Daha çok yaşlılarda görülen göz kuruluğu gençlerde de arttı

Daha çok yaşlılarda görülen göz kuruluğu gençlerde de arttı
Sürekli uyku hali ve çabuk yorulma hissi veren göz kuruluğunun görülme yaşı düştü. Daha çok yaşı ilerlemiş kişilerde görülen bu hastalık, genç ve çocuklara kadar indi. Sebebi ise bu kişilerin cep telefonu, bilgisayar gibi elektromanyetik ışınlar yayan cihazlarla uzun süre haşır neşir olmaları.

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Sebahattin Taşkıran, göz kuruluğu hastalığının nemlenme bozukluğuna bağlı gözyaşının eksik kalması şeklinde tanımlandığını söyledi. Hem ısı, hem ışıktan dolayı gözün kornea denilen en ön tabakasında kuruma meydana geldiğini belirten Taşkıran, "Kuruma, göz hücrelerinin artık direk zararlı ışığa maruz kalması anlamına gelir." dedi.

Elektrik ve elektromanyetik ışınlar yayan cihazların kullanımı arttıkça bu rahatsızlıkta vaka sayısının yükseldiğini belirten Taşkıran, "Gözlerde sürekli uyku hali, kapaklarda ağırlık ve çabuk yorulma hissi göz kuruluğu belirtileridir. Televizyon, cep telefonu ve bilgisayar ekranına uzun süreli bakan kişilerde görülme olasılığı çok yüksektir. Spot ışıklar da aynı zamanda ortamı ısıttığı için göz kuruluğuna sebep olabilir. Eskiden orta yaş üstü ve yaşlılarda görülen bu hastalık, şimdi gençlere kadar indi. Her 100 kişiden 35'inde göz kuruluğu var fakat bu kişilerin en az yarısı farkında değil." dedi.

Orta ve İç Anadolu gibi kurak illerde göz kuruluğu hastalığının daha fazla görüldüğünü belirten Taşkıran, havanın nemli olduğu kıyı şehirlerinde ise hastalığa daha az rastlandığını kaydetti. Taşkıran, göz kuruluğunun kesin bir tedavisinin olmadığını ifade etti. Bu hastalara sadece suni gözyaşı damlası önerdiklerini belirten Taşkıran, "Nemlenme dokuların oksijen almasını sağlarken ultraviyole ışınlarını da bir miktar süzer. Gözdeki nemlenmeyi makinanın yağı gibi düşünmek gerekir. Bu hastalara verilen suni gözyaşı ilaçları ise gerçek gözyaşının etkisini kesinlikle vermez." diye konuştu. CİHAN
28 Eylül 2015 12:32
DİĞER HABERLER