Top Dağları'nın röntgeni çekiliyor, şehitlerin mezarlarını bulmak için çalışma yapılıyor.
93 Harbi'nin gerçekleştiği Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nın bulunduğu Top Dağı'nda yatan binlerce şehidin mezarını tespit etmek için çalışma başlatıldı.
Mecidiye ve Aziziye tabyalarının bulunduğu Nenen Hatun Tarihi Milli Park'ında 93 Harbi'nde Ruslarla göğüs göğse çarpışan isimsiz kahramanların mezarları, yürütülen çalışmalar kapsamında elektromanyetik cihazlarla yerin röntgeni çekilerek tespit edilecek.
Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Top Dağı'nda 93 Harbi'nin yaşandığı anda tarihi bilgilerle belirlenen muhtemel şehit olan askerlerin mezarlarının olduğunu kaydetti.
- Yerin röntgeni çekiliyor
Kılınçer, asıl amaçlarının 135 yıl önce yapılan bu savaşın sonrasında bilinmedik mezarların ortaya çıkarılması olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Çanakkkale 18 Mart Üniversitesi'nden, Çanakkale Gelibolu Tarihi Milli Parkı'mızda yapılan çalışmanın aynısını burada da yapmak üzere bilim heyetini getirdik. Burada yapılan çalışmayla elektromanyetik aletlerin ikisinin kesişim noktası olan yerin 10 santimetre derinliğinde ve onar santimetre aralıklarla yerin röntgeni çekiliyor. Röntgen çekildikten sonra üniversitede laboratuvar ortamında değerlendirilip yer altındaki şehitliklerimiz tespit edilecek. Tespit edildikten sonra bu bölgede alan düzenlemesi yapacağız."
Aziziye Tabyalarında yapılan 2 günlük çalışmanın ardından Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı'nda da çalışmalar yapacakların vurgulayan Kılınçer, "Orada çok daha bilmediğimiz şehitlerimiz var. Buradaki çalışmaların ardından Allahuekber Dağları Milli Parkı'nda çalışmalarımıza başlayacağız. Çakır Baba Şehitliği'nde, Bardız Şehitliği'nde, Kaynak Yayla, Allahuekber Dağları Şehitliği'nde çalışmalarımız sürdüreceğiz. Bu yıl mevsimler el verdikçe çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bir daha ki sene Allahuekber Dağları Milli Parkı ve Aziziye Tabyaları Milli Parkı'nda çalışmalarımızı bitireceğiz" dedi.
- "İlk sonuçlar oldukça olumlu"
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç da 1877-1878 yıllarında Ruslarla yapılan 93 Harbi'ndeki şehitlerin mezar yerlerini araştırmak için Erzurum'a geldiklerin anımsatarak, daha önce bu çalışmayı Çanakkale'de yaptıklarını vurguladı.
Çanakkale Şehitliklerinin bilinmeyen kesimlerini araştırdıklarını ve onları rapor halinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na sunduklarını ifade eden Büyüksaraç, "Dolayısıyla burada da benzer bir çalışmayı jeofizik yöntemleri uygulayarak yapmaya başladık. Bugün ilk günümüz, dolayısıyla ilk sonuçlar oldukça olumlu. Bu çalışmaların sonunda umuyoruz ki mezar taşları belli olmayan şehitlerimizin yeni bir anıt mezara kavuşmaları sağlanacak. Bu amaçla çalışmalarımız devam ettiriyoruz" şeklinde konuştu.
Şehit mezarlıkları ararken jeofizik yer altı radarı ve manyetik yöntemleri uyguladıklarını anımsatan Büyüksaraç, "Bu cihazlar oldukça gelişmiş ve uygulama sırasında yer altındaki gömülü mezar ve olası organik iskelet yapısının belirlenmesi söz konusu olacak. Dolayısıyla bu hassasiyetteki bir çalışma daha önce Çanakkale'de, Çanakkale Şehitlikleri için uygulanmıştı. Benzer çalışmayı buraya da uygulamaya başladık" ifadelerini kullandı.
AA