA ARAŞTIRMA ÜSSÜ KURMAK
Sefer konumunun Antarktika, Gallindez Adası olarak belirlendiği bilimsel araştırma seferiyle Antarktika'da kurulması planlanan ulusal araştırma üssü için önemli veriler toplanacağı belirtiliyor. Böylelikle TÜDAV ve TAKBAM tarafından bir takım ön girişimler yapılarak ülkemizin Antarktika kıtasındaki ilk deniz araştırma seferi 2016 yılının Nisan ayında Ukrayna ile ortak bir program kapsamında hayata geçirilecek. '2016 Türk Antarktik Bilim Seferi'yle Antarktika'ya gidecek olan 13 kişilik öncü ekip, buradaki araştırma imkanlarını tanımlayacak ve biyoçeşitlilik, deniz kirliliği, deniz buzu gözlemleri, jeoloji ve tıp alanlarında gözlemler ve ölçümler gerçekleştirecek.
DR. MAVRUK: ÜNİVERSİTEMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ALTYAPI SAĞLAYACAK
Bu ekip içerisinde yer alan Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler-Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı öğretim elemanlarından Dr. Sinan Mavruk balıkların embryonik ve larval evrelerde oluşturdukları topluluklar ile ilgili incelemeleri gerçekleştirecek. Seferle ilgili bilgi veren Dr. Mavruk şunları kaydetti: "Antarktika (Güney) Okyanusu, Gallindez Adası'nda yer alan Vernadsky Araştırma İstasyonu dolaylarında kıyısal kesimde ihtiyoplankton örneklemeleri yapmayı planlamaktayız. Böylece elde edilen türlerin morfo-metrik, taksonomik ve ekolojik özellikleri ile ilgili veri toplanarak; gelecekte yapılması planlanan çalışmalar için bir altyapı oluşturulacağını düşünüyoruz. Bölgedeki buz örtüsünün değişken olması ve hava koşullarını tahmin etmenin güçlüğü dolayısıyla istasyon sayı ve konumlarına saha ekibi tarafından örnekleme alanına varıldığında karar verilecek. Bu yolla gelecekte kıtada yapılması planlanan ulusal araştırmalar için de üniversitemiz açısından önemli bir altyapı sağlanmış olacak."
"2016 TÜRK ANTARKTİK BİLİM SEFERİ ULUSAL ÇIKARLARIMIZ BAKIMINDAN ÖNEMLİ"
Kıtada yapılacak olan çalışmaların ulusal çıkarlarımız bakımından da önemli katkılar getireceğini savunan Dr. Sinan Mavruk, açıklamasına şöyle devam etti: "Hiçbir devlete ait olmayan ve yerli halkı da bulunmayan Antarktika Kıtası'nda birçok ülke hak iddia ediyor. Türkiye'nin de taraf olduğu 1961'de yürürlüğe giren 'Antarktika Anlaşması' ile kıtada herhangi bir ülkenin askeri varlık bulundurması engellenmiş ve kıtanın yalnızca bilimsel araştırmalar amacıyla kullanılabileceği deklare edildi. Bu anlaşma kapsamında 2041 yılına kadar tüm ülkelerin Antarktika üzerindeki hak iddiaları dondurulmuş, dolayısıyla sorun ertelenmiştir. Kıtanın geleceği ile ilgili söz sahibi olmak isteyen devletler çevre kirliliği, balıkçılık, biyoçeşitlilik, iklim bilimleri gibi konulara odaklanan araştırma istasyonları ile kıtada varlık gösteriyor. TAKBAM ve TÜDAV'ın 2012 yılında başlayan girişimleri ile ülkemiz de Antarktika'da bir araştırma üssü kurmayı hedefliyor. Bu yönde bir yasa 19.02.2016 tarihinde TBMM'de onaylandı. Bu kapsamda atılan öncü adımların en önemlilerinden biri olarak ülkemiz TAKBAM, TÜDAV ve Ukrayna Ulusal Antarktik Bilim Merkezi ortaklığı ile deniz bilimleri araştırma seferi düzenleyecek olup, bu sefer ülkemiz açısından bir ilk niteliğindedir. Bu sefer kapsamında kazanılacak olan deneyim, Antarktika'da kurulması planlanan Ulusal Araştırma Üssünde yapılması öngörülen çalışmalar için temel teşkil edecektir. Ayrıca bu araştırma seferi ile kıtayla ilgili olarak deneyimli personel yetiştirilmesi için önemli bir adım atılmış ve üssün altyapısının oluşturulmasına katkı sağlanmış olunacaktır."
Cihan CİHAN