Daha çok az gelişmiş ülkelerdeki seçimleri izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 10 Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerine gözlemci göndermeyi planlıyor.
AGİT'İn göndereceği 20 gözlemci Türkiye’de sonuçlar alınıncaya kadar görev yapacak.
İlk kez doğrudan halkın cumhurbaşkanını seçeceği seçimler öncesinde AGİT’ten şok bir öneri geldi. 30 Mart'taki yerel seçimlerin ardından geçen ay Türkiye’ye gelerek devlet, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri yetkilileriyle görüşen AGİT temsilcileri, hazırladıkları raporda cumhurbaşkanlığı seçimleri için gözlemci gönderilmesini teklif etti.
Raporda, Türkiye’ye uzun vadeli görev yapacak 20 uzmanın gitmesi önerildi. Genellikle gelişmemiş ülkelerdeki seçimleri takip eden AGİT’in bu uyarısı, Türkiye’deki seçimlerin “özgür bir ortamda yapılmayacağı yönündeki kaygılardan” kaynaklandığı şeklinde yorumlandı.
‘YARGIYA GÜVEN AZALDI’
Politikacılardan sivil topluma geniş bir yelpazeden temsilcilerle buluşan AGİT uzmanları muhataplarının 30 Mart seçimlerindeki hile iddialarına dikkat çekti. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) muhalefetin itirazlarına verdiği cevapların, cumhurbaşkanlığı seçimi için ciddi endişelere neden olduğunun altı çizildi. Hile iddialarının kamuoyunda yargıya ve iktidara güveni azalttığı belirtildi. Seçim sürecinde muhalif yayın yapan basına ve medyaya verilen cezalara vurgu yapıldı.
‘Taraflı seçim kaygısı’
Bugün'ün haberine
göre, görüşme yapılan muhatapların büyük bir kısmı Türkiye’nin uzun demokrasi geçmişine güven duyduğunun altını çizerken, “seçmen listelerine uygun şartlara sahip olmayan isimlerin yazılması” şüphesini vurguladılar. Rapora göre “seçmenlerin gözünün korkutulması riski ve kamu kaynaklarının iktidar tarafından kullanılması potansiyeli” de bulunuyor.
30 Mart öncesinde ülkedeki gergin havaya dikkat çeken Avrupa Parlamentosu milletvekili Marietje Schaake, meclisteki her gruptan 18 üyenin imzaladığı bir dilekçe ile Türkiye’ye gözlemci gönderilmesi önerisinde bulunmuştu.