Dalgıçlar, turistlere deniz kaplumbağası gösterememekten dert yanıyor

Her yıl 10 bin turiste Antalya Side'de dalış yaptıran 7 dalış okulu, 2 yıldır turistlere az sayıda Caretta Caretta deniz kaplumbağasını göstermenin üzüntüsünü yaşıyor.

Antalya'da caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanlarında biri de Side. Her yıl 4 milyon turisti ağırlayan Manavgat Gündoğdu, Kızılot, Çolaklı ve Side sahilinde 570 deniz kaplumbağası üreme alanı bulunuyor. Side Diving Dalış Okulu sahibi ve milli dalgıç Ahmet Gülaydın, yaptığı açıklamada, 2 yıldır turistlere dalış yaptırdıkları alanlarda deniz kaplumbağası gösterememenin üzüntüsünün yaşadıklarını söyledi. Deniz kaplumbağalarının bölgeden uzaklaşmasında en önemli faktörün yumurtlama alanlarının daralması olduğunu belirten Gülaydın, "Bundan 5 yıl öncesine kadar Side'de dalış yaptırdığımız turistler su altında carettalarla oynardı. Turistlere su altında deniz kaplumbağası göstereceğiz diyoruz, kaplumbağa bulamıyoruz. Bölgede sürekli yatak sayısının artması deniz kaplumbağaları için risk. Akşamları sahilde yoğun ışık hüzmesi olması kaplumbağalarının yumurtlamasını ve yumurtadan çıkan yavruların denize ulaşmasını engelliyor. Kaplumbağaların yumurtlama dönemlerinde sahillerde belirli bir süre ışık yakılmasına ve yüksek sesle müzik yayına izin verilmemeli. Deniz kaplumbağaları yüksek ışık yoğunluğu ve sesli ortamda yumurta bırakamıyor. Yumurta alanlarına köpekle girilmesine izin verilmemesi gerekir. Önlem alınmazsa Side'ye deniz kaplumbağası görmeye gelen turistler hayal kırıklığı yaşayacak. Havai fişek atımına kesinlikle izin verilmeli. 30 yıldır dalış turizmiyle uğraşıyorum. Bundan 30 yıl önce Side'de carettaları herkes görürdü. Şimdi dalış yaparak göremiyoruz. Denize atık atımı çoğaldı. Bölgenin yatak sayısı 20 yıl önce 60 binden 240 bine yükseldi. Dalmalarda çoğu zaman turistlere bir Caretta Carettayı zor gösteriyoruz. Turist su altında dokunmak istiyor. Bölgeye dalmak için bu nedenle geliyor." dedi. Gülaydın, bölgede deniz kaplumbağalarının en fazla balıkçı ağlarına takılma, sürat teknesi çarpması ve denize atılan naylon poşetleri deniz anası zannederek yiyerek boğularak öldüğünü ifade etti.

Manavgat Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şimşek, bölgede 570 deniz kaplumbağası üreme alanının bulunduğunu söyledi. Deniz kaplumbağası üreme alanlarının korunması için herkesin sorumluluk sahibi olduğunu belirten Şimşek, kaplumbağaların kumsalda yumurta bırakma döneminde gürültü ve ışık yoğunluğu olmaması gerektiğini söyledi.
Işık yoğunluğunun yumurtadan çıkan yavruların denize ulaşmada yönlerini kaybetmesine neden olduğunu belirten Şimşek, "Bölgemiz için en ayrıcalıklı doğal varlıkları olan ve 110 milyon yıldır varlıklarını sürdüren Caretta Caretta deniz kaplumbağalarıdır. Bölgemiz için artı değer. Bu değeri hep birlikte korumalıyız. Deniz kaplumbağaları en fazla denize atılan naylon atıklarının deniz anası zannederek yemesine bağlı boğulmasıyla ölüyor. Nesli tükenmekte olan deniz kamlumbağalarını hepimiz korumalıyız. Sürdürebilir ve çevreci bir turizm için şart." diye konuştu.

Manavgat Kaymakamlığı, 7 yıl önce deniz kaplumbağalarının üremesini ve yumurtadan çıktıktan sonra denize ulaşmada yönlerini kaybettirdiği için otellerin eğlence amaçlı havai fişek atımını yasaklamıştı. CİHAN
11 Ağustos 2015 15:56
DİĞER HABERLER